StoryEditorOCM
Ostalokomentar

Ivo Mikuličin: Balunom, emocijama i pismom kontra podjela. Malo nas je, al’ nas još uvik ima...

Piše Ivo Mikuličin
8. travnja 2021. - 14:57

‘Naprid naši!’, s odgovorom Roka Lenija Ukića ‘Puno fala!’, poslije pobjede košarkaša Splita nad beogradskom Megom.

“Osvježili ste mi dan!“ kao porukom Veljku Mršiću, vezanom za vrijednu zadarsku pobjedu nad Borcem u Čačku.

“Samo naprid“, adresirano na dubrovačkog gospara Lukšu Jakobušića, predsjednika Hajduka poslije suverene šetnje splitskih Bijelih protiv zagrebačkih „lokosa“. 

U međuvremenu smo vodili duge, iskrene razgovore s dubrovačkom sportskom legendom, predsjednikom Jedriličarskog kluba Orsan i bivšim trenerom GOŠK-a Marinkom Mikulandrom, splitskom košarkaškom legendom Vinkom Capom Bajrovićem, zadarskim veslačkim veteranom i nogometnim zanesenjakom Josipom Bailom…

A onda je Jakobušić uzvratio sa “Sretan Uskrs, naprid Dalmacija“, potaknut uvjerljivom igrom nogometaša Šibenika u remiju sa zagrebačkim Dinamom. Sve spomenuto je dio emotivnih SMS-priča s onima, za koje držimo da im je na srcu cijeli dalmatinski sport, a ne samo njihov klub i grad. Neke su poruke imale toliko emotivne obrise da su nas barem na tren vratile u doba, kad je deset tisuća ljudi na Šubićevcu bodrilo Hajduka, koji je zbog kazne, morao ugostiti Rijeku, banjolučki Borac i OFK Beograd u Šibeniku.

Kad su Šibenčani s narančastim kapama na glavi bodrili Đerđu, Ćosića i ostale u dobrim, starim zadarskim Jazinama. Da ne govorimo o trenucima, dok bi se tribine tresle od pljeska na starom splitskom igralištu kraj plinare, kad bi službeni Hajdukov spiker javio da Šibenik vodi sa 1:0 u Tuzli ili Mariboru. Oživjela su i sjećanja na dalmatinsko, posebice splitsko-šibensko, jedinstvo, koje su predvodili pokojni gradonačelnici Ante Skataretiko i Vinko Guberina u besprijekornoj organizaciji velebnih osmih Mediteranskih igara, održanih prije 42 godine. 

No, sve probuđene dalmatinske emocije splasnu, kad svratiš na portale, gdje dominiraju bljuvotine, disonantni tonovi, uvrede i prozivanja tzv. dalmatinskih prijatelja sporta. Bez argumenata i razloga. 

Kao Dalmatinca, a posebice Šibenčana, u srce te pogodi rečenica u stilu “Šibenčani će na svom travnjaku skinuti gaće pred Dinamom“. A zbivanja na travnjaku rezultiraju odgovorom, koji ne traži objašnjenje. Suprotno “vječnoj“ zabludi dijela ekstremnih navijača, te nekim odlukama međunarodnog suca Marija Zebeca, Narančasti su još jednom otkinuli bodove zagrebačkim Modrima. U dvije utakmice s europski jakim Dinamom uzeli su četiri boda. Jedan više nego londonski Tottenham, jedan od najpoznatijih svjetskih klubova.

Neslužbeno, Lukša Jakobušić i čelnici Šubićevca su nedavno sjeli za isti stol s neskrivenom željom o bliskoj suradnji nogometnih susjeda. Suradnji, koja neće preskočiti ni Dugopolje, ni Sinj, ni pomalo zaboravljeni (nogometni) Zadar i Dubrovnik. 

Pored Skradinskog mosta prijateljsko piće popili su i predsjednik Hajduka i stari šibenski novinar. Nasuprot iracionalnom ponašanju dijela navijača sa svih (dalmatinskih) strana, a na radost nas, koji pomalo donkihotski prkosimo neprihvatljivim željama za podjelama. Malo nas je, ali nas još uvijek možeš naći. Di se balun odavno igra i di klapska pisma život znači.

20. travanj 2024 02:27