StoryEditorOCM
Ostalomjera zabrane

Šibenske odbojkašice uzalud vape za dvoranom i treninzima: niželigaši i djeca još uvijek opasni za zdravlje nacije

Piše Borislav Juras
21. siječnja 2021. - 18:17

U dvama šibenskim odbojkaškim klubovima se sve teže mire s nametnutom zabranom treninga i utakmica, a u svrhu strogih epidemioloških mjera, u borbi protiv koronavirusa. Kako je riječ o curama (Šibenik i Šibenik 91) koje igraju u drugoj ligi, one nemaju privilegirani status poput prvoligaša i njihovih juniora. Aktualnim mjerama (koje vrijede barem do kraja siječnja) su, u šibenskim okvirima, ta dva kolektiva među najpogođenijima.

Njihovi članovi ne mogu u dvorane. Ni trenirati, a ni igrati utakmice. Niti znaju koliko će trajati stanje u kojemu su niželigaši i djeca sportaši označeni kao opasni za zdravlje nacije...

- Cure me zovu, pitaju, traže da počnemo trenirati. Nažalost, ne mogu im pomoći. Svjestan sam da bi im bilo bolje u dvorani, ali ne može se protiv više sile. Nama se takva sila ispriječila već treći put u manje od godine dana. Od početka pandemije smo izgubili šest mjeseci treninga, kontakta s odbojkaškom loptom. Ove mjere bi mi bile prihvatljive da su svi klubovi u istome položaju. Ali, nisu. Vidim da i djeca dobi od 12, 13 godina idu na treninge nekih prvoligaških klubova kojima mjere dopuštaju da rade s juniorima. Nemam ništa protiv da oni treniraju, ali mi odnos prema nekim sportovima i klubovima ubija volju. Ove selektivne mjere su totalna degradacija sporta – nezadovoljan je Stevo Branković, trener odbojkašica Šibenika.

Online treninzi

U boljoj situaciji nije ni njegov kolega Paskval Skelin, trener cura Šibenika 91. Možda će on i sin mu Toni, kao nastavnici tjelesnoga na Vidicima i Meterizama, moći neke od igračica okupiti barem kad se sva djeca vrate u škole...

- Nema puno koristi od takvih satova tjelesnoga i na njima se radi po posebnim preporukama. Nismo još ni od državnog saveza dobili nikakve informacije ili planove za nastavak sezone. Zvao sam u dvoranu na Baldekinu, gdje imamo neke termine na trening, ali mi je rečeno da ne možemo doći do kraja mjeseca. U ovoj neizvjesnosti, uspijevamo održati tek neke online treninge, i to s malim brojem cura, samo dijelom onih koje igraju drugu ligu – otkrio je Paskval Skelin.

Koliko je sve kaotično i nedorečeno, otkriva i podatak da je minuloga vikenda održano otvoreno juniorsko prvenstvo države u Zadru. Šibenik 91 i Šibenik nisu prijavili sastave za ovo natjecanje. Formalno, kako im je zabranjeno treniranje i igranje utakmica (nisu prvoligaši), nisu ni mogli. Ali, bilo je klubova njihova (pa i nižeg) ranga koji su poslali juniorske sastave u Zadar. Znači li to da nije u mjerama baš sve onako kako piše?!

20. travanj 2024 01:21