StoryEditorOCM
LifestyleVišak kilograma

Pretilost kao krivac za smrt od Covid-19 kod mlađih ljudi: nova studija pokazuje koliko je prekomjerna tjelesna masa opasna u kombinaciji s koronom

Piše Javorka Luetić
19. kolovoza 2020. - 10:56

Koronavirus je od početka pandemije bio nepredvidivi neprijatelj. Kod nekih osoba uzrokuje tihe ili jedva primjetne infekcije, dok kod drugih pokreće kaskadu komplikacija koje preplavljuju tijelo i dovode do smrtnog ishoda. Zašto neki pacijenti lako prebrode bolest, dok druge teško pogađa, pitanje je na koje liječnici još nemaju pouzdan odgovor. Poznato je da starija dob i kronična zdravstvena stanja, poput visokog krvnog tlaka i srčanih bolesti, povećavaju rizik od teških oblika COVID-19. U centrima za kontrolu i prevenciju bolesti također se ističe ekstremna pretilost kao visoki rizik.

No, je li višak kilograma sam po sebi krivac ili su to svi zdravstveni problemi koji prate pretilost, poput metaboličkih poremećaja i problema s disanjem?

Novo istraživanje upozorava na samu pretilost kao krivca. Analiza tisuća pacijenata liječenih u zdravstvenom sustavu južne Kalifornije identificirala je ekstremnu pretilost kao neovisni čimbenik rizika za umiranje među pacijentima oboljelima od COVID-19, što je najizrazitije među mlađim i srednjim godinama, te mlađima od 60 godina, posebno među muškarcima.

Autori ističu da među ženama s ovom bolešću indeks tjelesne masti nije neposredno povezan s povećanim rizikom od umiranja u bilo kojoj dobi, što se objašnjava činjenicom da žene nose težinu drukčije nego muškarci, koji imaju više visceralne i trbušne masti. Studija je objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine.

"Indeks tjelesne mase je zaista važan neovisni faktor rizika za smrt osoba kojima je dijagnosticiran COVID-19", rekla je Sara Tartof, prva autorica studije, znanstvena novakinja u Kaiser Permanente iz Južne Kalifornije.

"No, utjecaj nije ujednačen u cijeloj populaciji. Vi to stvarno ne vidite u starijoj dobi, a mi to nismo vidjeli kao važan rizik za žene u bilo kojoj dobi", dodala je. Pokazalo se da su pretilost i koronavirus opasna kombinacija iz više razloga.

Pretilost uzrokuje ograničeno disanje, što otežava izlječenje pneumonije i drugih infekcija dišnog sustava. Masnoća je biološki aktivna i potiče stanje kronične upale u tijelu čak i prije nego što se COVID-19 dijagnosticira. Pretilost uzrokuje metaboličke promjene i abnormalnosti, čak i ako nije prisutan dijabetes.

Ova studija nije prva koja je upozorila na pretilost kao krivca za smrt od COVID-19 kod mlađih ljudi. Iako se rana izvješća iz Kine i Italije nisu usredotočila na pretilost kao neovisni faktor rizika, liječnici u drugim dijelovima svijeta, gdje pretilost prevladava, brzo su primijetili da su mlađi pojedinci koji su teško oboljeli često pretili. Samo je šest posto kineskog stanovništva pretilo, u usporedbi s 20 posto stanovništva u Italiji i 24 posto u Španjolskoj. Sjedinjene Države, nasuprot tome, imaju jednu od najviših stopa pretilosti na svijetu. Čak oko 42 posto odraslih Amerikanaca ima indeks tjelesne mase (ITM ili BMI) 30 ili više, što ih svrstava u pretilost, a devet posto ima BMI 40 ili više.

Normalna težina kreće se od BMI od 18,5 do 24,9, dok osobe s BMI od 25 do 29,9 imaju prekomjernu težinu. Izvješće objavljeno u Public Health England zaključuje da prekomjerna težina i pretilost povećavaju rizik od komplikacija i smrti od COVID-19. Već je objavljeno stotine sličnih članaka o ovoj temi. Među njima je i studija iz prošlog mjeseca sa Sveučilišta Columbia, također objavljena u časopisu Annals of Internal Medicine, koja je otkrila da pojedinci s COVID-19 koji su bili izuzetno pretili imaju 60 posto veću vjerojatnost da će trebati mehaničku ventilaciju ili umrijeti od COVID-19. U studiji je uočeno da je to slučaj i za osobe mlađe od 65 godina.

24. travanj 2024 09:15