StoryEditorOCM
LifestyleLipota s kamena

To je grad šta grube riči ne uzme za zlo, on se svojon dicon diči, Šibenik je to: Gotovo da i nema mjesta u užem šibenskom kraju koje se nije upreglo da rodi novu misicu (FOTO)

31. srpnja 2017. - 10:48

Falile se Šibenčanke da su lipše neg Splićanke, ali sveti Duje neće ni da čuje! Falile se Šibenčanke da su lipše neg Dubrovkinje, ali sveti Vlaho samo im je maho!
Svaka čast i uvelike opjevanom splitskom svetom Duji, i dubrovačkom zaštitniku svetom Vlahi, ali statistika izbora najljepših djevojaka Dalmacije i Hrvatske u zadnjih desetak godina govori nešto drukčije. Pod Marjanom u zadnje vrijeme nisu detektirane onako fatalne ljepotice kakvim su se doimale Ana Sasso, Viktorija Đonlić ili Fani Čapalija. Ni grad pod Srđem nije ponovio ljepotu i šarm koji je krasio Ivonu Puhijeru, Lejlu Šehović ili Dariju Mikulandru. Suprotno tome, sa šibenske platforme ljepote lansiran je velik broj prekrasnih djevojaka.

– Šibenke imaju, po mojemu mišljenju, mekše crte lica od Splićanki. Nedostaje im jedino malo pozitivne drskosti, koja krasi Splićanke. Naše su cure previše skromne i samozatajne. No, možda im baš to daje osobiti šarm i privlačnost. Djeluju prirodnije. One na pozornicu izlaze spremne, uspravnog hoda. Kada progovore, vidi se da nisu praznoglave lutke. Čim se na natjecanju ljepote pojavi naša cura, publika zabruji: "Ova je sigurno iz Šibenika" – pokušava objasniti sve veći broj Šibenki na izborima ljepote Željko Koloper Keke, koji se zajedno s Ljiljanom Stamenković desetljećima trudio da djevojke sa šibenske Poljane dođu do titula ljepotica. Mahom kroz rad nedavno ugašene agencije "Leona".

Marijana Kužina, Katarina Prnjak, Ivana Smoje, Jelena Petković, Ivana Ergić, Nina Slamić, Maja Cvjetković, Antonela Bračanov, Maja Spahija, Kristie Jandrić, Ivana Skelin, Olivera Slavica, Ivana Baranović, Maja Trlaja, Alma Milović, Martina Marijan, Sara Vulinović Zlatan, Vinka Gracina, Kristina Vučić, Ivana Bujas, Lucija Mesić, Nikolina Rak, Kristina Brkić, Antica Filipović Grčić... To je reducirana lista šibenskih ljepotica koje su postale misice Hrvatske, Dalmacije (ili bile u najužem izboru), stizale do izbora za Miss Mediterana, te natjecanja za najljepše djevojke i gospođe svijeta, kamo su se plasirale Marijana Kužina, Nina Slamić Gudeljević, Maja Spahija, Ivana Ergić, Katarina Prnjak, Maja Cvjetković i Ivana Smoje.

Prije odlazaka na domaće i strane izbore ljepote, šibenske je ljepotice često "amenovala" Tihana Harapin-Zalepugin.
– Tihana je dolazila najmanje dvaput godišnje u Šibenik. Da snimi situaciju, progovori s djevojkama koje smo Ljiljana i ja izabrali. Priznajem da sam se, neovisno o uspjesima, zasitio tog posla. Sve sam prepustio Ljilji, koja je našim djevojkama sve ili gotovo sve. Savjetnica, starija sestra, prijateljica – priznao nam je Keke.

Gotovo da i nema mjesta u užem šibenskom zavičaju koje se nije upreglo da rodi novu misicu. Tu činjenicu je, dakako, na svoj način iskoristio veliki pjesnik i još veći cinik Arsen Dedić. U svojoj je kultnoj pjesmi "Posljednji tango u Đevrskama" proročanski najavio "kako nadiru ljepotice iz sela šibenskog zaleđa". Zato je kod proglašenja lijepe Ivane Ergić za Miss Hrvatske, ciljajući na njezine korijene, iste večeri telefonski nazvao svoga šibenskog prijatelja te u (polu)zajebantskom tonu kazao:
– Ive, jesam li ti govorija da će Miss Gaćeleza postati Miss Hrvatske!?

