StoryEditorOCM
Lifestylepamtit će se po nama

Trijumf dalmatinskog ulja u New Yorku! Na najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju osvojili smo 46 medalja, a velike zasluge idu - Šibenčanima

Piše Meri Šilović/SD
28. svibnja 2021. - 18:47
Tajnik Udruge dalmatinskih maslinara Damir Buntić i vodički maslinar Tomislav Duvnjak, koji je sve pokrenuo  Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Dalmatinska maslinova ulja na velika vrata su ušla na svjetsku scenu i to u samu svjetsku elitu. Trijumfalno su usred Manhattana, na svjetskom šampionatu maslinovih ulja New York International Olive Oil Competition (NYIOOC), najvećem i najprestižnijem svjetskom natjecanju ove vrste, dalmatinska maslinova ulja osvojila čak 46 medalja.

I po tome će se ovaj svjetski šampionat maslinovih ulja pamtiti, upravo po Dalmatincima.

Na svim dosadašnjim šampionatima u New Yorku, istarska ulja su se vraćala s brojnim medaljama, dalmatinsko bi bilo tek poneko, doduše redovito zlatom ili srebrom nagrađeno, jedne godine šoltansko čak najbolje u klasi.

Ali Dalmatinaca je uvijek bilo premalo, pa je trajala ta priča kako Dalmacija ima najviše maslina, ali Dalmatinci to baš ne znaju raditi, te da se ne mogu dalmatinska ulja mjeriti sa istarskim, ili toskanskim ili…

Ovogodišnje najprestižnije natjecanje maslinovih ulja na svijetu dokazalo je da su dalmatinska maslinova ulja sam svjetski vrh po kvaliteti.


I dok su na dosadašnjim natjecanjima istarska ulja bila dominantna, ove godine u New Yorku dominantna je postala Dalmacija. "NYIOOC 2021. pamtit će se po trijumfalnom izlasku dalmatinskog maslinarstva na međunarodnu scenu“, piše i Kult plave kamenice.

Dalmatinska maslinova ulja osvojila su više od polovice od 67 zlatnih i 20 srebrnih hrvatskih medalja ove godine u New Yorku.

Inače na ovom najprestižnijem svjetskom natjecanju maslinovih ulja dodjeljeno je ukupno 502 zlatne i 288 srebrnih nagrada.

Nismo veliki, ali smo vrhunski!

Zanimljivo je da je Hrvatska po broju osvojenih medalja prava svjetska maslinarska velesila – na 4. mjestu je po broju osvojenih odličja od svih zemalja svijeta. Ispred nje su samo maslinarske velesile Italija, Španjolska i Grčka, zemlje koje pokrivaju najveći dio svjetske proizvodnje maslinovog ulja.

Hrvatska ih po najbolje ocijenjenim uljima prati u stopu iako je i usporedbi s njima pravi "mrav“ – dok ove zemlje pokrivaju glavninu svjetske proizvodnje, maslinova ulja Hrvatske čini tek 0,3 posto globalne proizvodnje.

Nismo veliki, ali smo vrhunski! Hrvatska u New Yorku tuče i velesile ispred sebe po postotku uspješnosti u odnosu na poslane uzorke. Hrvatska je poslala 105 uzoraka, i zabilježila je najveći uspjeh. Naime čak 83 posto od njenih uzoraka je osvojilo što zlatnu što srebrnu medalju.

Dalmacija se svijetu na Manhattanu predstavila sa svim svojim raznolikostima sortama i terroirom. Zlata i srebra su dobila ulja oblice, skradinske krvavice, šoltanske levantinke, brojni blendovi, a nagrađena su ulja iz okolice Zadra, Šibenika, sa Hvara, Šolte, Brača, iz Benkovca,…

image
Zadarski maslinar Ivica Vlatković s nagradom iz New Yorka
Luka Gerlanc/Cropix


Još jedna hrvatska regija nametnula se svijetu, u Velikoj jabuci se ovih dana shvatilo da postoji maslinarska Dalmacija i da Hrvatska uz Istru ima još jednu maslinarsku ponos-regiju.

A dobar dio "krivice“ za ovako efektan izlazak Dalmacije na vrh svijeta snosi mladi maslinar i uljar iz Vodica Tomislav Duvnjak. Upravo on je okupio dalmatinske maslinare i potakao ih i organizirao na izlazak u veliki svijet.

A sve je krenulo jer se lani naljutio! Evo kako je to bio.

"Nakon prošlogodišnje manifestacije NYIOOC 2020, kada smo osvojili zlato i srebro sa brendom Sv. Ivan iz Vodica bili smo ponosni i sretni, ali postojala je ta jedna doza tuge, jer je na samoj manifestaciji bilo samo 12 uzoraka iz Dalmacije.

To je okidač koji pokrenuo ovaj projekt i koji je ovako slavodobitno završio. Rekao sam svojoj supruzi Heleni, moramo nešto pokrenuti, nas je u Dalmaciji puno, a ovako malo uzoraka, to nije to…, ako treba osobno ću proći cijelu Dalmaciju i poslati uzorke u NY na sljedeću manifestaciju“, priča Tomislav Duvnjak.

Bravo za Šibenčane!

