StoryEditorOCM
Lifestyle32. sabatina

U Vodicama dodijeljene nagrade za najbolja mlada i otvorena vina: niti jedna struka nije napredovala kao vinarstvo

Piše Branimir Periša /PROMO
5. studenog 2022. - 07:52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Drugi dan ovogodišnje, 32. Sabatine u Vodicama protekao je u znanstveno stručnim, edukativnim sadržajima, a navečer je s nestrpljenjem dočekana dodjela priznanja za otvorena i mlada vina.

Ove godine na ocjenu je pristiglo 395 uzoraka vina iz svih krajeva Dalmacije i manje s Kvarnera, a u kategoriji mlade kapljice ovaj put je u cjelokupnom trajanju Sabatine prijavljeno najviše vina – čak 116.

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije iz Splita koji je zajedno s Udrugom Vinarskih gradova Hrvatske organizator Sabatine, pozdravio je sudionike i zahvalio im se na potpori, a priznanje hrvatskim vinarima u cjelini izrekao je i prof. dr. Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

- Ni jedna struka u zemlji nije u zadnja tri desetljeća napredovala toliko kao vinarstvo i vinogradarstvo. U krajevima zemlje gdje se 80-tih godina nije moglo popiti dobro vino, danas se pravi vrhunska kapljica. Imamo jako dobra vina, i stalno im treba dizati kvalitetu. Tada mogu biti i cijenom viša, budući da Hrvatska ne može postići masovnost proizvodnje, iznio je Kisić, čestitajući Zadružnom savezu Dalmacije 125. obljetnicu i neprekinuto trajanje.

- Nadživjeli ste šest država u prvih 125 godina postojanja. Samo tako nastavite i dalje, poručio je Kisić. Dekanove riječi potvrdila je dr. sc. Ana Mucalo, predsjednica Povjerenstva za ocjenu mladih i otvorenih vina.

- Čast mi je bila predsjedati ovim povjerenstvom i dati svoj osvrt, tim više što je prepoznat visok potencijal mladih vina. Gotovo polovica uzoraka, 56 zadovoljilo je visoke kriterije, te su za svoj vrijedan rad dobili zlatne medalje. U kategoriji otvorenih vina bio je podjednak udio monosortnih vina, te kupaža s introduciranim sortama, a Dalmacija je po svojim osobitostima – od tla do klime – dobar dom autohtonim sortama uz obalu i na otocima, dok su se u zaleđu udomaćile unesene sorte. I u ovoj klimatski zahtjevnoj godini loza nije podbacila te je ugodno iznenadila kvalitetom grožđa i visokom kvalitetom vina – ističe Mucalo.

- To je zlatna kadena naših vinara i vinogradara, i samo u suradnji njih i struke možemo Dalmaciju plasirati na mjesto koje joj pripada. Kao najboljoj vinarskoj regiji gdje se rađaju mirisna bijela i vatrena crna vina, zaključila je dr.sc. Ana Mucalo.

Priznanja

Nagrađeni na Sabatini 2022. u kategoriji mladih vina:

Najbolje mlado bijelo vino:

OPG DRAŽINA, Kristina Dražina, Pristeg - POŠIP 2022.

Najbolje mlado crno vino:

OPG BOŽO BAČIĆ, Podgrađe - SYRAH, MERLOT 2022.

te u kategoriji otvorenih vina:

Najbolje otvoreno bijelo vino:

FRANO PEŠELJ, Smokvica, otok Korčula - POŠIP 2021.

Najbolje otvoreno crno vino:

OPG GRBIĆ, Tomislav Grbić, Privlaka - CABERNET SAUVIGNON BARRIQUE 2021.

U obje kategorije dodijeljen je još čitav niz priznanja., odnosno srebrnih i brončanih medalja. Svi prijavljeni vratili su se sa Sabatine s nekom od medalja.

23. travanj 2024 23:07