StoryEditorOCM
LifestyleŽIVE U TRENUTKU

Mlađi od 35 godina riskiraju masovno rak kože radi preplanulog tena, a manje su zdravi od starijih generacija: liječnice tumače rezultate istraživanje koji 'daju misliti'

7. srpnja 2019. - 12:07

Ljudi mlađi od 35 godina ignoriraju upozorenja o izlaganju suncu i raku kože jer vjeruju da ih preplanuli ten čini privlačnijima.
Čak 53 posto milenijalaca vjeruje da preplanuli ten čini osobu i zdravijom. Procjenjuje se da 10 milijuna Amerikanaca koji su komercijalno osigurani žive s rakom kože, u usporedbi s devet milijuna koliko ih je bilo prošle godine, prenosi Blue Shield Association (BCBSA).

Od svih generacija, milenijalci se najviše izlažu rizičnom ponašanju kako bi dobili preplanuli ten, pokazalo je najnovije istraživanje BCBSA. Milenijski nalazi pokazuju da 58 posto njih misli da preplanuli ten čini osobu privlačnijom, 53 posto vjeruje da ih čini zdravijima, dok 31 posto koristi solarij da bi preplanuli.

"Dobro se zna da je milenijska generacija orijentirana na životni stil. Općenito govoreći, oni diktiraju način života i u drugim područjima života. Mislim da je ovo ponašanje doista vođeno željom da se iskoristi ovaj trenutak i uživa u životu", izjavila je dr. Larisa Geskin, direktorica Centra za rak kože u NewYork-Presbyterian and Columbia University Irving Medical Centru.

Generacija X zdravija

Njezina kolegica Megan Trager, studentica medicine na Sveučilištu Columbia University Vagelos koja istražuje izloženost suncu, oštećenja kože i nedostatak vitamina D, dodaje:

"Smatramo da su milenijalci više izloženi riziku od drugih generacija jer ne razmišljaju o posljedicama svojih odluka, nego žive u ovom trenutku i rade stvari iz zadovoljstva. Dakle, biti na suncu je nešto što im pruža užitak sada i ne razmišljaju o rizicima raka kože u budućnosti", istaknula je Trager, podsjećajući na promijenjene standarde ljepote koji su se dogodili tijekom proteklih sto godina.

"Postizanje blago preplanulog tena povezanog s ljepotom i klasom promijenilo se tijekom proteklih sto godina pod utjecajem medicinske zajednice i medija", kaže Trager, ali podsjeća i na rizik kojem se izlaže milenijska generacija.

Tome treba još dodati i rizik nedostatka preventivne skrbi, kaže dr. Vincent Nelson, potpredsjednik za medicinske poslove za BCBSA.

On podsjeća da je ranije izvješće ove organizacije otkrilo da su milenijalci manje zdravi od generacije X u istoj dobi, te da 1 od 3 pripadnika ove generacije nema svog liječnika primarne zdravstvene zaštite i manje je vjerojatno da će redovito tražiti usluge preventivne zaštite.

"Na temelju tih nalaza vidimo da milenijalci ne traže preventivnu skrb, što ne utječe samo na njihovo neposredno zdravlje, već će značajno utjecati i na njihovo dugoročno zdravlje", rekao je Nelson.

"Milenijalci su na putu da postanu najbrojnija generacija u bliskoj budućnosti i stoga je važno da brigu o održavanju svoga zdravlja shvate ozbiljno. Naš je plan sada riješiti ovaj problem kako bi se osiguralo da preuzmu proaktivnu ulogu u očuvanju zdravlja i blagostanja."

19. travanj 2024 04:08