StoryEditorOCM
Lifestylezavršena 32. SABATINA

U Vodicama trijumfirali plavac i pošip: donosimo imena svih šampiona

Piše Branimir Periša/Promo
6. studenog 2022. - 08:28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodjelom nagrada i priznanja za buteljirana vina i jaka alkoholna pića završila je u vodicama 32. Sabatina, međunarodni susret vinara i vinogradara u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Udruge vinarskih gradova.

Program posljednjeg dana manifestacije na kojoj se vinari i vinogradari educiraju, druže, razmjenjuju iskustva i uobličuju svoja htijenja za što bolji život s lozom i od loze prema političkim upravljačima pokvarila je kiša sa znatnim zahlađenjem vremena. Stoga je otpao organizirani posjet Vinariji Vinoplod Šibenik, jednom od domaćina Sabatine i razgledanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Šibensko-kninske županije, dobitnika priznanja Zlatna amfora za doprinos razvoju agrara. Bit će za to prigode u sljedećim godinama, kazao je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije na završnoj večeri, zahvaljujući vinarima i vinogradarima iz cijele Dalmacije na dobrom odazivu.

- Nakon dvije pandemijske godine ovo je prva Sabatina koju održavamo u punom opsegu. Doviđenja dogodine - poručio je Ljubenkov, zahvaljujući svima koji su dali sve od sebe da ovogodišnja Sabatina bude dobro organizirana.

A da je interes vinara sve veći, naročito za ocjenski dio Sabatine, potvrdio je prof. Bernard Kozina iz Povjerenstva za ocjenjivanje pića. Sažimajući ovogodišnji rad Povjerenstva, naglasio je kako su vrlo zadovoljni s brojem uzoraka za buteljirana vina. Bilo ih je 140, s rekordnim brojem etiketa plavca (25) i pošipa (19) i to je posebnost ovogodišnje Sabatine. Toliko etiketa plavca iznjedrilo je šampiona bez premca, koji je sve ostavio za sobom, kazao je Kozina s nadom da će nailazeće godine donijeti više etiketa korčulanskog grka da se od te sorte formira natjecateljska grupa.

S govornice u kongresnoj dvorani hotela Olympia sudionike na završnoj večeri pozdravila i Spomenka Đurić, državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU. Čestitala je najboljima na ovogodišnjoj manifestaciji i svima ostalima koji svojom zainteresiranošću za sadržaje na Sabatini nose ovu manifestaciju.

image

Šampion - najbolje ocijenjeno vino Sabatine, najbolje ocijenjeno vino sorte plavac i najbolje ocijenjeni Hrvatski otočni proizvod, Pelješki vinogradar d.o.o.

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Šampion - najbolje vino Sabatine i najbolje vino sorte plavac:

PELJEŠKI VINOGRADAR d.o.o., Kuna Pelješka - DINGAČ 2019.

Šampion poluslatkih, slatkih, predikatnih i desertnih vina:

ILOČKI PODRUMI d.d., Ilok - TRAMINAC IZBORNA BERBA PROSUŠENIH BOBICA 2016.

Šampion bijelih suhih i polusuhih vina:

ILOČKI PODRUMI d.d., Ilok - CHARDONNAY PRINCIPOVAC 2018.

Šampion crnih suhih i polusuhih vina:

OPG ŠIME ŠKAULJ, Nadin - CABERNET SAUVIGNON 2015.

Šampion izgleda proizvoda:

FRANO BANIČEVIĆ CAR, Smokvica, otok Korčula - POŠIP 2021.

Najbolje vino sorte pošip:

OBRT ZURE, Lumbarda, otok Korčula - POŠIP “ZURE” 2021.

Najbolje ocijenjeni Hrvatski otočni proizvod:

PELJEŠKI VINOGRADAR d.o.o., Kuna Pelješka - DINGAČ 2019.

Velika zlatna medalja za kvalitetu proizvoda:

PELJEŠKI VINOGRADAR d.o.o., Kuna Pelješka - DINGAČ RISERVA 2015.

Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića

OPG EKO OČI, Ante Beroš, Bratuš – KORIFEJ

Velika zlatna medalja za kvalitetu proizvoda

OPG EKO OČI, Ante Beroš, Bratuš - SVETI IVAN (gospina trava)

OPG EKO OČI, Ante Beroš, Bratuš - SVETI IVAN (rogačica)

19. travanj 2024 03:33