StoryEditorOCM
Nogometprijenosi nedjeljom

Zapeli pregovori, vrlo je upitno hoće li se HNL nakon 11 godina vratiti na HRT!

Piše Dražen Krušelj/Jutarnji list
31. svibnja 2022. - 13:20

Početkom prošlog tjedna HRT se pohvalio da je osigurao ekskluzivna prava prijenosa svih utakmica europskih nogometnih prvenstava (EURO) koja će se održati 2024. i 2028. godine, ali s hrvatskom ligom Prisavlje se zasad teško pomiče s mrtve točke. Najavljeni come back domaćeg nogometa na javnu televiziju je na čekanju, jer se Hrvatski telekom kao vlasnik tv-prava i HRT zasad nisu uspjeli dogovoriti o detaljima posla.

Kada je objavio natječaj za prodaju tv-prava i otvorio dražbu, predsjednik HNS-a Marijan Kustić među programskim ciljevima, podcrtao je i onaj da domaću ligu učini vidljivom na javnoj televiziji. Kustićeva deviza "nogomet narodu" u prijevodu bi značila da će jedna utakmica svakog kola Hrvatski telekom Prve lige biti prenošena na HRT-u. Spekuliralo se o popodnevnom nedjeljnom terminu, ali mjesec dana nakon potpisa rekordno vrijednog ugovora (HNS će od prodaje tv i marketinških prava kroz sljedeće četiri godine uprihodovati 44 milijuna eura) priča nije odmakla puno dalje od spekulacije.

Gdje je zapelo? Prema našem izvoru, novac je ovdje manji problem od ponude utakmica koje je HT voljan prepustiti javnoj televiziji. HRT je navodno spreman platiti 5 milijuna kuna godišnje za otkup jedne HNL-ove utakmice svakog vikenda, ali uz uvjet da vlasnik prava nedjelju u natjecateljskom kalendaru ne pretvori u rezervat za Slaven Belupo, Lokomotivu i Goricu i ne ostavi u ponudi samo "apaurine" od utakmica.

Iako se domaća liga hvali generalno visokom gledanošću, jasno je da Dinamo i Hajduk vuku milijunsku publiku te da nakon njih najveći interes vlada za utakmice Rijeke i Osijeka. Ostale utakmice imaju svoju lojalnu publiku, ali daleko od toga da su magnet za gledateljstvo. Oko njih je malo teže zavrtiti marketinšku priču ili atraktivnu emisiju.

Za paket atraktivnijih utakmica, a posebno za paket koji uključuje velike derbije, vlasnik prava tražit će od HRT-a veći iznos od ponuđenog. Iz HNS-a neslužbeno doznajemo da Savez ne može posredovati u pregovorima i da od dvije strane očekuje da pronađu zajedničku platformu.

- Istina je da u procesu razgovora o suradnji između HT-a i HRT-a oko jedne utakmice 1. HNL na HTV-u postoje razlike u pogledima, ali nastavljamo međusobne razgovore i nadam se da ćemo pronaći obostrano prihvatljivo rješenje, koje će biti dobro i za hrvatski nogomet i za naše gledatelje - komentira za Jutarnji list HRT-ov ravnatelj Robert Šveb.

- Pregovori o prijenosu jedne utakmice tjedno HT Prve HNL na HRT-u su u tijeku i nadamo se da će ubrzo završiti. Siguran sam da će vas HRT pravovremeno obavijestiti o ishodu - objašnjava ispred HT-a marketinški direktor Richard Brešković.

Uzgred rečeno, HRT i domaća liga razišli su se 2011. godine po isteku trogodišnjeg ugovora, koji su potpisali tadašnji HRT-ov ravnatelj Vanja Sutlić i Igor Štimac kao šef u međuvremenu ugašene Udruge profesionalnih klubova 1. HNL.

19. travanj 2024 05:47