Varaju se oni koji misle da šibenske ljepotice nisu dale svoj doprinos "vječnoj" priči o ljubavnom kolopletu hrvatskih nogometnih zvijezda i manekenki. Čarima jedne od šibenskih misica, unatoč stalnoj razapetosti između baluna i kocke, podlegao je i Davor Šuker. Kako je zgodna dama odnedavno u braku s jednim dalmatinskim tajkunom, nećemo joj spominjati ime, ali se mnogi sjećaju dolazaka ne baš omiljenog predsjednika HNS-a na šibensku rivu. U zamke šibenskih misica upao je i bivši reprezentativac Jerko Leko. Pred čarima Šibenke Antice Filipović Grčić pokleknuo je bivši trener Dinama Zoran Mamić.

Kad već spominjemo nogometaše, zašto preskočiti kako je "najkratkotrajnija" hrvatska ljepotica Jelena Petković kćerka nekad sjajnog šibenskog stopera Mile Petkovića!? "Najkratkotrajnija", jer je kolebljivi žiri na izboru Miss Universe Hrvatske 2001. godine poslije samo nekoliko sati lentu oteo Jeleni te je dodijelio Lejli Šehović, kasnijoj supruzi Tarika Filipovića.

Već spomenuta Ivana Ergić i stasita Maja Spahija nisu plovile u ljubavno-nogometnim vodama, ali su svejedno izabrale sportaše. Manje poznatog šibenskog vaterpolista Marina Cvitana i dojučerašnjeg košarkaša Šibenke Ivana Blaću.
Nisu samo Željko Koloper, Ljiljana Stamenković i Tihana Harapin-Zalepugin gurali lijepe Šibenke prema dalmatinskim, hrvatskim, pa i svjetskim lentama. Tom nastojanju je, vjerovali ili ne, u jednom trenutku doprinos dao i ekumenski silno orijentirani šibenski biskup Srećko Badurina! Kad se povratnici iz Australije Kristie Jandrić, kao formalna prepreka za sudjelovanje na izboru Miss Hrvatske 1996. godine ispriječio nedostatak hrvatske domovnice, biskup je "intervenirao" kod iskusnog policajca i Tuđmanova prijatelja Smiljana Reljića, pa su potrebni "papiri" riješeni doslovce preko noći.

Različiti su bili životni putevi šibenskih djevojaka poslije osvajanja lenti. Gotovo je zaboravljeno da je aktualna ravnateljica Šibenskog kazališta Maja Trlaja bila Miss Dalmacije i prva pratilja Miss Hrvatske.
Na zadnjim je lokalnim izborima Katarina Prnjak, Miss Hrvatske 2011. godine, imala izlet u političke sfere. No, njezino lijepo lice nije pomoglo da se uljepša slika šibenskog SDP-a.
– Još uvijek se bavim modelingom, ali sam više usmjerena na organizaciju modnih evenata i edukacije za mlade. Nisam obeshrabrena neuspjehom na lokalnim izborima. Još se nisam odrekla političkih ambicija. Učim od iskusnijih – otkrila nam je Katarina.

Prvoj šibenskoj misici u samostalnoj Hrvatskoj Marijani Kužini pobjednička lenta otprije osamnaest godina još uvijek otvara poslovna vrata.
– U manekenski sam svijet ušla s četrnaest godina i ostala do osvajanja titule Miss Universe. Poslije sam se bavila različitim poslovima, uglavnom vezanim uz modu. Titula mi je znala otvarati mnoga vrata, sigurno mi nije odmogla. Danas sa suprugom vodim obiteljsku tvrtku, ali većina naših klijenata ne zna o mojoj karijeri misice! – kazuje nam je Marijana, koja sada nosi prezime Žugelj.

