StoryEditorOCM
Ostalobronca u danskoj

Kreirale su jednu od najvećih senzacija u povijesti europskih prvenstava: upoznajte 17 kraljica koje su oduševile Hrvatsku

Piše SN
21. prosinca 2020. - 08:14

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija kreirala je pravu senzaciju na Europskom prvenstvu nakon što je nanizala nekoliko velikih pobjeda i potom u borbi za broncu srušila i domaćina Dansku.

Prva je to medalja za hrvatski ženski rukomet na velikim natjecanjima i sasvim sigurno jedna od najvećih senzacija u povijesti europskih prvenstava.

Na putu do bronce odabranice izbornika Nenada Šoštarića upisale su šest pobjeda (Mađarska, Nizozemska, Srbija, Rumunjska, Njemačka, Danska), te upisale samo poraze od finalistica Norveške i Francuske - pišu Sportske novosti

OVO JE 17 KRALJICA KOJE SU ODUŠEVILE HRVATSKU

91 Tea Pijević (vratarka), 29 godina/Alba Fehervar

Makaranka je dugo bila u Lokomotivi, kratko u Metzu i sada u Mađarskoj. Rođeni pobjednik, uvijek druga, a ustvari bilo je samo pitanje kada će biti prva. Sportski rečeno mangup, lovi žive lopte svima.

1 Lucija Bešen, (vratarka), 22 godine/Lokomotiva Zagreb

Sesvećanka na golu Lokomotive na kojem je zamijenila baš Teu Pijević. 180 cm, veliki talent i perspektiva. Prije nje na golu je bila sestra Gabriela, isto sa Šoštarićevog popisa.

3 Paula Posavec, (lijevo krilo), 24 godine/Lokomotiva Zagreb

Poznat ćete je po dugom repu, ali i po skočnosti i brzini. Nositeljica igre Lokomotive već godinama. Inače Čakovčanka iz najbolje čakovečke generacije koju je stvarao nažalost pokojni Željko Golik.

28 Andrea Šimara, (lijevo krilo), 23 godine/Lokomotiva Zagreb

Lijevo krilo Lokomotive uz Paulu Posavec, dakle klupski tandem na reprezentativnom krilu. Šmekerica, točno osjeća trenutak i nema treme. Brzina i osjećaj izuzetne. Mangup na krilu.

19 Tena Japundža, (desno krilo), 22 godine/Lokomotiva Zagreb

Uz Luciju Bešen najmlađa u ekipi. Nije joj lako, a kada se opustila nije bilo lako niti protivnicama. Lake noge, već je odradila tešku ozljedu. Zagrepčanka, kćer negdašnje vrlo dobre rukometašice Ranke Čadženović.

35 Josipa Mamić, (desno krilo), 24 godine/Bjelovar

Već nekoliko sezona najbolji strijelac domaće lige. Igračica Bjelovara, inače Dugoselka koja je prošla sve mlade hrvatske selekcije, lake ruke i brzih nogu, tehnički i vrlo dobra desna vanjska.

17 Katarina Ježić, (pivot), 27 godina/Siofok

Sa 73 nastupa do Eura, najiskusnija igračica i kapetan reprezentacije. Ženski nastavak odličnih riječkih pivota. Izuzetan borac iz ponajboljeg mađarskog sastava Siofoka. Njene frizure su uvijek inspiracija, ali kaže da se sada i frizura kao i forma ustalila. Prava kapetanica.

31 Ana Debelić, (pivot), 26 godina/Astrahanočka

Velika cura s Raba koja trenutno igra u Rusiji. Uvijek nasmijana, sjajne tehnike igranja na crti koju je svladala u Rijeci, a usavršila kod Šoštarića u Lokomotivi i igrajući za Podravku. Jedna od ključnih igračica ove ekipe, što je i pokazao izbor u najbolju sedmorku turnira.

