StoryEditorOCM
Ostalokup hrvatske

Najveći šibenski šahovski talent, 9-godišnji Ivano Močić, ‘sredio‘ profesora u svega 13 poteza!

Piše Borislav Juras
26. svibnja 2022. - 17:38

Momčadski rezultati šahista Primoštena i Šibenika nisu bili posebno zapaženi na finalu Kupa Hrvatske. Plasirani su pri dnu poretka, na 28. i 29. mjestu u konkurenciji 32 momčadi, ostvarili po dvije pobjede u šest kola. Kako jedni i drugi nisu bili među 20 najboljih po rejtingu uoči natjecanja u vodičkome hotelu Imperijal, niti su igrali u najjačim prijavljenim postavama, na te plasmane i ne gledaju kao na podbačaje. Štoviše, vrijedna im je spoznaja o dometima mlađih igrača.

Tako je, nakon što su mu nekoliko mjeseci bili nedostupni nastupi za šahovskim stolovima, opet zaigrao najveći šibenski talent Ivano Močić. Dječak koji će u prosincu napuniti deset godina, bio je daleko najmlađi sudionik Kupa Hrvatske, a ostat će upamćeno da je u svega 13 poteza "sredio" profesora Damira Gracina, na četvrtoj ploči međusobnog dvoboja Šibenika i Primoštena!

- Brzi gubitak Gracina je usmjerio kompletan naš dvoboj na stranu Šibenika. Ipak, veseli nas da smo na koncu ispred njih u poretku. Naš najmlađi igrač, 20-godišnji David Kuač je najviše profitirao iz ovog natjecanja. U dvije partije je održao remije i vrijedna nam je spoznaja da ga ravnopravno s ostalima ubuduće možemo uključiti u postavu. Inače, bili smo u šarenom sastavu, izrotirali sedam igrača na turniru, od kojih je samo Kalajžić bio za stolom svih šest kola. Kako je na kupu bilo deset profesionalnih i još toliko poluprofesionalnih momčadi, s ukupno preko 20 velemajstora, rezultatski nismo ni mogli puno više. Možda jedan meč bod, kojega smo ispustili u minimalnom porazu od Trpinje" – osvrt je Gorana Grozdanića, kapetana momčadi Primoštena na nastup u Vodicama.

Dvije pobjede

On i suigrači su ostvarili dvije pobjede (Gaj Mače 3:1 i druga momčad Slobode iz Mihovljana 4:0), a izgubili su od zagrebačke Mladosti (4:0), Trpinje (2,5:1,5), Šibenika (3,5:0,5) i Bjelovara (3,5:0,5). Pojedinačni učinak: Ivan Jerković jedan i pol bod iz tri partije, Ivan Kalajžić 1,5/6, Srećko Truta 1/4, Goran Jurić 2/2, Damir Gracin 2/4, Goran Grozdanić 0,5/3 i David Kuač 1/2. Na osnovu ovih rezultata, rejting poene su zaradili samo Jurić (7,6) i Kuač (9,4), a najveći "gubitnik" je Truta (28,6).

Igrači Šibenika su, osim spomenute pobjede nad Primoštenom, uspjeli svladati još i momčad Siska (2,5:1,5), a gubili su od Novog Zagreba (4:0), riječkog Juniora (3,5:0,5), Slavonca iz Našica (3:1) i Poleta iz Buševca (2,5:1,5). Pojedinačni učinak: Miro Tesla 2/5, Boris Grgurević 2,5/5, Dragan Mirko Klišanin 0,5/3, Tomislav Zorić 2/4, Željko Bralić 1/3, Ivano Močić 1/3. Kako su igrali sa suparnicima znatno boljeg ranga, najveći profit na rejtingu imaju Zorić (26,4 poena) i Močić (33,3).

"Ovi rezultati su naša realnost, pogotovo jer smo bili prisiljeni prijaviti postavu koja je prošle godine osvojila županijski kup. Od standardnih igrača nam nije bilo Malenice i Vlaića, nismo mogli računati ni na Lacmanovića, a Matošin i Dobrović nisu smjeli igrati za prvu momčad. Zato nam je i Ivano odigrao čak tri partije, iako smo planirali samo jednu. Bitno nam je bilo da se on vrati za stol, da osjeti kako je igrati s još dosta jačim rivalima. Pred njim je ljeto puno izazova, prvenstava i kvalitetnih turnira, a nas je zadovoljio i nastup još nekih mladih igrača u festivalskoj skupini" – naglasio je Miro Tesla, predsjednik i jedan od najboljih igrača Šibenika.

25. travanj 2024 03:55