StoryEditorOCM
Lifestyletenzije sad - kina

Stručnjak pojašnjava jesu li kupci Huaweijevih mobitela pogriješili i kakvi su rizici: Ovo su stvari koje ne biste smjeli raditi bez Googleovih usluga

Piše JL
21. svibnja 2019. - 12:25

Nakon odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da kinesku tvrtku Huawei stavi na crnu listu entiteta kojima se ograničava pristup američkoj tehnologiji i proizvodima, mnogi su se vlasnici Huawei mobitela s pravom zapitali jesu li pogriješili u svojem odabiru pametnog telefona.

Google šokirao svijet, prekida dio poslovanja s Huaweijem! Evo što bi to moglo značiti za buduće vlasnike mobitela u Hrvatskoj

Kako bismo doznali odgovor na to pitanje, Jutarnji je razgovarao s hrvatskim IT stručnjakom i konzultantom Radoslavom Dejanovićem, koji je objasnio koje rizike korisnici moraju imati na umu te koje bi mogle biti dugoročne posljedice ove odluke.

Hoće li se nešto promijeniti za hrvatske korisnike Huaweijevih mobitela?

- Za postojeće korisnike, čini se, ne mijenja se ništa: Google je izjavio da će modeli na tržištu i dalje imati podršku. Drugim riječima, ako ste vlasnik Huawei mobilnog uređaja, za vas se ne bi trebalo ništa promijeniti. No kako je ovdje riječ o vanjskoj politici, a ne o tržišnim odnosima, nije sigurno da će tako i ostati.

Što je s onima koji su razmišljali o kupnji novog mobitela kineske proizvodnje? Nosi li takva kupnja određene rizike?

- Rizici nisu mali. Ako se američka administracija ili, preciznije, predsjednik Trump odluči zaratiti sa svim kineskim proizvođačima, a ne samo s Huaweijem, za korisnike bi to moglo značiti da njihovi uređaji neće više imati podršku Googlea. To nije tako strašno, uređaji neće prestati raditi, ali će Googleove usluge biti nedostupne i korisnici će biti prisiljeni aplikacije nalaziti na alternativnim mjestima, što u dobroj mjeri ugrožava sigurnost tih uređaja.

Konkretno, ne želite na takvom uređaju koristiti mobilno bankarstvo, čuvati lozinke, PIN-ove ili brojeve kreditnih kartica/bankovnih računa, koristiti ih za dvostupanjsku autorizaciju ili za bilo koje druge poslove koji imaju veze s računalnom sigurnošću.

Postoji li mogućnost da se sankcije dodatno zaoštre, do točke gdje bi i sadašnji korisnici Huaweijevih mobitela mogli ostati bez većine usluga?

- U teoriji, da. To ovisi o volji jednog čovjeka i nitko zaista ne može reći što bi se u budućnosti moglo dogoditi. Osobno, mislim da se to neće dogoditi zbog vrlo vjerojatnih negativnih reakcija na domaćem tržištu, ali i stvaranja osjećaja poslovne nesigurnosti kod svih ostalih.

Koje su moguće dugoročne posljedice ove jednostrane odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa?

- Ovakav razvoj događaja ima potencijal izazvati tektonske poremećaje u informatičkoj industriji. Odluči li Kina uzvratiti, i oni imaju “nuklearni” arsenal: zabrana sklapanja američkih proizvoda u Kini mogla bi, primjerice, izazvati višemjesečne nestašice informatičke opreme jer veliki američki igrači koriste jeftino kinesko tržište radne snage za sklapanje opreme; praktično, preko noći bi pukli mnogi lanci dobave robe i usluga i to bi osjetio cijeli svijet - rekao je Dejanović za Jutarnji.

23. travanj 2024 23:05