StoryEditorOCM
ZanimljivostiVečeras na tvrđavi Barone

Filmska večer posvećena novim filmovima šibenskog glumca Leona Lučeva

Piše šibenski.hr
7. kolovoza 2019. - 17:33

Večeras 7. kolovoza, "Srijedom po svijetu"  na Tvrđavi Barone u sklopu posebnog potprograma "S čim se bave šibenska dica"? izuzetno će biti prikazana dva filma šibenskog glumca Leona Lučeva. Dok u filmu Teret Lučev igra glavnu ulogu, u filmu Malo se sjećam tog dana stao je iza kamere i preuzeo ulogu redatelja.

Glumčev režijski debi Malo se sjećam tog dana premijerno je prikazan na festivalu u Locarnu, a na 19. izdanju Međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast, proglašen je najboljim kratkometražnim igranim filmom. Obiteljska drama u kojoj su međusobno suprotstavljene teme života i smrti, žalosti  i sreće snimana je na otoku Zlarinu, a uz domaće naturščike, izvrsnu glumačku postavu čine Goran Bogdan, Nina Violić i Daria Lorenzi-Flatz.

Najbolji film prošlogodišnjeg izdanja Zagreb Film Festivala, Teret, srpskog redatelja Ognjena Glavonića u kojem Lučev igra naslovnu ulogu po mnogima je ponajbolji regionalni film u posljednjih nekoliko godina. Izuzetno ratno ostvarenje lišeno eksplicitnih prikazivanja grozota rata, u maniri filma ceste prati vozača kamiona koji za vrijeme NATO-ova bombardiranja Srbije 1999.  prevozi tajanstveni teret s Kosova do Beograda.

Istinitu priču o pokušaju prikrivanja ratnih zločina nad Albancima od Miloševićevog režima, redatelj Ognjen Glavonić obradio je već u svom nagrađivanom dokumentarcu Dubina dva. Novim filmom, svojim dugometražnim igranim prvijencem, vraća se istoj temi, ali na potpuno drugačiji način. Dok je Dubina dva forenzički precizan i napet dokumentarac koji rekonstruira zločin, Teret je minimalistička drama potpuno ispražnjena od tenzija i napetosti, barem na površinskoj razini. Najveća drama događa se u unutarnjem svijetu glavnog lika koji ipak naslućuje u čemu sudjeluje i započinje suočavanje s vlastitom savješću, a unutarnje tenzije glavnog lika sjajno utjelovljuje Leon Lučev, za ovu ulogu nagrađen Srcem Sarajeva, nagradom publike Sarajevo Film Festivala.

Prema riječima samog redatelja, Teret je film o tome što jedna generacija ostavlja drugoj, ali i film koji ima namjeru biti „kamenčić u cipeli“ jer „teret iz naslova filma nije samo onaj kojega glavni lik vozi u kamionu ili u sebi, nego i povijesni teret koji se na ovim prostorima prenosi s generacije na generaciju i stalno je prisutan, a o njemu se ne razgovara“.

Program Srijedom po svijetu kao i obično počinje u 21,30 sati, a filmove će uz samog Lučeva predstaviti i njegova stalna suradnica, Oriana Kunčić, šibenska glumica i casting direktorica.

Ulaz na filmski program slobodan je članovima Kluba prijatelja i posjetiteljima s važećom dnevnom ulaznicom za Tvrđavu Barone. Članovi Kluba na projekciju mogu povesti i nekoga tko nema važeću člansku iskaznicu Kluba, uz predočenje kupona „Povedite prijatelja“ dobivenog pri učlanjenju. 

 

17. travanj 2024 00:16