StoryEditorOCM
Ostalopromjene u Crnici

Izdanak poznatog i priznatog šibenskog sportskog kolina vodit će vaterpoliste Solarisa; Jure Marelja: Tucak je moj idol

Piše Ivo Mikuličin
12. lipnja 2020. - 09:57

Solaris će uskoro nazdraviti s Jurom! No, ne s popularnim šibenskim bijelim vinom, već s Jurom Mareljom kao novim trenerom vaterpolskog prvoligaša. Marelja je poznato i priznato šibensko sportsko kolino. Otac Željko je kao kapetan Šibenke doživio sve velike trenutke Baldekina, od plasmana u Prvu košarkašku ligu do famozne utakmice Šibenka - Bosna. Kćerka Ivana branila je boje šibenskog ženskog prvoligaša, pa se doima pomalo čudnim kako je to sin Jure, snažni dvometraš umjesto pod obručima završio u bazenu. Najprije kao nadareni vaterpolist, a zadnje dvije sezone i perspektivni šibenski vaterpolski stručnjak.

- Nisam imao ni trunke očeve potpore u želji da se okušam pod obručima. Ni moje vaterpolske utakmice nije lako podnosio. Podbadao je na svoj duhovit način moju majku, liječnicu Jadranku u stilu 'kako dopuštaš da ti sina tuku u vodi!?'. Kasnije nije krio zadovoljstvo mojim sportskim putem, koji je vodio i do najvećih hrvatskih, pa i europskih klubova, otkrio nam je 40-godišnji Jure Marelja, šef stručnog stožera vaterpolista Solarisa, koji bi, po neslužbenim informacijama od 1.srpnja trebao postati nasljednik Joška Krekovića na mjestu prvog trenera u Crnici.

Bit će to i pomalo posebna situacija, jer upravo je Kreković inzistirao na tome da Marelja bude njegov šibenski pomoćnik. Nagovorio ga da odustane od aktivnog igranja. Ne slučajno. Zbog međusobnog povjerenja i prijateljstva, iskovanog u danima kad je Marelja nosio splitske vaterpolske kapice.

Dijete Solarisa

- Itekako sam zahvalan Krekoviću što me pozvao u svoj stručni stožer, ali za moj povratak na šibensku adresu bio je presudan Cico Ninić. Vaterpolski zanesenjak, koji ni u jednom trenutku ne misli na osobnu promociju ili, ne daj Bože, korist, već je na gotovo fanatičan način okupiran interesima, dometima i perspektivom kluba. Kao dijete Solarisa imao sam i dodatan motiv. Shvatio sam da je moj matični klub „debelo“ zapeo u produkciji novih vaterpolskih nada. Da mi je kao šefu stručnog stožera prvenstvena briga oživjeti šibenske vaterpolske inkubatore. Kad posegnemo za brojkama, već smo napravili bitan pomak. U Crnici vježba više od 100 dječaka i momčića, ne krije zadovoljstvo naš sugovornik.

Marelji su puna usta, kad govori o potencijalu nekih mlađih Solarisovih igrača. Ne samo vratara Marina Šparade, koji se dobrim obranama približio hrvatskim Barakudama.
- U zadnje dvije godine silno su napredovali Pelicarić, Koprčina i Štrkalj. Nisu samo golovi, već i štoperica, koja sugerira brže plivanje dokazi njihova velikog pomaka. Domagoj Bulat se, od gotovo izgubljenog sina, preobrazio u sidruna kojega protivnik ni trenutka ne smije ostaviti samog. O vaterpolu puno ozbiljnije razmišljaju Malenica, Vice Erak i mlađi, Toni Šparada, koji je pravo čudo, kad je riječ o pristupu treningu. Moja je želja da u stvaranju momčadi krenemo putem riječkog Primorja ili kragujevačkog Radničkog, koji su nekad kupovali sve i svašta, a onda širom otvorili vrata svojim mladcima. U tom poslu mi silno pomaže Bruno Sabioni. Pritom moram biti grubo realan i priznati da ćemo malo počekati na ozbiljnu popunu prve momčadi iz sadašnjih mlađih kategorija, ne krije Marelja.

