StoryEditorOCM
NogometŠubićevac 'gori'

Sedam 'gladnih' godina je bilo dosta: Istra nam ove godine neće uzeti 1.HNL

31. svibnja 2019. - 11:10

Na Šubićevcu se povijest ponavlja. Prije tri godine nogometaši Šibenika igrali su kvalifikacije za ulazak u 1.HNL protiv Istre i 'pali' nakon dramatične dvije utakmice i ruleta jedanaesteraca. I ove godine na vratima 1.HNL ispred 'narančastih' stoje Puležani. Nije tu kraj poveznicama s kobnom 2016. godinom za Šibenčane. Naime, 'narančasti' su tijekom te sezone prosuli veliku prednost (8 bodova) nad Cibalijom, isto kao i ove nad Varaždinom, koji ih je u finišu pretekao i izravno ušao u viši rang unatoč zaostatku od pet bodova na kraju jeseni. U taboru Šibenika mogu se samo nadati kako se povijest neće do kraja ponoviti. Odnosno, kako će se ovaj put ipak oni veseliti prvoligaškoj promociji. Premda, iskustvo uči da su prvoligaši uvijek izlazili kao pobjednici iz kvalifikacijskih ogleda s drugoligašima. Baš je Istra mačka s devet života u tim kvalifikacijama:

- Istina je da su prvoligaši uvijek u prednosti. Međutim, barem u prvoj utakmici na Šubićevcu Šibenik je favorit. Istra je individualno jača, ali mi imamo momčadsku atmosferu. Rekao bih da kod nas vlada onaj mušketirski pristup- svi za jednog, jedan za sve- dok je kod Istrana blago 'rasulo'. Nadam se da ćemo večeras imati pun stadion na svojoj strani i da će nam publika biti 12. igrač. Iskreno, ne poznajem baš najbolje igrače Istre, budući da su gotovo sve stranci. Napravili smo dobru analizu, uočili gdje su ranjivi, ali o tome ćemo pričati na terenu- kaže Karlo Bilić, polivalentni obrambeni igrač Šibenika.

Čim je ždrijeb odlučio kako će se prva utakmica kvalifikacija igrati na Šubićevcu, Uprava kluba je odlučila napraviti sve da 'digne cili grad'. Zato su i otvorili širom vrata Šubićevca, odnosno omogućili besplatan ulaz. Prema optimističnim procjenama, očekuje se oko 4-5 tisuća gledatelja.

Kada se ždrijebalo domaćinstvo, jedan od onih koji je zbog tog navijačkog vjetra u leđa htio prvu utakmicu igrati u Šibeniku je i trener 'narančastih' Borimir Perković. Sada ga je logično pitati koji bi ga rezultat zadovoljio?

- Pošto u ovim kvalifikacijama igra pravilo da gol u gostima vrijedi dvostruko, idealna bi bila svaka pobjeda bez primljenog gola. No, ni 0:0 na Šubićevcu ne bi bilo loše. U tom slučaju bi u revanšu pritisak bio na strani Istre- misli Perković.

Pitali smo ga i vježbaju li njegovi jedanaesterce. Prije tri godine oni su bili kobni za Šibenčane. Tadašnji trener 'narančastih' Goran Tomić kaže da bi opet potpisao da se dođe do jedanaesteraca:

- I ja bih potpisao, ali samo da ovaj put na koncu mi pobijedimo! Inače, još ne vježbamo jedanaesterce, o tome ćemo razmišljati nakon prve utakmice- odgovorio je Perković.

On ističe kako se u njegovoj momčadi osjeća 'dobra vibra':
- Je, rekao bih da imamo dobar fokus, igrači jedva čekaju početak. Proanalizirali smo Istru, no usmjereni smo prvenstveno na svoju izvedbu. Nije logično da u taktičkom smislu igramo onako kao u većem dijelu 2.HNL. Moramo biti čvrsti u obrani, ali to ne znai da ćemo samo stati u svojih 16 metara i braniti se. Sigurno ćemo kreirati dosta toga i prema naprijed- veli trener Šibenika.

Perković neće moći računati na ozlijeđenog napadača Antunovića, a 'rovit' je i nigerijski branič Musa.

Problema s ozljedama ima i njegov kolega iz Istre Igor Cvitanović. U Šibeniku neće igrati Rimane i Savio, upitni su Čuljak i Ivančić, ali i najopasniji igrač Puljana- Argentinac Mierez, koji ima problema s mišićem. Kako se doznaje, on nije doputovao s ostatkom momčadi u srijedu navečer u Srimu gdje je šibenska baza Istre. No, postoji mogućnost da ga osobni vozač doveze u Šibenik na dan utakmice.

Koliko je Istra ozbiljno shvatila ove kvalifikacije dovoljno govori podatak da su u Šibenik doputovali dva dana prije utakmice. Zanimljivo je da spavaju u hotelu koji je u vlasništvu obitelji bivšeg šibensko-kninskog župana Duje Stančića. U četvrtak su osjetili i travnjak Šubićevca. Inače, Puljani će u petak imati podršku 80- ak svojih navijača Demona, a u svečanoj loži će sjediti i predstavnici vlasnika Istre španjolskog Baskonia Alavesa.

Bit će to i prvi trenerski dvoboj Borimira Perkovića i Igora Cvitanovića:
- Nikada se nismo suretali kao treneri, iako smo kao nogometaši odigrali puno utakmica jedan protiv drugoga. Cvitanović je dobra osoba, bio je odličan komentator, siguran sam da je i kvalitetan trener. Drago mi je da ćemo se vidjeti poslije dugo vremena, ali želim da ovaj put pognute glave napusti Šubićevac- zaključio je trener Šibenika.

Utakmicu sudi Riječanin Ivan Bebek. Početak je u 19 sati, a izravan prijenos je na HNTV-u.

19. travanj 2024 07:57