StoryEditorOCM
LifestylePromislite dobro

Suplement koji milijuni koriste kao 'lijek', u nekim je slučajevima potpuno beskoristan: preventivno uzimanje samo vam izbija pare iz novčanika, a može biti i opasno

Piše J. V.
24. svibnja 2019. - 14:59

Kad je riječ o popularnosti suplemenata, kapsule omega-3 zasigurno drže mjesto pri vrhu popularnih. Riblje ulje u kojem god obliku koristi se kao "lijek" stoljećima unazad, oralno ili vanjskom primjenom, za opekline, rahitis kod djece, giht. No koliko je zapravo učinkovito?

O efektima ovoga suplementa na koji godišnje samo Amerikanci troše 1,3 milijuna dolara, a iznimno je popularan i kod kupaca u Hrvatskoj, pisao je nedavno portal Vice. Intervjuirali su liječnike i nutricioniste te pokušali pronaći odgovore zbunjenih konzumenata, od kojih je ono najočitije zasigurno "funkcioniraju li ove kapsule uopće?".

Danas omega-3 najčešće kupuju oni koji se bore sa srčanim problemima, no piju ga i sportaši budući da navodno pomaže kod očuvanja zdravlja kostiju i ligamenata; pospješuje i kognitivne funkcije, smatra se, pa ga kupuju često i studenti pod pritiskom učenja za ispite. 

Što je uopće riblje ulje?

Kapsule omega-3 proizvode se od pročišćenog ribljeg ulja, najčešće dobivenog od haringe, skuše, lososa i sardina. Bogate su omega-3 masnim kiselinama, prijeko potrebnima ljudskome tijelu.

 

 

Zdravlje srca

Vjerovanje u teoriju kako suplementi ribljeg ulja mogu pomoći očuvanju zdravlja srca i krvnih žila potječe iz 1970-ih. Nakon istraživanje stanovnika Grenlanda, čija prehrana obiluje spomenutim vrstama riba, a čiji je postotak ljudi oboljelih od srčanih bolesti vrlo nizak, cijeli svijet "poludio" je za žarko žutim kapsulama. 

Liječnici diljem svijeta savjetovat će i danas prehranu bogatu plavom ribom (barem dva puta tjedno) kao prevenciju stvaranja plaka u arterijama. Smatraju mnogi i da se primjenom suplemenata kontrolira razina triglicerida u krvi.

"Omega-3 dio su uobičajenog tretmana za ljude koji imaju povišen kolesterol, uz preporuku za tjelovježbu i smanjen unos ugljikohidrata", tvrdi doktor klinike Mayo, Stephen Kopecky. Neke studije pokazale su da umjerene doze ribe uistinu pomažu onima koji se oporavljaju od srčanog udara, kao i onima kojima je ugrađena premosnica. S druge strane, a o tome se vrlo malo piše, pretjerana doza ribljeg ulja i ribe općenito, mogla bi povećati rizik od moždanog udara.

Onima koji nemaju problema sa srcem, stručnjaci ne preporučuju uzimanje omega-3 preventivno. Budući da je potrebno više istraživanja, ove suplemente nipošto ne bi trebalo shvaćati kao preventivni "lijek" te se uzdati isključivo u njih.

Drugim riječima, ukoliko ne bolujete od srčane bolesti i kapsule vam nije preporučio liječnik, vrlo vjerojatno vam ne trebaju.

Očuvanje kognitivnih funkcija

Vjerovanje da riblje ulje može poboljšati pamćenje, pa čak i pospješiti koncentraciju, dovelo je do toga da se suplementi ponekad daju i djeci kako bi se riješili neki problemi s učenjem. No takva praksa definitivno nije preporučljiva bez konzultacije s liječnikom.

Neprimjerena prehrana i nedostatak masnih kiselina uistinu mogu utjecati na slabljenje kognitivnih funkcija, no ozbiljne nedostatke nije moguće riješiti primjenom suplemenata - oni, što stoji na pakiranju svakoga od njih, nisu zamjena za uravnoteženu prehranu.

A vjerovanje o blagotvornom utjecaju omega-3 na zdravlje moždanih stanica dolazi od činjenice da one uistinu grade dobar dio našega mozga, 5-10% ukupne mase. No do danas nisu potvrđeni navodi da preventivno uzimanje u dječjim, pa i odraslim godinama, poboljšava kognitivno zdravlje.

Neka pak istraživanja sugeriraju da uzimanje ribljeg ulja može pomoći djeci koja pate od ADHD-a, isto tako reducirati rizik od razvitka mentalnih bolesti kod djece koja pokazuju blage simptome te pomoći oboljelima od epilepsije u kontroliranju napadaja. No sva su ova istraživanja, napominju liječnici za Vice, vrlo netemeljito provedena i potrebno je dodatno testirati pacijente.

Zdravlje očiju

Iako je nekoliko istraživanja ukazalo na mogućnost da redovita konzumacija ribljeg ulja može pomoći kod gubitka vida u starijoj dobi, brojni su liječnici doveli u pitanje takve rezultate, pa ih i žestoko osporili.

"Pripisivanje omega-3 do prije tri do pet godina uistinu je bila praksa, no nove analize pokazale su da, u stvari, nema važnijih posljedica na zdravlje . Oftalmolozi ne preporučuju više riblje ulje u tom pogledu", objašnjava Kopecky.

Zdravlje kože

Kopecky prilično oklijeva u proglašenju ribljeg ulja ikakvim "lijekom" za kožne probleme - neke dermatološke studije sugeriraju da omega-3 može pomoći u slučajevima akni, psorijaze i eksema, no "relativno su limitirana" i nisu zaključena do danas. 

Prevencija tumora?

I u ovome su slučaju studije provedene prilično limitirane i zaključci nisu konkretni. Postoje čak neka istraživanja prema kojima velike doze omega-3 povećaju rizik raka prostate.

Mršavljenje

Uza sve "pluseve", omega-3 na listu dodaje i potencijalnu pomoć kod mršavljenja. No većina istraživanja koja podupiru takvu teoriju odrađena je na miševima, a ostala su "vrlo limitirana", tvrde stručnjaci.

Kontraindikacije

Omega 3 i ostale vrste kapsula koje sadrže riblje ulje kontraindicirane su s lijekovima za snižavanje krvnog tlaka - budući da pospješuju njihovo djelovanje, mogu pretjerano "spustiti" tlak. Isto tako, treba paziti na uzimanje lijekova koji potiču krvarenje poput aspirina i ibuprofena ukoliko pacijent uzima dnevnu dozu omege.

Što se tiče prirodnih dodataka, omegu nije poželjno kombinirati s onima koji razrjeđuju krv poput ginko bilobe.

23. travanj 2024 12:14