StoryEditorOCM
Lifestyleu zdravlje!

‘Za moj kijevski viski znaju od Splita do Zagreba i šire!‘: posjetili smo Branka Bajana Jalu podno Dinare i svjedočili izradi legendarnog pića

Piše Joško Dadić
6. studenog 2021. - 16:46

U pečenju rakije, odnosno kijevskog viskija, u kijevskom zaseoku Bajani zatekli smo Branka Bajana Jalu.

Podsjetimo, Jale je organizator Književnih susreta u sklopu Kijevskog lita, koje je ove godine doživjelo svoje 19. izdanje.

Kažimo i da je 57-godišnji Branko Bajan Jale umirovljeni radnik vranjičkog "Salonita" te dragovoljac Domovinskog rata, kao i aktivan član KUD-a "Dinara". I ovog se ljeta zahvaljući ponajprije Jali u mitskome mjestu podno Dinare održala književna večer "Kijevsko lito 2021.", na otvorenoj pozornici, na prostoru pokraj obnovljene crkve sv. Mihovila, srušene u srpskoj agresiji 1991. godine.

Vratimo se sada "viskiju". Naime, Jalu smo zatekli u pečenju rakije, poznate kao kijevski viski, koji se ovdje radi već nekoliko godina. Samo pečenje traje oko tri sata, a evo što ovoj vrsni napitak razlikuje od obične rakije. Naime, Jale rakiju peče dva puta.

image
Branko Bajan u pečenju Kijevskog whiskeya
Joško Dadić

– Prvi put se peče s dropom iliti mastom, iz čega izađe čista rakija. Zatim rakiju vraćamo ponovno u kotao, mećemo vode da ne zagori kotao. Kada potekne ta druga rakija, prva tri decilitra odvajam, jer je to metilni alkohol. Kad sam to odvojio, onda u ostatak stavim koru od šljive, nakon što sam gornju opnu odvojio i bacio. Ostala mi je unutra čista kora, u lijevak je metnem, nakon čega se to lijeva u posudu, gdje se mjere gradi. Upravo ovaj način izrade našoj rakiji, inače običnoj lozovači, daje posebnu aromu i boju viskija. Zbog tog je moja rakija, poznatija i kao kijevski viski, a koju radim isključio za osobne potrebe, poznata u našem kraju, ali i šire, do Splita i Zagreba.

- Inače, kijevski viski ima 19 gradi - kaže nam Jale, kojemu u pečenju rakije pomaže i kum Stipe Bajan.

On je uz Jalu i prvi degustirao kijevski viski i obojica su bila vrlo zadovoljna okusom i ukupnom kvalitetom. A bili smo zadovoljni i mi jer smo kijevski viski degustirali poslije njih dvojice, Jale i Stipe. Što reći na kraju nego – u zdravlje!

image
Ovako se radi Kijevski whiskey
Joško Dadić
19. travanj 2024 04:49