StoryEditorOCM
GlazbaINES GIUSEPPA SIMIĆ

Nakon gotovo stoljeća djelovanja na čelo Vodičke glazbe došla je žena: Preko noći sam postala roditelj s 40 djece

7. srpnja 2019. - 16:14

Prije 93 godine Vodičanka Oršula Bilan odlučila je založiti svoju dotu kako bi Vodička glazba dobila instrumente. Od te 1926. godine ni jedna žena nije bila na čelu Vodičke glazbe. Sve dok za predsjednicu početkom lipnja nije izabrana Ines Giuseppa Simić. A njoj su tek 23 godine.

Ta simpatična informacija gotovo je prošla "ispod radara". Zato smo Ines odlučili "privesti" pred diktafon, makar ju je tresla trema od prvog medijskog nastupa. No, ta je trema trajala kao balon od sapunice. Nova predsjednica začas se otvorila i otkrila da je prilično raznovrsna osoba.

– Ja sam u Vodičkoj glazbi više od deset godina. Kad si u nekom okruženju toliko dugo, ono ti postane kao obitelj. Da ne govorim koliko sam naučila u proteklom razdoblju – počela je našu ćakulu Ines.

'Vidi male, šta se ona miša?'

Učila je Ines Simić i u Zadru, gdje je otišla studirati predškolski odgoj, a usput i svirati s tamošnjom glazbom. No, Glazba iz njezina grada uvijek joj je bila bliža srcu.

A kako je došlo do toga da tako mlada osoba bude izabrana za predsjednicu? Ines se već prije nekoliko godina intenzivno uključila u donošenje odluka kad je riječ o repertoaru predlažući neke svoje zamisli, ideje.

– Znate, kad ste mlađi, uvijek imate psihičku prepreku pri miješanju u takve poslove. Pogotovo jer poštujete starije. Nisam htjela da kažu: "Vidi ove male, šta se ona miša?" No, onda sam se otvorila. Počela davati sugestije. Znala sam se koji put i zakačiti s nekim od njih. Moj prethodnik Ante Cukrov nije to shvaćao na loš način. Dapače, vidio je u meni osobu koja daje konstruktivne kritike. A mislim da su one uvijek dobrodošle – govori nam Ines Giuseppa Simić.

Dosadašnji predsjednik Cukrov odlučio joj je dati sve ovlasti nakon turneje u Italiji, odnosno nastupa na međunarodnom natjecanju u gradu Riva del Garda, koji leži na poznatom jezeru.

– Ante više nije mogao sam nositi organizacijski teret zbog privatnih obveza. Ja sam se ponudila da pomognem. No, oni su iskoristili moju dobru volju i gotovo "iz zasjede" me imenovali predsjednicom! Prvo su me imenovali vođom puta kad smo išli u Italiju. Uslijedila je redovna skupština Glazbe. Iskreno, nadala sam se da ću biti potpredsjednica, ali Ante je odmah kazao da svoju funkciju želi prepustiti jedino meni. Ohrabrio me je riječima da će ostati uz mene, kao desna ruka. Stvarno tako i jest. Ja znam reći da sada imamo dvojno predsjedništvo! Kad god ga trebam, Ante je na raspolaganju. Ponekad sam sama sebi dosadna, a njemu nisam! No, moram reći, nije ga lako naslijediti. Pod Antinim je vodstvom Glazba doživjela preporod. Otišli smo ne jednu ili dvije skale naprijed, nego deset – govori simpatična Vodičanka.

Novu će predsjednicu ubuduće slušati četrdesetak vodičkih glazbara. I veterani, kojima se bliži sedamdeseta, i školarci, što su tek prošli desetu godinu života.

– Neke stvari ne možeš znati s 23 godine. Fali mi iskustva, kojega Ante ima. Osjećam se kao da sam sada roditelj svim tim ljudima. No, ne sumnjam u svoje sposobnosti. Znam da ja to mogu! Mislim da će mi dvije godine mandata biti i premalo za sve planove, ideje koje želim realizirati. I prije su se, kažem, te moje ideje uzimale u obzir, ali sad će me još ozbiljnije shvaćati – ambiciozno će Ines.

Bili smo previše skučeni

Otkad je Ines Simić preuzela kormilo, Vodička glazba još nije zasvirala. Premijerni će nastup s njom kao predsjednicom, ali i klarinetisticom, imati 11. srpnja. Dakako, u Vodicama, s njihovom Vodičankom Helenom Bastić.

