StoryEditorOCM
OstaloGLAVA U BALUNU

Europa počastila Crnicu: Šibenik odličan domaćin mladim vaterpolisticama, profitirali i hoteli

Piše PIŠE: IVO MIKULIČIN
4. rujna 2021. - 10:37

U svojevrsnoj medijskoj zavjetrini prošlo je Europsko vaterpolsko prvenstvo za kadetkinje u Crnici. Posve nezasluženo. Iz više razloga. Ne samo vaterpolskih. Europa je igrama i posjetom zapravo počastila Šibenik i Crnicu.

– Plasman naših djevojaka među osam najboljih, prva povijesna pobjeda nad Njemačkom, približavanje Grčkoj i Španjolskoj kao osvajačicama brojnih medalja. To je samo dio razloga koji izazivaju zadovoljstvo nas koji se brinemo o hrvatskom ženskom vaterpolu, temeljni dojam europskih nadmetanja u Crnici. Za korak više trebale su nam još jedna, dvije kvalitetne igračice. Zbog toga moramo ubuduće biti itekako strpljivi. Dakako da nas posebno raduju i šibenske igračice u hrvatskoj selekciji – koncizno nam je referirao šibenski trener Mario Čaleta kao izbornik seniorske reprezentacije i trener domaće, šibenske Viktorije.

Prošli porođajne muke

Koliko je velik uspjeh hrvatskih djevojaka možda najbolje govori podatak da, primjerice, španjolski ženski vaterpolo ima, osim Prve i Druge lige, i niz regionalnih. A hrvatsko se nadmetanje djevojaka u bazenu s loptom svodi na samo pet, šest klubova, od kojih se vaterpolistice dubrovačkog Juga pojavljuju tek periodično.

Ako, pak, gledamo sve kroz prizmu šibenske Viktorije i vaterpola u Crnici uopće, onda nisu zanemarive ni emocije koje izaziva podatak da su u hrvatskoj U-17 selekciji tri šibenske tinejdžerke, koje imaju i braću, "debelo" vezane za vaterpolo. Riječ je o Ani, sestri internacionalca Antuna Gorete, njezinoj imenjakinji, koja je sestra nadarenog mlađeg kadeta Jure Desnice. Momka kojega je instruktor za mlade Hrvatskog vaterpolskog saveza Neven Kovačević odavno podcrtao kao perspektivu ne samo šibenskog, već i hrvatskog vaterpola. Hrvatske boje branila je i nadarena Andrea Marić, čiji je brat također participirao u radu mlađih kategorija u Crnici.

Da je hrvatski ženski vaterpolo prošao porođajne muke, govore i "pristojni" posjeti utakmicama, pa i kvaliteta nadmetanja.

– Priznajem da sam bio pomalo skeptičan kad sam se odlučio na TV-prilog s EP-a za kadetkinje. No, brzo su me zanijekale dobro načičkane tribine, a pogotovu kvaliteta igre. Kao dokaz da hrvatski (i ne samo hrvatski!) ženski vaterpolo napreduje nemalim koracima – kazivao nam je kolega s HRT-a.

Gledali ih Bukić i Rudić

Da djevojke nisu zanemarene, jasno je svjedočila i nazočnost Perice Bukića i Ratka Rudića, slavnih hrvatskih vaterpolskih imena. U Šibenik je stigla i gotovo cijela vrhuška Srpskog vaterpolskog saveza.

– Nešto više od 700 osoba boravilo je tijekom prvenstva u šibenskim hotelima u prosjeku po 10 dana. Ako uzmete olovku u ruku i to pomnožite s cijenom punoga pansiona, lako ćete izračunati koliko je organizacija EP-a u Crnici značila u financijskom smislu za šibenski turizam. A mi smo itekako ponosni na to, što smo za devet godina organizirali dva velika natjecanja. Svjetsko prvenstvo za juniore i EP za kadetkinje. Kao dokaz da u šibenskoj vaterpolskoj svići itekako ulja ima. U natjecateljskom, ali i organizacijskom smislu – sa zadovoljstvom nas je informirao prvi operativac "Solarisa" Tomislav Cico Ninić.

A sve spomenuto vodi dvama važnim zaključcima. Da sport i turizam mogu pod ruku. Ne samo zbog šarmantne ministrice Nikoline Brnjac. I onaj u sportskom smislu još je važniji. Da valja proširiti vaterpolsku bazu. Ne samo kad su djevojke u pitanju.

17. travanj 2024 19:24