StoryEditorOCM
OstaloBarakude nisu uspjele

Hrvatska uvjerljivo izgubila od Španjolske i ostala bez finala Svjetskog prvenstva

Piše Šibenski.hr
1. srpnja 2022. - 20:05

Hrvatski vaterpolisti nisu se, nažalost, plasirali u finale Svjetskog prvenstva u Mađarskoj. Bolja od „barakuda” s 10:5 bila je Španjolska. Opet ta „furija”. Vezali smo i četvrti poraz protiv njih i ostali tako bez borbe za zlato. Ipak, ništa još nije gotovo. U nedjelju nas u utakmici za broncu očekuje sraz s Grcima.

Bilo je to blijedo izdanje Hrvatske, prije svega u napadu. Nimalo nalik na utakmicu protiv Srbije u kojoj je sve prštalo od sjajnih poteza i raznovrsnih rješenja. Bez pogotka smo bili čitavu drugu i zadnju četvrtinu. Nismo imali ideje u napadu. Španjolci su dobro odigrali svoju obranu ili „gegenpressing” kako je ovih dana nazivaju u svojim medijima.

Mršava tri pogotka bila su na našoj strani semafora nakon poluvremena. Međutim, za to vrijeme ni Španjolci nisu briljirali. Slabo su koristili naše brojne prokockane napade i razlika u njihovu korist mogla je biti i osjetno veća.

Tračak nade našima dao je Luka Bukić. Jurnuo je sam u kontru, krenuo jedan na jedan sa španjolskim vratarom, ali ovaj je izletio i uzeo mu loptu. Novu bravuru izveo je Aguirre obranivši zicer Krapiću. S druge strane, Popadića je na golu zamijenio Bijač i reagirao je dobro.

Otvorilo se konačno, opet smo počeli zabijati. Pogađali su Bašić i Bukić. Pa, ne može ni njihov vratar baš sve obraniti. Ili je poštenije reći kako su ga naši vaterpolisti izgađali. Granadosa ipak nismo uspjeli zaustaviti, na koncu je bio prvi strijelac susreta s četiri pogotka. Kod naših, u iznimno neefikasnoj utakmici, najbolji je bio Bukić s dva.

Ovakvu Španjolsku ne može se pobijediti ako niste na visokoj razini. A Hrvatska tu ovaj put nije bila. Dvije pune četvrtine nismo zabili ni pogotka. A za izboriti finale – to je previše. Ruku na srce, Španjolci nisu odigrali ništa spektakularno. Bili su tek nešto precizniji od naših uz svoju, sada već poslovično, čvrstu obranu. Naglašavali smo to i prije polufinala, kako će biti teško jer oni ne primaju puno golova. No, da će nas ostaviti na samo pet – e, tome se nismo nadali.

Hrvatska tako nije uspjela izboriti finalni okršaj s Talijanima. Ali serija od sedam uzastopnih i mogućom osmom medaljom u nizu sa svjetskih prvenstava i dalje živi. U nedjelju je za „barakude” na rasporedu posljednja utakmica na turniru, dvoboj za broncu protiv Grčke od 14.30.

ŠPANJOLSKA – HRVATSKA 10:5 (3:3, 2:0, 2:2, 3:0)

Budimpešta, Mađarska – Nacionalni plivački stadion Alfred Hajos

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu, polufinale

Gledatelja: 3000

Suci: Boris Margeta (Slovenija) i Frank Ohme (Njemačka)

Igrač više: Španjolska 5/11, Hrvatska 2/12

Španjolska: Aguirre (10 obrana), Munarriz (1), Granados (4), Sanahuja (2), de Toro (1), Larumbe, Famera, Cabanas, Tahull, Perrone, Mallarach (2), Bustos, Lorrio

Hrvatska: Bijač (2 obrane), Fatović, Krapić, Lazić, Bukić (2), Vukičević, Žuvela (1), Marinić Kragić, Vrlić, Bašić (1), Harkov (1), Popadić (5 obrana)

25. travanj 2024 15:12