StoryEditorOCM
ZanimljivostiCIKA I VRISKA

Dalmatinski Disneyland: Ako je Mladenu Grdoviću najdraži grad vinograd, onda je jasno zašto je djeci najdraži park - aquapark; Za ulazak u 'Solarisov' čeka se u fili, a ulaznice naplaćuju po visini

14. kolovoza 2018. - 11:39

Ako je Mladenu Grdoviću najdraži grad vinograd, onda je i dici u Dalmaciji lako odgovoriti na pitanje koji im je najdraži park – Aquapark. Je, Šibenik se diči s dva nacionalna parka, s Krkom i Kornatima, ali i za ovaj se "Solarisov" park, premda nema nacionalni predznak, pred otvaranje u deset sati ujutro čeka u fili koja pari – red za loto. Većina gostiju od ukupno tisuću njih koliko dnevno u prosjeku posjeti ovaj dalmatinski Disneyland uđe u prvih sat ili dva vremena. Četiri blagajnice koje naplaćuju ulaz – Marijana, Iva, Kristina i Tina – koje doslovno ne mogu dignuti glave od posla, ipak je moraju dići jer u Aquaparku imaju zanimljiv način naplate ulaznica. Plaćaju se prema – visini.

– Gosti visine preko 120 centimetara, a to su odrasli, plaćaju punu cijenu karte, od 110 kuna dnevno. Oni visine od 90 do 120 centimetara plaćaju 80 kuna, a oni niži od 90 centimetara, a to su najmlađa djeca, ne plaćaju ništa. Vani ispred ulaza imamo visinomjere, pa ako ima dileme treba li ili ne treba platiti, ili koliko, gostu se samo kaže. To je puno lakše nego utvrditi ima li netko osam, deset ili 12 godina bez osobne karte – veli nam Josip Bakula, koji je već petu godinu voditelj Aguaparka, u kojem radi od početka, otkako je prije šest godina otvoren.

Sam vodeni park koncipiran je tako da je melem za dječje oči i maštu, koji već na ulazu izgleda kao da je ispao iz kakve bajke, crtića i videoigrice. Tu su kule, dvorci, vodeni tobogani, palme, sve u bojama i šareno, čak i namještaj, klupe i osoblje. Ali, istodobno, dok se djeca kupaju i ludiraju u bazenima i sadržajima, u vodi koja pršti na sve strane ili lijeno teče, za odrasle ima i dovoljno hlada i mira na ležaljkama i pod suncobranima koji su uključeni u cijenu dnevne karte.

– Zato nam se tu i sviđa doći – vele nam Darjana i Josip Krajinović, Slavonci koji su u "Solaris" s dvogodišnjom kćerkom Cataleom došli na odmor iz švicarskog Basela, u kojem žive.

– Osjećamo se ovdje jako sigurno, imamo dojam da bismo mogli čak ostaviti i dijete samo, a to je za roditelje vrlo važno – veli nam Darjana.

A Bakula podacima potvrđuje da nije samo riječ o dojmu. Jer o posjetiteljima Aquaparka, koji se prostire na 30 tisuća kvadrata i koji je lani posjetilo 90 tisuća ljudi, brine se čitava mala vojska od čak 33 zaposlena. Pazi se da voda u bazenima ne prelazi 25 stupnjeva, bazeni se svako jutro čiste, voda se stalno filtrira, cirkulira, svakodnevno se prate njezini parametri, a pod stalnim su nadzorom i Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, kao i svi bazeni u "Solarisu" uostalom. Nijedan bazen, k tome, nije dublji od metra, i to tamo gdje su jacuzziji, a drugi su čak i plići, tamo gdju su najmlađi dubina je 60 centimetara. Na svakom bazenu su spasioci, pet ih je ukupno, licenciranih od Crvenog križa, pored toga je i šest čuvara, na svakom ulazu u tobogan po jedan... – veli nam voditelj.

Pored vodenih sadržaja, tu su još i odbojkaški teren, igraonica, fast food s hranom i pićem, suvenirnica, sve što može zatrebati obiteljima s djecom, školskim grupama na izletima ili ekskurziji, svima onima koji slave dječje rođendane i partyje. Dženad Hot je iz Sarajeva, ali živi i radi u nizozemskom Utrechtu, kao tehničar na aerodromu. On je u Aquaparku s kćerkicom Arijanom, a tu je negdje i supruga Edita s još dvoje djece, uživaju kao nikad. Ovdje, vele, imaju baš sve što im treba za pravi odmor nakon godinu dana napornog rada. Hoće li doći opet? Jašta će! Evo, baš se, veli, raspitivao u hotelu već sada za rezervaciju za iduću godinu, pa su mu kazali da bi to bilo najbolje obaviti tamo oko Nove godine.

Inače, "Solaris" je trenutno gotovo pa pun, s oko 7,5 tisuća gostiju u pet hotela i autokampu, i tvori jedan pravi mali turistički grad pokraj susjednog Krešimirova grada. Koji i sam ljeti uskvasa od turista, poput kruha...


Bačva s 500 litara vode
Najveća atrakcija je izlijevanje bačve s oko 500 litara vode s vrha na podnožje tobogana. To se dogodi svake tri i pol minute, a prije toga se začuje zvono. Kako bi se svi mogli skupiti pod mlaz, ili se po želji, skloniti od njega. Cika i vriska se podrazumijeva!

20. travanj 2024 09:17