9 Ćamila Mičijević, (lijeva vanjska), 26 godina/Metz

Sve ste vidjeli, sve znate. Kada stane na sredinu obrane teško ju je propucati sa 194 cm, a kada se zaleti u napadu teško ju je zadržati. Mostarka, koja se usavršila u Rijeci, bila u Mađarskoj, a sada je ne slučajno u ponajboljem europskom sastavu, francuskom Metzu.

44 Marijeta Vidak, (lijeva vanjska), 28 godina/Umag

Uz Krnik i Pijević najiskusnija igračica reprezentacije. Virovitičanka za koju su u Podravini rekli da će biti nova Petika. No, nije postala. Bila je u Rumunjskoj, sada je u Umagu, konačno zdrava i to se vidi, jer šut je ostao, a i prodornost se vratila.

14 Larissa Kalaus, (lijeva vanjska), 24 godine/Lokomotiva Zagreb

Svjetskim prvakinjama hladno je zabila 9 komada u prvome krugu. Kasnije je samo rasla. Križevčanka koje je krenula iz Mlinara, pa preko Podravke došla studirati u Zagreb i postala ključna igračice Lokomotive i reprezentacije. Uz sestru Doru, također.

88 Kristina Prkačin, (lijeva vanjska), 23 godine/Lokomotiva Zagreb

Ima i jaču bombu od Ćamile Mičijević. Dubrovčanka koja kroz Lokomotivu prolazi zrelost toliko potrebnu za igračicu njene pozicije i njenih gabarita. Kad kroz iskustvo polovi tajming, bit će svašta.

8 Stela Posavec, (srednja vanjska), 24 godine/Lokomotiva Zagreb

Čakovečki motorić Lokomotive. Cura izuzetnog talenta i osjećaja za igru, nekada najbolja kadetkinja Hrvatske i lijepo je vidjeti da je narasla do ovih visina. Sitna i dinamitna, čovjek ne bi rekao kada je vidi među svim tim velikim suparnicama.

77 Valentina Blažević, (srednja vanjska), 26 godina/Magura Cisnadie

Sinjanka koja trenutno igra u Rumunjskoj. Bila je prije toga vrlo dobra u Poljskoj u Szczecinu i Lublinu, a naravno tamo je krenula iz Lokomotive. S malo manje problema s ozljedama mogla je i više, ali stiže. Idealno se slaže sa Stelom Posavec na sredini.

7 Dora Krsnik, (desna vanjska), 28 godina/Plan de Cuques

Ustvari, ona je vanjska univerzalka. Zagrepčanka koja je nekako prošla najviše na putu do sadašnjeg stanja. Odlična u obrani, korisna u napadu. Igra za francuski Cuques, prije toga pet godina Lokomotive, malo Zelina, tri godine Podravka, pa dvije slovenski Krim.

15 Dora Kalaus, (desna vanjska), 24 godine/Lokomotiva Zagreb

Minutu starija sestra Kalaus, ljevakinja što ih jedino razlikuje, potpuno istog puta kao sestra Larissa. Igračica za momčad koja rijetko zakazuje kada je potrebno. Veliko povjerenje iz Lokomotive pretvorilo se u reprezentativno.

10 Dejana Milosavljević, (desna vanjska),26 godina/Podravka

Zadnja se priključila reprezentaciji, nije bila na dispoziciji zbog karantene zbog koronavirusa, no stigla je u pravo vrijeme i odradila lavovski dio posla u završnici natjecanja.

Nenad Šoštarić (Izbornik)

Šef Nenad Šoštarić Šoka, magistar rukometa, treći puta na čelu reprezentacije Hrvatske. Ovo što je napravio s reprezentacijom je čudo, ali on i njegove cure vjerovali su da mogu do uspjeha.

Snježana Petika (Trenerica)

Najbolja hrvatska rukometašica novije povijesti. Omiljena među igračicama, ona je desna ruka izbornika. Tu su još Matija Bilušić, nekad vratar, sada trenira vratarke. Kako, vidi se. I tu nećemo zaboraviti ni Vesnu Hodić, fizoterapeutkinju koja im je kao druga mama. To je najuži tim hit ekipe hrvatskog sporta.

19. travanj 2024 01:17