StoryEditorOCM
Nogometkriza na šubićevcu

Šibenik ponovno u borbi za opstanak: već 40 dana nisu nikoga pobjedili, ključni igrači su van forme, a sad slijede Dinamo i Rijeka

Piše Krešimir Gulin
22. ožujka 2021. - 15:36

Kako se u sportu kolo sreće brzo okreće, na svojoj koži osjećaju nogometaši Šibenika. Ne tako davno Narančasti su kao na traci rušili Dinamo, Hajduk, Rijeku, pa su im svi tepali kako su hit prvenstva. Nije bilo stručnih komentatora koji nisu hvalili rad trenera Kurnoslava Rendulića i u nebo dizali neke nogometaše Šibenika poput Bulata, Jurića, Sahitija, Princea, Labrovića...

Međutim, situacija se na Šubićevcu u zadnjih 40-ak dana uvelike promijenila, jer je kriza pokucala na vrata šibenskog prvoligaša. To nije stvar dojma, već surove statistike.

Naime, Šibenčani poste od pobjeda još od 10. veljače kada su na svom stadionu svladali istru (1:0). Uslijedilo je šest prvenstvenih i jedna kup utakmica u kojima Narančasti nisu okusili slast pobjede. U tih šest kola Rendulićeve trupe osvojile su mršava dva boda u remijima s Varaždinom i Slaven Belupom. Posljedica toga je da su komfornu situaciju u kojoj su imali 12 bodova viška nad tadašnjim 'fenjerašem' Istrom, zamijenili neizvjesnošću u borbi za goli opstanak, jer trenutačno bježe samo šest punata posljednje plasiranoj Lokomotivi:

- Eto, što ti je život, sada se govori da imamo samo šest bodova prednosti. Da nam je to netko ponudio prije početka prvenstva vjerojatno bismo objeručke prihvatili. I kada smo imali 12 bodova razlike govorio sam kako još ništa nije gotovo, jer je puno boodva u igri. Šibenik se bori za ostanak i može osvajati bodove samo kada na trener istrči s maksimalnom željom. U nekim utakmicama toga nam je falilo, primjerice protiv Osijeka. Unatoč porazu, taj segment u utakmici s Hajdukom je bio zadovoljavajući- govori Krunoslav Rendulić, trener Šibenika.

Osim što Narančastima kronično fali bodova, ni igra koju prikazuju u zadnje vrijeme nije za nogometne sladokusce. Većina igrača u koje su prije mjesec.dva bila uprta svjetla reflektora cijele Hrvatske u evidentnom su padu forme. Rendulić nije sklon mijenjanju standardnih igrača, ali je na Poljudu posegnuo za promjenom na vratima, pa je 'vječnu pričuvu' Lovru Rogića pretpostavio donedavno nezamjenjivom Labroviću. Je li to signal za nove rošade u momčadi, to više što nisu rijetki koji tvrde kako je Šibenik 'pročitana knjiga'?

- Lako je sada biti pametan, ili biti general poslije bitke. Da smo pobijedili Hajduk, vjerojatno bi ti isti kritičari govorili kako je sve super. Naši problemi su evidentni, primamo puno previše golova, naročito iz prekida. Takav nije bio gol koji je zabio Hajduk, ali opet smo pali iz naše greške, glavom poslije centaršuta- veli Rendulić.

Međutim, nije samo defanziva problem, šteka i napad. Narančasti su bez gola u zadnjih 180 minuta. Motore će trebati upaliti što prije i ponovno početi skupljati bodove za miran kraj sezone. A raspored Šibenčanima nije naklonjen. Nakon reprezentativne pauze čekaju ih dvije domaće utakmice sa zahuktalim Dinamom i Rijekom. Nimalo lagan zadatak za restart, iako cinici kažu da je to lakši dio rasporeda za Narančaste, aludirajući na pobjede nad Modrima i Riječanima u prvom dijelu prvenstva.

Nema dvojbe da su na klizanje Šibenika utjecala događanja i spekulacije oko transfera igrača. Ni na tom polju situacija za Šibenik nije blistava. Kapetan i ponajbolji igrač Marko Bulat već je potpisao za Dinamo. Emir Sahiti ima ugovor s Hajdukom, a Tramezzani je rekao da mu se sviđa, što znači da bi na ljeto opet mogao završiti na Poljudu. Izvjesno je da ni vratar Labrović ni brzonogi napadač Prince iduće sezone neće stanovati na Šubićevcu. Na njih je oko bacila Rijeka i da stvar za Šibenik bude gora, otići će bez odštete jer im ugovori istječu na ljeto. Stoga, nije nemoguće da Šibenik doživi sudbinu Lokomotive koja je u kratkom vremenu ostala bez više od pola lanjske momčadi. Zbog takve politike Lokosi su od viceprvaka došli u poziciju da se koprcaju za goli opstanak.

Da se to ne dogodi Šibeniku, prave poteze bi trebali povući novi kolumbijski vlasnici. Ruku na srce, oni se do sada nisu istaknuli dobrim nosom za dovođenje pojačanja. Puno više šmeka na tom planu pokazali su braća Josip i Ivan Bulat koji su zaslužni za angažmane velike većine igrača na kojima je Šibenik bio hit 1.HNL.

20. travanj 2024 02:07