StoryEditorOCM
OstaloSPORTSKE IGRE MLADIH

Iz Splita opet s medaljama: šibenske stolnotenisačice dominirale, basketašice u dramatičnoj završnici do srebra

Piše Borislav Juras
3. rujna 2022. - 18:22

Šibenske sportašice su na međunarodnoj završnici Plazma Sportskih igara mladih gotovo reprizirale učinak ostvaren na državnoj završnici. Stolnotenisačice su, u društvu rivalki iz Srbije, BiH i Hrvatske, pokupile tri medalje, a srebro su opet dobile i basketašice.

U Splitu su, na međunarodnoj završnici u stolnom tenisu, zaigrale čak tri igračice i jedan dječak iz Šibenika, redom učenici klupskog trenera Damira Čulara. Obje su u konkurenciji do 12 godina bile dominantne. Loreta Mandić je bez poraza osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju, a srebro je pripalo Anđeli Živković. U kategoriji do 15 godina Franka Miškić je državnom zlatu "dodala" međunarodno srebro. Šimi Klariću je među dječacima dobi do 12 godina pripalo peto mjesto.

Dramatičan rasplet

Dramatičan je bio rasplet turnira u basketu, uličnoj košarci "tri na tri" za igračice dobi do 15 godina. Šibenik je, bez djevojčica "izlaznoga" godišta, s čak dvjema 12-godišnjakinjama u sastavu (nastupile su Marta Perković, Perina Vlaić, Antea Sutlović i Martina Duić), imao puno posla sa starijim i fizički moćnijim rivalkama iz Srbije, pa i gotovo incidentnu situaciju na kraju polufinala.

U prvoj fazi izgubile su od Požege u produžetku, zlatnim košem (6:5), pa dobile BiH prvakinje, Banoviće (7:4) za prolaz u polufinale. Tamo je trener Petar Zlatoper uspio složiti dobitnu taktiku protiv prvih favoritkinja, igračica Crvene zvezde. Pogotkom Perine Vlaić u zadnjoj sekundi završilo je 6:5, iako je, zbog pogreške u brojenju rezultata na štetu Šibenika, na kraju došlo do ozbiljnih nesuglasica, čak i "prijetnje" igranjem produžetka! Zlatoperova je "diplomacija" uspjela, produžetka nije bilo, ali njegove djevojke ostale su bez energije u finalu, pa ih je srpska Požega lakše dobila (9:5) nego prvi put.

Iznad očekivanja

- Iskreno, bilo je iznad svih mojih očekivanja, doduše i uz nešto sreće, jer su nam Banovići došli bez dviju najboljih igračica i trenerice koje su bile s njihovom U-14 reprezentacijom. Uspjeli smo u ključnoj utakmici naći odgovor na igru zvezdašica, iznenaditi djevojke koje su čak tri godine starije od naše glavne igračice - kazao je Zlatoper, čija je kćerka Lori propustila ovo natjecanje zbog obveza s U-14 reprezentacijom.

Inače, ovo je bio službeni Zlatoperov oproštaj od šibenske ženske košarke (službeno je trener mlađih uzrasta Zagreba). S ova dva srebra je "zaokružio" nevjerojatan niz uspjeha na svim razinama. Počelo je prošlog ljeta državnim zlatom i međunarodnim srebrom u basketu, baš na Sportskim igrama mladih. Nakon toga osvojio je tri medalje, od čega dvije titule državnih prvakinja, s mladim košarkašicama Šibenika. Još je bilo medalja i s nižih razina, klupskih turnira, županijskih i regionalnih prvenstava. Gdje god je u tom razdoblju vodio košarkašice Šibenika, svugdje su uzimale medalje, uz jedini izuzetak, prvenstvo Dalmacije za mlađe kadetkinje, gdje je imao samo tri igračice tog uzrasta (do 15 godina).

20. travanj 2024 01:22