StoryEditorOCM
OstaloPaško Rakić

Šibenski dogradonačelnik zadužen za sport otkriva planove i želje gradske uprave: Može li TEF Krešimirovom gradu donijeti novi stadion i dvoranu?

21. siječnja 2019. - 09:56

Šibenski dogradonačelnik Paško Rakić zadužen je za društvene djelatnosti u šibenskoj gradskoj upravi. Stoga je u njegovu resoru i sport. Jedan je to od razloga što smo Rakića zamolili za razgovor za naš list. Drugi je razlog, gotovo jednako važan, taj što ljudi iz niza šibenskih sportskih klubova u službenim i neslužbenim razgovorima ističu Rakića kao čovjeka čija su vrata uvijek otvorena kad im je pomoć potrebna.

Vjerojatno to najbolje znaju čelnici GKK Šibenik, kojima je financijska injekcija gradske uprave najfriškiji primjer sluha administracije iz Krešimirova doma. Konačno, još je svježa i tema donošenja šibenskog proračuna za 2019. godinu u kojem je nastavljana tendencija povećavanja izdavanja iz gradske blagajne za šibenski sport. Doduše, ne prevelika, ali i svaka mala naprijed gura...

Uprave klubova

Koliko se iz šibenskog proračuna izdvaja novca za šibenski sport?
– Prije odgovora na to pitanje, želio bih podsjetiti na to da smo u proračunu za 2018. godinu davanja za sport povećali za milijun kuna, te da su ona iznosila oko 4,8 milijuna kuna. Ove godine nastavili smo taj trend i taj smo iznos podigli za dodatnih 400 tisuća kuna, tako da će u 2019. godini direktno na račune sportskih klubova sjesti oko 5,2 milijuna kuna. Inače, moram istaknuti da se za šibenski sport ukupno iz proračuna izdvaja nešto više od 13 milijuna kuna. Naime, ne smijemo zaboraviti da trošimo oko 6,6 milijuna kuna na funkcioniranje Javne ustanove "Športski objekti". Također, dajemo pola milijuna kuna za rad Zajednice sportova grada Šibenika, stipendiramo sportaše, ali i financiramo rad sportske ambulante – počeo je naš razgovor Paško Rakić.
 

Je li to dovoljno novca?
– Evidentno da nije dovoljno, naročito ako želimo napraviti neki rezultatski iskorak u onim sportovima koje smo označili kao "strateške", ili koji su pod posebnim povećalom naše javnosti, kao što su nogomet, košarka ili vaterpolo. Što se gradske uprave tiče, mi držimo kontinuitet rasta proračuna glede sporta i tako će biti i ubuduće. No, sve ostalo je na upravama klubova. Oni svojom sposobnošću moraju naći novac za kvalitetan rad i eventualni rezultatski iskorak. Čujte, nerealno je očekivati da gradska riznica bude nepresušno vrelo sredstava. Mi ipak financiramo više od 50 sportskih klubova i nemoguće je zadovoljiti sve ciljeve i vizije.

Dioba kolača

Može li se Šibenik povesti za primjerima nekih susjednih gradova s kojima se volimo uspoređivati? Primjerice, Zadrom i Dubrovnikom, koji su sve snage usmjerili na košarku, odnosno vaterpolo?
– Moramo znati da u svim šibenskim klubovima vježba oko 3500 djece, i oni su naše blago. Nadalje, stalo nam je jednako i do košarke, nogometa, plivanja, biciklizma, borilačkih sportova... Svi oni moraju dobiti dio financijskog kolača iz gradske blagajne. Rekao bih da su to i neka stečena prava iz minulog razdoblja. Nemoguće je uzeti sablju i preko noći prekinuti tu praksu i doslovce ugasiti desetke klubova, a bazirati se samo na jedan sport.
 

Grad Šibenik najizravnije je uključen u rad HNK Šibenik, zbog jednostavnog razloga što je njegov 95-postotni vlasnik. Međutim, nije tajna da bi Grad rado prodao vlasnički udio i riješio se financijskog balasta?
– Nama je bio prvenstveni cilj da se klub financijski stabilizira. Nadam se da smo to i postigli. Sada se iz toga izrodila mogućnost rezultatskog iskoraka u 1. HNL. Čvrsto se nadamo da će se to ovog proljeća i ostvariti. Svjesni smo činjenice da je nerealno da Grad Šibenik samostalno financira nogometni klub kad uđe u 1. HNL. U tom smislu tražimo strateškog partnera i svakodnevno primamo upite zainteresiranih investitora. Iskreno, moramo biti jako oprezni u tom poslu i doći do ozbiljnog partnera koji bi omogućio Šibeniku stabilnost u 1. HNL, uz mogućnost iskoraka u neko europsko natjecanje.
 

