StoryEditorOCM
Lifestylehrana za duševno zdravlje

Kad se počnete tresti, ne morate odmah po tableticu: evo koje nam namirnice uistinu pomažu protiv stresa, a koje i protiv bijesa 

15. studenog 2017. - 21:02

U izreci da ljubav ide kroz želudac vjerojatno ima istine, ali kroz želudac putuju i neke druge emocije, ako odaberemo prave namirnice.

U davna vremena ljudi su jeli različite začine i namirnice kako bi se osjećali sretnije. Danas je isto, osim što znamo točno što nam pomaže protiv stresa ili bijesa, ili u situacijama kada smo tužni.

Kod slomljenog srca - kako najbolje zaliječiti slomljeno srce i bolove koji prate emocionalni slom? Čokoladom! U mnogim smo filmovima mogli vidjeti da se nakon nesretnog kraja veze glavna glumica tješi čokoladom. Za to postoji dublji razlog. Naime, čokolada u tijelu oslobađa hormon serotonin koji nam pomaže da se osjećamo bolje.



Motivacija - ona se može brzo izgubiti kada se suočimo s teškim opterećenjem, s puno stresa. Kukuruz je najbrža pomoć - pečeni, kuhani ili ukiseljeni, svejedno. Brzo će nam se vratiti unutarnji mir i volja za daljnji rad.

Nervoza - kad osjetite da ste na rubu živaca, možete si priuštiti malo studentske hrane. To je mješavina orašastih plodova koji zbog visokog sadržaja vitamina B pomažu da se smirite, oporavite i koncentrirate.

Unutarnji mir - svatko tko se želi smiriti i opustiti, ali ne zna kako, neka posegne za žličicom meda. Već smo kao djeca uživali u šalici mlijeka s medom uz koje smo lakše utonuli u san. Uzmite žličicu i otopite je u mlijeku ili čaju. Med sadrži puno vitamina B koji smiruje tijelo. Druga mogućnost je korijander koji zbog visokog sadržaja eteričnih ulja pomaže u opuštanju.



Stres - tko ima problema sa stresom može mu pomoći magnezij koji se nalazi u cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima i mahunarkama. Ako vam ove namirnice nisu omiljene, možete jednostavno napuniti čašu vode i u njoj otopiti tabletu magnezija koji će pomoći u prevladavanju stresne situacije.

Iscrpljenost - zaboravite kavu i energetska pića. Može vam pomoći lovorov list koji se oduvijek smatrao sredstvom za poticanje energije i pomoć svima koji se osjećaju iscrpljenima. Također pomaže da razbistrite misli i donesete pravu odluku.

Depresija - ne trebate psihijatra, jer priroda ima i vlastite lijekove, kao što je cimet. Kao najstariji začin, odličan je saveznik u borbi protiv različitih depresivnih osjećaja. Možete ga dodati namirnicama ili ga skuhati kao čaj.



Dobro raspoloženje - zvuči čudno, ali je istina. Chili je vrsta papra koja će vam definitivno pomoći da vratite dobro raspoloženje. Tajna je u ljutoj tvari kapsaicinu zbog kojeg tijelo osjeća bol, što potiče obrambenu reakciju organizma tako da otpušta hormon sreće - endorfin.

Umor - poslovica kaže da jedna jabuka dnevno tjera liječnika iz kuće, što je dokazana istina. Osim činjenice da su jabuke pune vitamina, one uklanjaju umor i olakšavaju probleme s pamćenjem. Također su dobar izvor energije tijekom dana pa se osobito preporučuju kao međuobrok tijekom dana.



Naš organizam reagira na sve nabrojene tvari koje konzumiramo, pa je mudro razmisliti o tome što odabrati i imati uvijek pri ruci u borbi protiv različitih problema koji nas sustižu tijekom dana.

25. travanj 2024 12:42