Dosad su vježbali i svirali različite glazbene žanrove. Na posljednjem su koncertu s Helenom, primjerice, u prvom planu bili bossa nova i swing.

– Prije nije bilo tako. Glazba se obično držala tradicionalnog repertoara, u kojemu su mahom vladali valceri i polke. Svirale su se većinom budnice ili sprovodi. Bili smo previše skučeni. Nije bilo prostora za napredak, dok nije došao Ante. Moja je želja da u budućnosti dodatno proširimo repertoar i posvetimo se filmskoj glazbi. Voljela bih da već na idućem božićnom koncertu priredimo tematsku večer posvećenu Johnu Williamsu. On je kralj filmske glazbe, pogotovo kad je riječ o filmovima s božićnom tematikom, kao što su "Sam u kući" i "Harry Potter" – najavljuje nova šefica Vodičke glazbe, čiji je aktualni maestro Siniša Hrga.
Ines, inače, nema glazbenih "tragova" u obitelji. Prve koje su uzele instrument u ruke u obitelji Simić bile su ona i njezine dvije sestre. Također članice Glazbe.

Zanimljiva je i priča o prvom klarinetu koji je Ines dobila.
– Prije Glazba nije imala šoldi, pa su se instrumenti nasljeđivali. Kad sam došla u Glazbu, izvlačili smo, kao na lotu, tko će dobiti koji klarinet. I zavraga, ja izvučem najgori! Ne možete ni zamisliti kako je izgledao. Bio je sastavljen od dijelova pet različitih klarineta. Kao neki Frankenstein klarinet! Naravno da sam bila najgora od svih. Govorili su mi "nema za tebe nade, ćerce". No, kad sam uzela novu Yamahu, iste me je sekunde maestro prebacio s trećeg na prvi klarinet. Poslije sam se okrenula bas klarinetu, koji i sada sviram. A znam sjesti i za klavir, svirala sam i flautu, ponekad nabadam i po gitari – otkriva ova polivalentna glazbenica.

Nisu glazba i fakultet njezina jedina preokupacija. Ines povremeno radi u agenciji za iznajmljivanje brodova, katkad konobari u kafiću, a uskoro se sprema uskočiti u još jedan projekt.

– Najesen bih se trebala pridružiti jednom šibenskom big bandu, koji je, zapravo, sastavljen od glazbara iz cijele županije. Gotovo svi se međusobno poznajemo. Zato u posljednje vrijeme učim svirati saksofon. Pitate me kako sve stignem? Ja sam kao vrlo mlada počela raditi, pa sam brzo naučila organizirati vrijeme. A to je, na kraju dana, najvažnije. Kad se dobro posložiš, sve se može stići – za kraj će Ines Giuseppa Simić.

Svirat ćemo i u 'mrskom' Tribunju

Znalo se dogoditi da na istom natjecanju ili smotri glazbara Ines zasvira u dvama postavama – vodičkoj i zadarskoj. I pritom ne bi bila jedina Vodičanka.
– Lijepo je meni i u Zadru, no svaka je glazba drugačija. Kao i obitelj. Uvijek se negdje bolje osjećate – priznaje Simić.
U Vodičkoj glazbi je, pak, tvrdi Ines, posto Vodičana. "Čistokrvnost" im kvari Zagrepčanka Iva Henigman, koja je pronašla ljubav u Tribunju. A Iva je, kao tajnica, i članica nove uprave Vodičke glazbe.
– I naša je Sanja Mandić povezana s Tribunjem, s obzirom na to da joj je budući suprug načelnik Marko Grubelić. On nas nerijetko zove da nastupimo u Tribunju. Vjerujem da ćemo se uskoro odazvati i na taj način barem malo "smekšati" odnose između nas i njih. Poznato je da se Tribunjci i mi baš i ne volimo – sa smiješkom će Ines.

Guštali smo u 'Lisinskom'

U recentnoj prošlosti vodički glazbari bilježe nastup s Harijem Rončevićem u zagrebačkoj dvorani "Vatroslav Lisinski". Popularni Splićanin pjevao je uz njihovu pratnju i u Vodicama. Kao i klapa "Cambi".
– Gušt je pratiti takve glazbenike, koji ne samo da imaju ogromno iskustvo, nego su mahom vrlo jednostavni ljudi, s kojima je lako dogovoriti suradnju. Vjerujem da će takvih nastupa biti i u budućnosti – kaže predsjednica glazbara, koji znaju održavati probe i po tri, četiri puta tjedno.

19. travanj 2024 12:54