StoryEditorOCM
ZanimljivostiPrestižan izbor

Mačak Mittens nominiran za osobu godine na Novom Zelandu; konkurenti su mu novozelandska premijerka i ministar zdravstva

Piše Šibenski.hr/ JL
21. kolovoza 2020. - 16:06

Među nominiranima za osobu godine na Novom Zelandu, ovaj put se našao i jedan mačak. Osim njega, nominirani su i ministar zdravstva Ashley Bloomfield te premijerka Jacinda Ardern, piše Guardian.

'Ovo je iznimna godina, svatko od nominiranih je heroj na svoj način', kazao je pokrovitelj dodjele nagrada.

Za neke, heroj je i turski angora mačak imena Mittens koji luta salonima za tetoviranje, uredima i crkvama te rado pozira za fotografije na društvenim medijima. 

Ranije ove godine, Mittensu iz Wellingtona, uručeni su ključevi grada, a njegov pustolovni duh priskrbio mu je tisuće obožavatelja na društvenim mrežama.

Mittens je postao poznat 2018. godine kad je primijećen kako bez pardona zalazi u razne institucije poput fakulteta, pošte i katoličke crkve. Jednom su ga čak odveli na policiju misleći da je izgubljen. 

No nakon još nekoliko susreta s Mittensom, jedan je zaposlenik ureda za zaštitu životinja pokrenuo Facebook grupu kako bi sva zabrinute uvjerio da Mittens uopće nije izgubljen i ne teba ga spašavati. On je, naprosto, pustolovan.

Mittensova Facebook grupa sada broji više od 50.000 ljudi koji svakodnevno prate mačorove aktivnosti i avanture diljem grada.

Osim Mittensa, za osobu godine nominirani su i premijerka Jacinda Ardern i njezin figurativni 'tim od pet milijuna' s kojim uspješno vodi zemlju kroz pandemiju te ministar zdravstva, Ashley Bloomfield.

Bloomfeld je stekao naklonost javnosti zbog svojeg smirenog obraćanja i pažljivog pojašnjavanja činjenica o koronavirusu tijekom svakodnevnih konferencija za medija, a njemu u čast isprintani su i razni ručnici, zaštitne maske i torbe za kupovinu s njegovim licem. 

Novozelandska spisateljica Anna Connell u šali je promijenila naziv svojeg Twitter profila u 'Klub obožavatelja Ashleyja Bloomfielda' te kazala kako se ne događa često da se svi korisnici Twittera oko nečeg slože, no da o Bloomfieldu malotko može reći neku lošu riječ.

Osim spomenutih, za osobu godine su nominirani i mikrobiologinja Siouxsie Wiles, zastupnica zelene stranke Chlöe Swarbrick, novinar Patrick Gower te vođa stranke ACT David Seymour.

Među onima koji su prestižnu titulu osvajali prošlih godina, nalaze se i Oscarom nagrađeni redatelj Taika Waititi, komičar i aktivist za mentalno zdravlje Mike King te bivši kapetan ragbi momčadi All Blacks, Richie McCaw.

Mačka još nikada nije pobijedila na ovom izboru. 

19. travanj 2024 14:21