StoryEditorOCM
OstaloPočetak velikog vikenda

Šibenčani više od desetljeća čekaju nastup među europskom elitom: Funcuti dolaze gurnuti Narančaste u Ligu prvaka

Piše Krešimir Gulin
12. svibnja 2022. - 18:40

Vaterpolisti Solarisa prošle su subote nakon 14 godina pobijedili zagrebačku Mladost. Bilo je to u prvoj utakmici za treće mjesto u Prvenstvu Hrvatske u kojoj su Sunčani svladali Žapce (10:8).

Ta je pobjeda silno važna jer borba za broncu nije tek stvar pukog prestiža, nego donosi plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. Natejcanje je to u kojem su Sunčani zadnji put igrali u sezoni 2009./2010. kada ih je s klupe vodio sadašnji izbornik Ivica Tucak.

Ne tako davno, igranje u Ligi prvaka bilo je samo sanak pusti za Sunčane:

- Nedavno sam razgovarao s Pericom Bukićem i kazao mi je kako je gledao jednu utakmicu Mladosti i Solarisa iz 2013. godine u kojoj su Zagrepčani već u trećoj četvrtini vodili 18:2- pričao nam je Tomislav Ninić- Cico, glavni operativac kluba iz Crnice.

U međuvremenu je Solaris silno narastao, uvelike i uz pomoć već spomenutog Perice Bukića, koji nikako ne zaboravlja svoj matični klub. Tako su u minule dvije godine redom pobjeđivali sve hrvatske klubove, pa čak i velikane (Jug, Jadran, Mladost)

Ove sezone Šibenčani su ostvarili sve svoje ciljeve, kako u domaće prvenstvu i Kupu, tako i u Regionalnoj ligi i Len Cupu:

- Rekao bih da smo ih čak malo i premašili. Ali, zašto ne napraviti taj još jedna korak, koji ruku na srce nije malen. No, u dvije utakmice trebamo tražiti jednu pobjedu. Nemamo nikakav pristisak ulaska kvalifikacije Lige prvaka, međutim treba napraviti sve da to učinimo. Tri puta smo igrali ove sezone protiv Mladosti i konačno prvi put pobijedili - kazao je Jure Marelja.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Na drugu utakmicu kontra Mladosti, koja je na rasporedu u petak u 19, 30 sati, svoj dolazak u Crnicu su najavili i Funcuti. Za njih je to početak velikog vikenda. Nakon vaterpolista, slijedi ogled Šibenika 1983 i Torcide u kvalifikacijama za 1.HMNL, dok je u nedjelju kruna  - sraz Šibenika i Dinama:

- Drago mi je da dolaze navijači, da će biti prava atmosfera, no ne smijemo dozvoliti da naše igrače 'pojede' euforija. Neki igrači Mladosti imaju puno više iskustva u igranju tako bitnih utakmica od naših momaka- spušta loptu na zemlju Marelja.

On je uoči utakmice u Zagrebu imao puno problema s bolesnim igračima, pa je Solaris nastupio bez prvog beka Nikole Štrkalja. Ovaj put svi su spremni u redovima Sunčanih.

Podsjetimo, serija za trećem mjesto igra se na dvije pobjede. Dakle, svaka pobjeda Mladosti, bez obzira na gol razliku, donosi majstoricu na Savi. Solarisu je potrebna pobjeda za plasman u kvalifikacije za Ligu prvaka. U slučaju neriješenog rezultata izvodit će se četverci.

23. travanj 2024 05:53