"Plan i projekt su se zakotrljali kada sam o tome pričao mojim kolegama u udruzi senzorskih analitičara Olea Šibenik, svi su podržali ovu ideju sa namjerom da pomognu.

image
Maslinjak Ivice Vlatkovića
 
Luka Gerlanc/Cropix


Preko strukovne grupacije uljara i maslinara HGK županijske komore Šibenik, zajedno sa tajnikom grupacije Davorom Anticom, napravili smo plan.

Veliku, veliku ulogu odigrali su ljudi iz Šibensko-kninske županije, u prvome redu Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije. On je prvi koji je obećao da će Šibensko-kninska županija podržati prijavu na način da će sufinancirati natjecatelje iz Šibensko-kninske županije u iznosu od 50% po prijavi na turnir, koja je iznosila 350 USD.

Nismo željeli ostati samo na našoj Šibensko-kninskoj županiji, jer cilj je od početka bila Dalmacija.

Župan Pauk nazvao je druge župane iz ostalih županija Dalmacije, te im predložio da svi pomognu u ostvarenju projekta, što su drugi župani i prihvatili i na tome im svima zajedno jedno veliko hvala.

Kada smo dobili potvrde da ćemo dobiti pomoć županija u iznosu od 50 % po prijavi, osigurali smo i dodatnu potporu od HGK, konkretno podružnice HGK Šibenik na čelu sa Josipom Laćom koji je kontaktirao i druge podružnice HGK po Dalmaciji te osigurao dodatnih 25 % financiranja po uzorku za sve natjecatelje iz njezinih županija.“

Njemu su slali uzorke za New York

Nazivao je sam uljare i maslinare po Dalmaciji, njemu su slali uzorke za New York, on se pobrinuo da se pošalju na vrijeme i čekalo se kako će biti. Što će na dalmatinska ulja reći najbolji ocjenjivači na svijetu.

image
Tomislav Duvnjak u svojoj uljari 
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix


I nakon svega, nakon pravog trijumfa, što kaže Tomislav?

"E sad naša Dalmacija... nevjerojatno puno emocija, ne znam kako to riječima opisati. Kada se samo prisjetim samog početka, ni približno nisam sanjao da je moguć ovakav rezultat, pa mi smo osvojili više nagrada nego jedna velika Istra, naša Istra koja godinama slovi za najbolju regiju na svijetu kada govorimo o kvaliteti maslinovog ulja.

87 nagrađenih ulja iz Hrvatske, gdje 48 nagrada ide u Dalmaciju kao regiju, ako govorimo o zlatnim medaljama onda govorimo o brojci od 36 zlata.

Pa Dalmacija je osvojila više zlata nego li neke mediteranske zemlje ukupno nagrada, neizmjerno sam sretan i velikog srca još jednom pozdravljam i čestitam svim sudionicima iz Dalmacije. Još jednom svima puno hvala, bravo Dalmacijo, jer tamo si gdje pripadaš!“ - poentirao je Duvnjak.

SVA NAGRAĐENA DALMATINSKA ULJA MOŽETE POGLEDATI NA OVOJ POVEZNICI

Dogodine će nas biti i više

"Ovo je jedan veliki korak u konačnom cilju da Dalmaciju stavimo na mjesto koje joj pripada. Ostalim maslinarima i uljarima iz Dalmacije želim kazati da je ovo prvi korak ka ostvarenju konačnog cilja, puno je onih koje smo ovoga puta zaboravili, ali zato u narednim godinama nećemo.

Bilo je nekih pitanja zašto mene niste zvali. Njima poručujem: sljedeće godine biti će lakše, sa ovom godinom smo pametniji i iskusniji, biti će nas više jer ovo je po meni sigurno jedan korak koji će bitno promijeniti stvari kada je u pitanju zajedništvo!“ - veli Tomislav Duvnjak.

Dr. Ivica Vlatković: Više ništa neće biti isto

Dalmacija je u New Yorku na maslinarskoj karti svijeta zauzela mjesto koje joj objektivno pripada. Većina maslinara Dalmacije, koji teže proizvesti ekstra djevičansko maslinovo ulje, je svjesna da Dalmacija ima taj potencijal, samo je trebalo organizirano izaći na svjetsku scenu.

Vjerujem da će ovaj uspjeh dalmatinskih ulja potaknuti i mnoge druge maslinare da ubuduće sudjeluju na svjetskim natjecanjima, da potvrdimo svjetsku kvalitetu dalmatinskih ulja.

Uvijek sam se trudio svojim primjerom pokazati da Dalmacija može i više i bolje. Ovaj uspjeh podjednako pripada ljudima praktičarima modernog maslinarstva koji su nas naučili kako treba pravilno njegovati masline, a to su pok. Dobroslav Elezović i pokojni Pavle Bakarić.

ednako u ovom uspjehu svoje udjele imaju pokojni Joško Nikota, pokojni Mirko Gugić i Sinaj Bulimbašić koji su prvi krenuli sa natjecanjima maslinovih ulja.

Sretan sam da je Dalmacija doživjela ovaj uspjeh i nakon ovog svjetskog uspjeha dalmatinskih ulja više ništa neće biti isto.

Dalmacija ima potencijal i po sortimentu i po položaju, odnosno uvjetima uzgoja, a ima i raznolike terene od otočkih, preko priobalnih do zagorskog dijela, dalmatinskog zaleđa.

19. travanj 2024 06:56