StoryEditorOCM
ZanimljivostiVAL NOSTALGIJE

Fotografija svjedoči filmsku životnu priču jednog od najslavnijih parova na hrvatskoj estradi, mnogi nisu ravnodušni

Piše Mirela Goreta, Šibenski.hr
4. veljače 2022. - 18:50

Tako je to s Mišom Kovačem. Tako je to s rijetkim kultnim ličnostima poput njega, istinskim estradnim legendama, čiji su životopis, glazbena ostavština i on sam, kao pojava, vrijedni pisanja memoara, snimanja filma...

I to ne jednog.

Ništa vezano uz Mišu Kovača javnost ne može ostaviti ravnodušnom. Ni kad novinari pišu o onome što se zbiva sad, o njegovoj zdravstvenoj situaciji ili duetu sa Sašom Antićem, ni kad podsjećaju na najslavnije dane i momente iz njegove blistave karijere, festivalske vrhunce, fascinaciju Presleyjem... kad citiraju rečenice iz njegovog kultnog gostovanja kod Stankovića.

Sve oko Miše izaziva pažnju, ali i neku bliskost, sklonost. Jer svi osjećaju da je njihov. I kad je nacionalni, i kad je hajdučki.

Ne čudi stoga ni oduševljenje koje je ispratilo današnju objavu stare fotografije Feđe Klarića, na kojoj su Mišo Kovač i njegova tadašnja supruga, Splićanka Anita Baturina, ovjekovječeni na splitskom "banjanju".

Naravno i da je ovo više puta viđena i objavljena Anitina i Mišina fotografija, ali nema veze. Svaki put kad im naiđe, u ljudima izaziva iste emocije.

Najrađe bi je "kurjožasto" povećali da malo bolje, izbliza, vide kako je jedan od najslavnijih parova u tadašnjem estradnom i javnom životu izgledao, kako se Anita šminkala, kakav je nakit nosila, kakav kupaći...

Pa znatiželju sustigne toplina nostalgije, za velikim pjesmama i festivalima, za bezbrižnim djetinjstvom, pa se pridruži ponos na Split nekad toliko važan u svemu, nekad toliko mjerodavan.

Svakako, izazove puno pažnje i nježnih komentara, oduševljenih "lajkova", među kojima i onih poznatih imena, poput Stipe Pletikose.

image

Lidija Pintarić i Mišo Kovač na počecima veze snimljeni u Brodarici kod Šibenika

Ante Baranić/Cropix

I premda je Mišo Kovač danas u sretnoj, dugogodišnjoj vezi sa svojom Lidijom Pintarić, uz koju je našao spokoj, nježnost i ljubav, ne čudi što njegova i Anitina ljubavna priča iz davnih 1970-ih uvijek izazove pažnju.

Fatalna ljubav

Upravo o toj fatalnoj ljubavi pisala je prije nekoliko godina i naša novinarka Mirela Goreta, podsjećajući kako Anita Baturina, tada tinejdžerska Miss Jugoslavije, zbog uzavrelih emocija prema Miši nije stigla završiti ni srednju školu, a njihova strastvena ljubavna veza imala je za posljedicu raspad njegova braka s prvom suprugom Ljubicom.

Tri godine poslije, Mišo je ozakonio vezu sa splitskom ljepoticom s kojom je počeo živjeti život iz bajke – sreća zbog dolaska Edija i Ivane na svijet, milijuni prodanih albuma i Mišin status jugoslavenske zabavnjačke legende, zahvaljujući čemu je bilo dinara u enormnim količinama.

Njihovo obiteljsko gnijezdo u Radićevoj, ponad nekadašnjeg zagrebačkog Trga Republike, a danas Trga bana Jelačića, bilo je stjecište Mišinih brojnih prijatelja i kolega s estrade, u njihov su dom tada zalazili Đorđe Novković i Boris Dvornik i Doris Dragović, Miljenko Smoje, sestre Barudžija i Zdravko Čolić...

Mišo je prvi u bivšoj Jugoslaviji vozio legedarnu Citroenovu "žabu" (u početku su je, prisjeća se jedan njegov prijatelj, imali samo on i Ante Marković, posljednji predsjednik jugoslavenskog Saveznog izvršnog vijeća), Anita se pak u potpunosti saživjela s ulogom majke i kućanice, ali je s Mišom često odlazila na turneje.

image

Anita Baturina na premijeri mjuzikla "Naša bila štorija" na splitskim Gripama 2017.

Duje Klarić/Cropix

Mnogi su tu činjenicu pripisivali pjevačevoj ljubomori, no Aniti nije bilo mrsko pratiti 12 godina starijeg supruga na koncertima.

- Ne zamaraju me ta putovanja, dapače, relaksiraju me i psihički i fizički. Jer, kad smo u Zagrebu, nigdje ne izlazimo, nego k nama dolaze prijatelji.

Katkada poželim otoći u kino ili kazalište, ali nema nam tko čuvati djecu – zborila je brižna Anita u jednom od intervjua s kraja 70-ih, ne štedeći riječi hvale na suprugov račun.

Krasan otac

- U početku nam je bilo teško. Puno je bilo buke oko naše veze, ali smo sve izdržali. Nikad se nisam pokajala što sam se udala za Mišu. Njemu smo djeca i ja na prvome mjestu, on je krasan otac. Uvijek smo zajedno.

Kad Mišo krene na turneju, idem i ja s njim, a djecu ostavimo kod jedne naše tete, tu u Zagrebu – ispričala je tada Anita.

Mišo je bio iskren:

"Mi smo imali dosta porođajnih muka kad smo se sreli, dok smo ljubovali. Ona je bila gimnazijalka, ja oženjen čovjek. Stvarno sam želio da budemo zajedno. I kad sam je toliko želio, nije li normalno da ide sa mnom, na turneje i na koncerte.

Volim pjevati, poštujem svoju publiku, ali svoju ženu i djecu ne bih žrtvovao ni zbog čega na svijetu. Obitelj mi je najvažnija, kao, uostalom, svakom normalnom čovjeku." - rekao je tada.

23. travanj 2024 20:20