StoryEditorOCM
NogometĆAKULA S ANTOM KULUŠIĆEM

Za finale Kupa HNS će 'ušminkati' Šubićevac; Uđe li Šibenik u 1. HNL Savez će financirati 'hibridni' travnjak kakav ima Rujevica

Piše Ivo Mikuličin
3. siječnja 2020. - 12:53

Teški medijski repovi i desetine litara prolivene žući vukli su se poslije finalne utakmice Kupa Hrvatske Dinamo – Hajduk (1:0), odigrane prije 2 godine u Vinkovcima, zbog očiglednih sudačkih grešaka. Za Šibenčanina Antu Kulušića, predsjednika Sudačke komisije i dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza nije bilo, međutim, nikakve dvojbe.

 

- Hajduk je teško oštećen dvjema grubim sudačkim propustima. A to se ne bi dogodilo da smo na toj utakmici koristili VAR. Zato obećavam da ćemo tehnologiju VAR najkasnije u proljeće 2020. godine, reagirao je promtno Kula, kako ga obično zovu u sportskim krugovima.

 

Njegova je izjava u nekim nogometnim, posebice dalmatinskim krugovima dočekana s podsmijehom i nevjericom, no VAR je pred vratima Prve lige.

 

- Educirali smo 11 sudaca za VAR, dvojicu više za AVAR, a istodobno je 16 sudaca osposobljeno da mogu suditi za VAR. Uputili smo nadležnom europskom tijelu dozvolu za korištenje VAR-a na našim prvoligaškim stadionima ili ispunili sve potrebne uvjete. Čekamo službeni odgovor, uvjereni da će biti pozitivan, počeo je našu nogometnu ćakulu Ante Kulušić.
 

U zadnje vrijeme imamo i žestoke kritike na račun VAR-a. Ne samo Dinamova trenera Nenada Bjelice, već i s najviše europske razine. O VAR-u se nije baš najbolje izrazio predsjednik UEFA, Slovenac Aleksandar Čeferin.
- Ne bih polemizirao sa spomenutom gospodom, koju izuzetno cijenim, ali dozvolite mi mišljenje da će VAR biti koristan na našim prvoligaškim terenima barem iz dva razloga. S gotovo stopostotnom sigurnošću tvrdim da više neće padati golovi iz zaleđa, te da će biti mala mogućnost pogreške kod kaznenih udaraca. Makar, i ja moram priznati, da će kod potonjeg i dalje bitan biti ljudski čimbenik.

 

Traže pomoć oko VAR-a

 

Od hrvatskih sudaca, čujemo, glede VAR-a, pomoć traže i naši susjedi!?
- U našem bližem susjedstvu samo Talijani koriste VAR. Imate preciznu informaciju o tome da pomoć i savjete od Hrvata oko VAR-tehnologije traže i Srbi, i Slovenci i nogometni djelatnici u Bosni i Hercegovini.
 

Ako se vratimo finalu Kupa u Vinkovcima, koje je pokrenulo inicijativu o uvođenju VAR-, dvije godine poslije završnica bitke za Rabuzinovo „Sunce“ odigrat će se na Šubićevcu. Je li bilo prijepora oko te odluke?
- Nimalo. U HNS-u cijene napore na jačanju nogometa u Šibensko-kninskoj županiji, posebice na Šubićevcu. Dokaz tome je, dakako, i nedavna utakmica mladih reprezentacije Hrvatske i Škotske na šibenskom travnjaku.
 

 

 

 

Spomenuli ste šibenski travnjak, koji je izgledao očajno na posljednjim drugoligaškim utakmicama. Ima li izgleda da nam HNS pomogne u tom smislu?
- U zadnje dvije godine HNS je pomogao šibenskom nogometnom „pokretu“ s oko dva milijuna kuna. Samo je za obnovu reflektora prije utakmice sa Škotskom utrošeno 475.000 kuna. Za finale Kupa osigurat ćemo sličnu svotu. Za dodatne stolice, nove klupe za momčadi, uređenje travnjaka…
 

Možemo li, ako Šibenik postane prvoligaš, očekivati i hibridni travnjak? Kvalitetan poput onog na Rujevici, kad ga na utakmici Hrvatska – Slovačka ni malo nije nagrizla obilna kiša, koja je padala danima.
- Ako naš Šibenik postane prvoligaš, onda nema dvojbe da će HNS financirati tzv. hibrid. Za godinu ili dvije. Pritom moram istaknuti kako smo na tom planu čudni mi, hrvatski nogometni djelatnici. Zamjenu „običnog“ travnjaka s hibridom nije odbio samo Hajduk, već i Gorica!

 

Mali klubovi

 

Šubićevac je samo vrh šibenske nogometne piramide s lako primjetljivom konstatacijom da je šibenska nogometna baza, blago rečeno, tanka!?
- Nemam nijedan pametan razlog da vam kontriram. U tom smislu bih silno volio da Zagora i Vodice ostanu trećeligaši. U Unešiću se sakupila mala, ali hrabra skupina nogometnih zanesenjaka. U Vodicama je puno toga na leđima neumornog Marina Mikšića. Silno me raduje buđenje kninske Dinare, klluba s velikom tradicijom.
 

A drniški DOŠK?
- Nažalost, isto ne mogu kazati za DOŠK. Kao da u Drnišu malo posustaju, iako su ne tako davno uložili „pristojna“ sredstva u klupske prostorije, infrastrukturu.
 

Bolna je činjenica da imamo najmanje klubova od svih dalmatinskih županija.
- Divim se načinu na koji opstaje siverićki Rudar. Valja sačuvati i tribunjsku Mladost, i Janjevo, probuditi SOŠK. Dobro je što su se u Županijsku ligu uključili drugi sastavi drugoligaša i trećeligaša. No, ostaje dvojba zašto, primjerice, u Zadarskoj županiji svako veće mjesto uz more ima nogometni klub, a kod nas samo Vodice i Tribunj!?
 

Za kraj pitanje, koje vam je malo i škakljivo. Prije nekoliko mjeseci Hajduk je putem medija javno tražio Vašu smjenu na mjestu predsjednika Komisije za suđenje, pozivajući se na famozni sastanak predstavnika HNS-a i splitskog prvoligaša prije utakmice Hrvatska – Mađarska.
- Bila je to kriva interpretacija zaključaka sa spomenutog sastanka. Mi smo se dogovorili da Nogometni savez Splitsko-dalmatinske županije predloži svog predstavnika u Komisiji za suđenje, čime bi se broj članova tog tijela povećao na sedam. Teza o mojoj smjeni je isforsirana, da ne kažem zlonamjerna, završio je Kulušić.

18. travanj 2024 13:15