Šibenčanima neće biti lako u novoj sezoni. Kao da je pandemijska kriza pokvarila sve bliske, lako opipljive ciljeve. Prvenstveno zbog manjka sponzora. Klub će poslije prvenstva Hrvatske napustiti udarna igla Andrija Vlahović, a upitno je hoće li se u zagrebačku Mladost vratiti posuđeni Herceg.

O Hercegu

- Teško ćemo nadoknaditi Vlahovića. Ne samo kao igrača, strijelca. On je prednjačio na treningu, stvarao pozitivnu atmosferu, pripadao borbenom sektoru naše momčadi, bio silna potpora mladima. Herceg je jedan od najdarovitijih hrvatskih „sidruna“. Njegov ostanak u Crnici ovisi o tome kako će izgledati igračka križaljka njegove matične zagrebačke Mladosti. Ili o tome koliko je za njega zainteresiran dubrovački Jug. Njegovi su korijeni vezani za Dubrovnik. A kao igrač sam osjetio što znači igrati za Jug. Za klub, u kojemu ne trebaš brinuti ni o čemu, već samo o svojoj igri. Dubrovačke utakmice u gradu podno Srđa komentiraju svi. Od konobara do taksista. U takvom okružju imaš osjećaj da vrijediš i 30 posto više od svog stvarnog dometa, objašnjava naš sugovornik dubrovački vaterpolski fenomen.

Nije riječ samo o Vlahoviću i Hercegu. Ne zna se što će biti s Riječaninom Mudražijom i sjajnim splitskim veteranom Kovačićem. Solaris će na jesen biti, nema sumnje, posve drugačiji. Ne samo u igračkom smislu.

- Mom prijatelju Jošku Krekoviću ugovor istječe 1. srpnja. Ne, neću odbiti funkciju prvog trenera, ako mi je ponudi klupsko vodstvo. Sa željom da popunimo igračke praznine, ali i s temeljnim ciljem stvaranja posebne atmosfere. Momčad ne mora biti ekstra kvalitetna, ali mora plijeniti kolektivnim duhom, profesionalnom atmosferom. Čak i boljom od one, koju smo imali u zadnje dvije godine, kad smo dogurali do Prve regionalne lige. U klubu je glavni cilj racionalizirati troškove, te stvoriti momčad, koja je prosto inficirana vaterpolom, više je nego jasan Jure Marelja.

Valja očekivati da će imenovanjem Marelje za prvog trenera nešto bliže klubu biti i izbornik Ivica Tucak. Sjajni stručnjak, koji se nije libio biti duboko u problematici kluba u doba, nažalost pokojnog, trenera Renata Vrbičića.

- Tucak i Vrbičić su bili moji idoli, kad sam počeo vježbati vaterpolo. Osjećam da Tucak svakodnevno diše s klubom i momčadi. A ako ciljate na konkretniju pomoć, onda priznajem da se neću libiti tražiti savjet, pa i nešto više od vrhunskog trenera kakav je aktualni hrvatski izbornik, iskreno će naš sugovornik.

Prvi ozbiljan trenerski posao Marelju čeka već u prvenstvu Hrvatske. Zbog pandemijskih i inih razloga Joško Kreković se nije pomakao sa splitske adrese, pa je vjerojatno da će Jure samostalno voditi šibenske vaterpoliste.

- Imam obećanja sa svih strana da ćemo u prvenstvu nastupiti u istom, najjačem sastavu, u kojemu smo izborili status regionalnog prvoligaša. Zaigrat će i Andrija Vlahović, koji je već potpisao za talijanski Palermo, i Herceg, Mudražija i Kovačić, koji vježbaju u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Mornar je jak, neugodan suparnik, ali zašto ne bismo priželjkivali pobjedu i još jedan plasman u Europu, završio je Marelja.

18. travanj 2024 15:51