StoryEditorOCM
Ostalo1.Krka polumaraton

Prijave su zatvorene! Za jedinstvenu utrku prijavili se trkači iz 12 zemalja

13. ožujka 2018. - 09:38

Nakon velikog zanimanja trkačke javnosti za 1. Krka polumaraton, prijave su zatvorene a službena startna lista utrke objavljena na stranici www.krka.run/prijave/startna-lista/. Trkači će svoje startne brojeve i startne pakete moći preuzeti u petak, 13. travnja u Skradinu, u ispostavi Javne ustanove Nacionalni park „Krka“, ili na sam dan utrke, u subotu, 14. travnja, na startu u Eko kampusu Puljane.
 
Svi koji se žele okušati u trčanju, u okruženju zaštićene prirode i jedinstvene kulturnopovijesne baštine, u manjoj utrci od 5,5 kilometara mogu se prijaviti do 20. ožujka.
 
-Prvi Krka polumaraton međunarodna je utrka, službeno certificirana. Na utrku su se prijavili trkači iz dvanaest zemalja, a svoju će kondiciju testirati na stazi u veličanstvenom sjevernom dijelu Nacionalnog parka „Krka“, dugoj 21,098 km. Utrka starta u Eko kampusu Puljane, staza prolazi uz srednjovjekovnu utvrdu Nečven, prelazi rijeku Krku kod jezera Brljan i penje se do amfiteatra Burnum. Organizator je za trkače iz Skradina, Šibenika i Drniša osigurao prijevoz do starta utrke i povratak nakon završetka programa- kazala je Katia Župan, glasnogovornica NP "Krka".
 
U amfiteatru Burnum, u kojemu atraktivna staza završava, nakon utrke bit će organizirano druženje trkača i posjetitelja.
- Trkači će u cilj ući u starorimskom ambijentu. Naime, amfiteatar je dio rimskog vojnog logora Burnum, koji se s pravom smatra biserom antičke arhitekture. Sagrađen je u prvoj polovici 1. st. Danas su vidljivi ostaci lukova koji su pripadali zgradi vojnog zapovjedništva (pretorija) i dobro očuvan amfiteatar. Na prostoru amfiteatra svake se godine održava manifestacija Burnumske ide, koja rekonstruira povijest ovoga kraja u rimsko doba, prikazivanjem života i običaja civilnog pučanstva, ali i nezaobilaznih elemenata legionarskih vještina, sve upotpunjeno različitim umjetničkim formama koje svoje korijene i tematiku vuku iz toga vremena. U tom će ozračju biti dočekani i trkači, kao što su nekoć trijumfalno dočekivani rimski vojskovođe- ističe Župan.
 
Iz NP "Krka" podsjećaju kako utrka starta u subotu, 14. travnja 2018. u 10 sati u Eko kampusu Puljane. Detaljne upute za trkače bit će objavljene neposredno prije utrke.

23. travanj 2024 21:08