Neovisno o činjenici da je sudjelovala u natjecanju već zrelih dama, Ivana Smoje-Baranović je najdalje dogurala od svih šibenskih predstavnica na izborima ljepote. U indijskom velegradu Bombayu postala je prva pratilja najljepše gospođe svijeta.
– Na izbor Mrs. World bila sam pozvana još 2001. godine. No, u Las Vegas nisam mogla putovati jer sam bila trudna. Kad sam već pomislila da sam zaboravljena, dobila sam četiri godine poslije još jedan poziv. Odlaskom u Indiju i titulom prve pratilje najljepše gospođe svijeta zaokružila sam manekensku karijeru. Nakon toga sam nosila još neke revije, snimala editorijale, ali sam brzo rekla "dosta". Pritom sam odbila neke atraktivne inozemne ponude. Danas radim kao poslovna tajnica u jednoj gradskoj tvrtki – otkrila je Ivana, koja danas živi "običan" obiteljski život sa suprugom i dva sina.

Vodičanka Ivana Ergić, Miss Hrvatske 2006. godine, ostala je zasad jedina hrvatska misica s kratkom frizurom. U međuvremenu je položila tečaj za intervenora ili osobu koja pomaže gluhoslijepima u kretanju i komunikaciji. Ivana je i danas aktivna u svijetu mode. Snima editorijale, reklame i nosi revije.
Najfriškija šibenska misica Maja Spahija ponijela je lentu najljepše prije dvije godine, a danas nosi kacigu na glavi kao građevinska djelatnica! Na nedavnom izboru za Miss Šibensko-kninske županije građevinarka Maja bila je članica žirija.
– Pobjednica Antea Lea Luketa je moj favorit. Atraktivna je crnka, ima nešto amazonskog, egzotičnog u sebi. Voljela bih da ponovi moj uspjeh – ocjenjuje Maja Spahija.

Antea je sportašica, pa samo neodoljivo podsjeća na još jednu lijepu Šibenku, košarkašku reprezentativku i nesuđenu Miss sporta Antoniju Mišuru. Ona u zadnje vrijeme odbija novinare, jer, kaže, "svi bi pričali samo o njezinoj ljepoti, a ne o košarci, koja je njezin životni izbor".

Šibenik se uskoro nada još jednoj tituli kraljice Hrvatske. Na lentu reflektira Antonela Bračanov, koja je početkom srpnja postala Kraljicom Jadrana. Ona već sad poručuje kako kani postati odvjetnica, da joj modeling nije u prvom planu!
Nemojte misliti da u šibenskom điru možete sresti samo lijepe djevojke! Ni muškarci nisu za baciti! Nisu, doduše, toliko visoki kao Splićani, među kojima možeš za tren naći potencijalnog centra košarkaške reprezentacije. No, upravo nas spomen košarke vraća u dane kad su mnoge dame na utakmicama slavne Draženove Šibenke uzdisale kad bi se na parketu pojavili Ivica Žurić i Robert Jablan. Dva dvometraša manekenske građe i lijepog lica. Oni nisu dobili službenu potvrdu svoje ljepote, za razliku od osjetno mlađeg sugrađanina Marka Vrcića, koji se pojavio u finalu natjecanja Best model svijeta, održanog 2002. godine u Turskoj. Marko je plijenio svojim mišićavim izgledom, pa nije ni čudno što se okušao kao MMA borac. Ni u ringu se, međutim, nije zadržao dugo. Put ga je poslije, kao mnoge mlade Hrvate, vodio u Irsku.

Danas, pak, šibenskom Kalelargom prkosno hoda Fabiano Baranović, kojega mnogi nagovaraju na manekenski posao, a koji ne želi ni čuti za natjecanja hrvatskih i inih ljepotana. Kod Baranovića se, kažu, zgodno pomiješala vruća šibenska s još vrelijom sicilijanskom krvi njegove majke.
– Šibenske manekenke često su me molile da im se pridružim. Iako je riječ o mojim prijateljicama, u pravilu ih je čekao odgovor "ne". Obrazovanje mi je oduvijek u prvom planu. Diploma mi je, uostalom, već donijela stalni posao. Jedino me neka humanitarna akcija može natjerati na manekenski izlet. Neka moj Šibenik ostane poznat samo po ljepoticama. Bez nas, muških privjesaka – poentirao je naočiti Šibenčanin.

24. travanj 2024 04:52