StoryEditorOCM
OstaloSubotu rezervirajte za regatu u luci

Lijep obljetnica regate koja je postala omiljena među jedriličarima, ali i Šibenčanima: Malo po malo, nakupilo se lijepih dvadeset godinica Šibenske regate krstaša!

5. prosinca 2019. - 09:14

Kao i svih proteklih, JK “Val” i ove je godine predaje na blagoslov i zaštitu svetome Nikoli, a ove godine stjecajem kalendarskih okolnosti regatavat će se u subotu 7. prosinca. Crkvica svetog Nikole bit će u subotu otvorena od 9 do 13 sati.

 

- Lijepa je to obljetnica! Naša je regata postala tradicionalna u prvim danima prosinca, postala je omiljena među jedriličarima i među građanima našega grada - govori predsjednik JK “Val”, toga u posljednje vrijeme vrlo propulzivnog, a malog sportskog kluba, Marin Paić.

 

Dvadeset godina regatu, praktički, organizira ista ekipa „valovaca“!
“Val” je sve prisutniji u društvenom i sportskom životu grada, do te mjere da je ove godine dobio Nagradu grada. Dovršen je i novi društveni dom, nova kućica “Vala” na istome mjestu na kojem je od 1952. postojala ona čuvena baraka.

 

“Val” organizira i najveća svjetska natjecanja u jedrenju, od „valovca“ Zorana Lučića potekla je ideja o svakoljetnom obolježavanju „dana svitla“ - obljetnice „dolaska struje“ u javnu rasvjetu Šibenika. Ta velika i čuvena obljetnica postala je i gradu Šibeniku vidljiva upravo angažmanom Vala i, naravno, velikom podrškom Grada i TZ grada, jer su znali vidjeti da iz toga malog kluba stižu dobre, pa i velike ideje.

 

- Da bismo i ove godine pokazali tu povezanost s društvenim životom grada - a do sada smo se već „spojili“ s Tvrđavom kulture, s ustanovama dječjih vrtića itd. - proglašenje pobjednika nakon jedrenja u subotu bit će u 17 sati u gradskom đardinu, gdje će se tada već održavati Adventura. Bit će to i naš doprinos Adventuri, ali i razvoju jedriličarskog sporta, produljenju turističke sezone i očuvanju pomorskih tradicija grada, pa je i generalni pokrovitelj jubilarne Šibenske regate krstaša Grad Šibenik - govori Marin Paić.

 

No regata ima i svoj raspored. Pa evo ga:
Petak je rezerviran za prijave posada, piće dobrodošlice i malo prvog adventskog bakalara od 17 sati nadalje na brodu Desto. U 22 sata je u đardinu koncert Ede Majke.

 

Subotnje jutro počinje već u devet prijavama za regatu, a ono za jedriličare i građane u 10.30 budnicom Šibenske narodne glazbe.

 

Petnaestak minuta kasnije, u 10.45, s građanima koji regatu žele pratiti s mora isplovljava brod “Desto”. U panoramskoj vožnji akvatorijem luke plovit će, otprilike kao i uvijek, oko uru i po.

 

Start regate pucnjem iz topa Gradske straže označit će gradonačelnik Željko Burić, bit će to u 11 sati.

 

Očekuje se da će na startu biti pedesetak posada, s oko 400 jedriličara iz Hrvatske i inozemstva, no to uvijek, naravno, ovisi i o vremenskim prilikama.

 

Jedrit će se na staroj ruti na potezu od rive do Šibenskog mosta, natrag do Mandaline i s ciljem u luci.

 

U nedjelju 8. prosinca pobjednici po skupinama (ORC i OPEN) natjecat će se između sebe, na istovjetnim jedrilicama, za titulu ukupnog pobjednika Kupa Branka Iljadice Rape, u spomen na rano preminulog i proslavljenog jedriličara i člana JK “Val”.

 

- Očekujemo mnogo gledatelja i posjetitelja naše regate na šibenskoj rivi u subotu i nedjelju. Očekuju ih brojna zbivanja, atraktivne jedrilice i regatavanje, bogat zabavni program, uključujući i onaj na Adventuri. Naša regata i jest posebna po tome što je jedina koja se u cijelosti može pratiti iz grada, s rive, s tvrđava, s teraca, balkona i prozora. To je zaista rijetkost u jedrilčarskom svijetu- kazao je Paić.


Prvi start finalne monotip regate Kup Branka Iljadice Rape predviđen je u nedjelju u 10 sati, a proglašenje pobjednika oko 16 sati, na rivi.

 

A već sada, posada JK “Val” poziva Šibenčane i na podnevno kupanje uz domjenak na gradskoj plaži Banj, na prvi od godine - 2020.!

Bez 'Valova Šibenika'


Osma plaketa Valovi Šibenika, koja se o Šibenskoj regati krstaša dodjeljuje za najpožrtvovnije traganje i spašavanje na moru, pri čemu je jedan od sudionika jedrilica ili jedriličar, ove godine neće biti dodijeljena!
Tako je odlučio organizacijski odbor Šibenske regate krstaša koji je, ujedno, i komisija za dodjelu spomenute plakete.
- Zapravo - srećom!.. plaketa neće biti dodijeljena jer to znači da nije bilo havarije ni stradavanja u kojem bi je netko ‘zaslužio’. A nismo je htjeli dodijeliti za neka, naravno, hvale vrijedna tegljenja, asistencije, odsukavanja koja su se dogodila prošle godine. Time želimo održati razinu i vrijednost Plakete i odati priznanje dosadašnjim dobitnicima - govori Zoran Lučić Luca.
Komisija podatke dobiva uz pomoć medija, informacija i izvještaja, društvenih mreža, privatnih dojava ili nominacija, uključujući ona službi za traganje i spašavanje na moru.
Nažalost, kažu „valovci“, na pokušaj da dobijemo službene podatke SAR-a ove smo godine ostali uskraćeni...

19. travanj 2024 16:33