Ima li nešto konkretnije u toj priči, osim pukog interesa? Neslužbeno su se spominjali neki španjolski ulagači kojima je spona Robert Jarni, pa i neki investitori iz Poljske...
– Još nismo došli do neke ozbiljnije razine. Uglavnom se vode razgovori koji se odnose na paralelno ulaganje u zonu TEF-a i nogomet. Točnije, postoje planovi gradnje novog nogometnog stadiona u Crnici koji bi bio naslonjen na postojeće igralište u Ljubici. Uz neke smještajne kapacitete, radilo bi se o kampu za pripreme sportaša.

Licencija za Šubićevac

Kada govorimo u infrastrukturi, goruće je pitanje uređenje stadiona na Šubićevcu kako bi Šibenik dobio prvoligašku licenciju. Što će Grad učiniti u vezi s tim?
– Po zahtjevima HNS-ove Komisije za licenciranje, već su utvrđene neuralgične točke na Šubićevcu. Grad Šibenik je osigurao sredstva u proračunu i vrlo brzo ćemo prionuti na ispunjavanje svih kriterija. Uvjeren sam da će Šibenik dobiti licenciju za 1. HNL što se tiče infrastrukture.
 

Druga neuralgična točka šibenskog sporta je Baldekin, točnije GKK Šibenik. Sve glasnije se spominje kako će dugogodišnji glavni sponzor, turska Dogus Grupa, iduće sezone "zatvoriti špinu"?
– Moram kazati da redovito kontaktiramo s upravom GKK Šibenik. Također, želim reći da nikakav službeni odgovor na naš upit o možebitnom izlasku Dogus Grupe iz GKK Šibenik nismo dobili. Dakle, tursku kompaniju i dalje smatramo partnerom.
 

Ali uprava GKK Šibenik sve češće kuca na vrata gradske uprave i traži financijsku pomoć?
– To je točno. Evo, krajem prošle godine, kad je klubu trebala financijska injekcija, brzo smo reagirali s iznosom od 75 tisuća kuna. Inače, opet smo povećali svotu kojom financiramo GKK Šibenik, i ona se sada popela na gotovo milijun kuna. Evidentno je da su košarkaškom klubu potrebna dodatna sredstva i izvori financiranja. Za ovu sezonu, prvenstveni nam je cilj stabilizacija, i igračka i financijska. A za dogodine ćemo morati ozbiljno porazgovarati...
 

U kuloarima se čuje o mogućnosti ulaska nekog novog generalnog sponzora u GKK Šibenik. Možete li nam otkriti nešto više?
– Mogu samo reći da smo imali dva kontakta s potencijalnim sponzorima. Premda je riječ o iskusnim ljudima u svijetu sporta, sve je to još sramežljivo. Uostalom, dok se ne razjasne odnosi između Dogus grupe i Grada Šibenika, teško je očekivati da netko javno i konkretnije iskaže interes za ulazak u košarkaški klub.

Solarisov primjer

Govorili smo o stadionu na Šubićevcu, a što je s novom sportskom dvoranom, koja je neispunjeni sam mnogim šibenskim prijateljima sporta?
– Bio je plan da školska sportska dvorana na Meterizama dobije parket i tako otvori nizu drugih sportova, a da se dvorana na Baldekinu "naoruža" dodatnim montažnim tribinama kako bi ispunila uvjete igranja ABA lige. Sada se otvara nova mogućnost, a opet je vezana uz prostor TEF-a. Imamo neke varijante s potencijalnim investitorima koji bi tamo gradili novu multifunkcionalnu dvoranu. Da objasnim, ta bi dvorana služila za sportske susrete, ali bila bi i dom drugim manifestacijama koje se u pravilu održavaju ljeti na našim tvrđavama.
 

"Sveto trojstvo" šibenskog sporta (Šubićevac, Baldekin, Crnica) zatvaramo vaterpolom. To je ugodna tema, jer Crnica se opet probudila.
– Raduju nas dobri rezultati Solarisa. Nadam se da će već ove sezone ući u A1 regionalnu ligu i da će to biti na zdravim osnovama. Vaterpolo spada među šibenske strateške sportove i vjerujem da se više nećemo mučiti s njime kao prije nekoliko godina, kad smo imali čak dva kluba u gradu. Moram priznati da Solarisu dajemo određena sredstva, ali da ekipa koja vodi klub najmanje kuca na naša vrata. Dakle, oni su dokaz da se može dobro raditi i ako ne ovisite isključivo o gradskoj riznici.
 

Vaterpolisti nisu usamljen primjer u tom smislu.
– Ne, nisu! Nekako ispod radara prošla je informacija da su nedavno MNK Crnica, OKK "Dražen Petrović", KK Galeb i Šibenska rekreativna košarkaška liga dobili po milijun kuna iz EU fondova. To je silan novac za njih. Oni bi trebali biti putokaz i drugima da mogu naći prostor, odnosno drugu financijsku nišu, pa i kroz EU fondove ili financiranje preko HOO-a. Naravno, u gradskoj upravi uvijek će imati partnera, bez obzira na druge izvore financiranja – završio je Rakić.

18. travanj 2024 14:35