StoryEditorOCM
LifestylePazite se ovih dana

Evo zašto su blagdani opasniji za srce, nego za novčanik

26. prosinca 2018. - 18:52

U blagdanima je puno pozitivnih razmišljanja i dobrih želja, za nas, našu obitelj i poznanike. Ipak, blagdani, u nekim okolnostima, mogu biti stresni, posebno za kardiovaskularni sustav, kako je i nedavno objavljeno, u poznatom časopisu British Medical Journal i American Heart Journal. Analizirani su podaci 280.000 ljudi iz Registra bolesnika sa srčanim udarom u razdoblju od 1998. do 2013. godine.

Švedska studija je pokazala da se u vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika može zabilježiti i do 37 posto više srčanih udara, nego inače. Uz to je povećan broj različitih aritmija i popuštanja srca, kao i iznenadne srčane smrti.

- Srčanom udaru, u ovim okolnostima, mogu doprinositi različiti faktori kao što je povećano konzumiranje jela i pića, posebno teže, masnije hrane i previše slatkiša, tako da dolazi do opterećenja organizma viškom masti i ugljikohidrata.

Njihova probava u prekomjernim količinama opterećuje kardiovaskularni sustav, budući da u tim okolnostima veći dio cirkulacije opskrbljuje probavni sustav, a manje srce i ostale organe doc. dr. sc. Duška Glavaš, internistica-kardiologinja i voditeljica Koronarne jedinice u KBC-u Split.

Osim toga, za vrijeme blagdana smo obično u dodatnim psihofizičkim naporima. Izloženi smo emocijama, ali i previše pozitivnih emocija, može opteretiti srce jednako kao i depresija. U kliničkoj praksi tada najčešće viđamo posebni oblik akutne kardiovaskularne bolesti koju obično nazivamo "slomljeno srce", a zanimljivo je da pri koronarografiji utvrdimo da je srčani mišić posebno oblikovan, ali s urednom koronarografijom, ističe dr. Glavaš.

Podsjetila je i činjenicu da se Nova godina često dočekuje na otvorenom, gdje su u ovo doba godine temperature vrlo niske, vremenska prognoza lošija, a infekcije česte. S druge strane netko tko provodi cijeli dan u uredu, i vozi se automobilom na posao, dolazi u situaciju da pleše cijelu noć, opterećen većom konzumacijom hrane i pića, što opterećuje organizam, posebno kardiovaskularni sustav. Nekad se odmah nastavlja i sa skijaškim aktivnostima. Slično tome možemo vidjeti i u turističkoj sezoni, kada velike promjene u načinu života (posebno neaktivnost-ekstremna aktivnost), dovode naše goste u Koronarnu jedinicu.

U skladu s ovim iskustvima da bi spriječili neželjene događaje koliko je god moguće, preporuka naše kardiologinje je - biti u svemu umjeren, posebno ako već imamo rizične faktore kao što je povećan krvni tlak, šećerna bolest, povećane masnoće u krvi, pušenje, povećana tjelesna težina, nekretanje, stres, starija dob, kardiovaskularne i druge bolesti, bolesti u obitelji.

S obzirom na to da je već počela sezona gripe a česte su i viroze i druge infekcije treba ih na vrijeme prepoznati i liječiti, kako bi se izbjegle komplikacije. Na koncu savjetuje da se za izlazak na otvoreno toplo obučemo i konzumiramo tople napitke, zdravu hranu, te što više voća i povrća. Dobro je jesti i piti s mjerom i izbjegavati veće psihofizičke aktivnosti na hladnoći, savjetuje dr. Glavaš.

25. travanj 2024 16:31