StoryEditorOCM
GlazbaNikad ovakve

Dodijeljene nagrade ‘Porin‘, glazbenici se javljali iz svojih kuća, a novi izvođač na sceni pomeo konkurenciju: Ja sam za ovaj album skoro poginuo...

Piše PSD
15. svibnja 2020. - 22:14

Dodjela nagrada "Porin" ove je godine održana iz studija, a zvijezde su se spajale preko skypea.

Kako i priliči za vrijeme epidemije, zbog koronavirusa se inače glamurozna večer pretvorila u društveno distancirane vditelje u studiju i domaće glazbenike koji su svoje zaslužene nagrade primali iz udobnosti svojih kuća, zahvaljujući se preko video poziva svojim suradnicima i obiteljima.

Prvog Porina večeras, onog za najbolji album rock glazbe, osvojio je Psihomodo Pop za Digitalno nebo. Najboljim albumom jazz glazbe proglašen je Organic Intelligence Joea Kaplowitza i Jazz orkestra HRT-a.

Ivan Rakitić iz Barcelone je objavio pobjednika u kategoriji Najboljeg albuma pop glazbe - slavila je Vanna za Izmiješane boje.

Posebno priznanje - nagrada za životno djelo, ove godine pripada velikoj umjetnici i jedinstvenoj glazbenici Josipi Lisac te dirigentu i skladatelju značajnog opusa Tomislavu Uhliku. Uhliku se zahvalio svim kolegama, prijateljima, obitelji i svima s kojima je barem nakratko podijeli radost bavljenja glazbm u proteklih 40 godina.

O divi hrvatske glazbene scene u studiju je s propisane distance govorio Siniša Škarica, pozvavši sve gledatelje da ustanu i velikim toplim aplauzom pozdrave jedinu,. veliku, jednu jedinu i jedinstvenu Josipu Lisac. Zahvalila se Porinu, svojoj nakladničkoj kući, te ljudima koji su njen rad prepoznali i zavoljeli, jer, bez njih, dodala je, ništa nije bilo moguće. Njen Karlo Metikoš, kazala je, poklonio joj je sve - ljubav i smisao postojanja.

Novi izvođač godine je J.R. August, koji je čestitao i konkurenciji. Najbolji album klasične glazbe je 35 Godina, Zagrebačkog gitarskog trija.

Iz Amerike se javila Tatjana Matejaš Cameron i najboljem muškom vokalu ponudila suradnju - a to je Marko Tolja s pjesmom Još jedan dan. Bilo mu je čudno ne držatit statuu, pa je uhvatio bokal dok se zahvaljivao i čestitao rođendan voditeljici Ivi Šulentić. Nagradu za Najbolju žensku vokalnu izvedbu proglasili su hrabri zagrebački vatrogasci, a slavila je Amira Medunjanin za pjesmu Što te nema.

Mile Kekin proglasio je dobitnika Porina za pjesmu godine - Iskra Damira Urbana. Skromno je priznao da u ovako jakoj konkurenciji nije mislio da ima šanse dobiti nagradu, te da mu je ovo jedan od dosad najvažnijih Porina.

Vojko V imao je čast proglasiti Album godine - Dangerous Waters J.R. Augusta.

- Ja sam osupnut! Zahvaljujem se svima koji su na bilo koji način pomogli, jer ja sam za ovaj album skoro poginuo, kazao je mladi glazbenik. Ispričao se što je album na engleskom jeziku i obećao da će sljedeći biti na hrvatskom ili francuskom jeziku...

19. travanj 2024 12:29