StoryEditorOCM
NogometUzbudljiv finale

Rijeka podigla Rabuzinovo sunce u Šibeniku: Presudio Halilovićev pogodak, Lokomotivu zaustavile vratnica i greda

Piše Krešimir Gulin
1. kolovoza 2020. - 22:31

Rijeka je podigla Rabuzinovo sunce na Šubićevcu. Tako su i u Šibeniku Riječani potvrdili kako su pravi majstori za Kup budući da im je ovo treći trofej u posljednje četiri sezone.

S druge strane, Lokomotiva nije uspjela doći do svog prvog trofeja u povijesti kuba dugoj više od 100 godina. Šibenčani žale što na svom Šubićevcu prvu 'kantu' u svojoj karijeri nije podigao neusmnjivo kvalitetni trener Goran Tomić. Jer, Tomić je prve igračke i trenerske korake napravio baš na šibenskom stadionu, ali i životne jer je stanovao doslovce stotinjak metara od Šubićevca.

Oprezan je bio početak utakmice, čak je i Goran Tomić posegnuo za zatvorenijom varijantom s tri stopera. Iz početnih 11 Šibenčanin je izostavio snažnog napadača Tucija i pouzdanog veznjaka Jakića.

U prvih 15-ak minuta nešto više je ponudila Rijeka. Momčad Simona Rožmana bila je opasna nakon dva udarca iz kuta. U 6. minuti su odigrali uvježbanu akciju, ali je udarac Lončara otišao pored gola. Sedam minuta kasnije najviše je skočio Galović, no zamalo je promašio cilj.

Lokomotiva se prvi put ozbiljnije pojavila pred vratima Pandura u 20. minuti. Uzuni je primio loptu u kaznenom prostoru, zaljuljao obranu Rijeke i pucao preko grede.

Poslije ravno pola sata igre Zagrepčani su dočekali ono u čemu su najjači, a to je kontranapad. Probio je po desnom boku Uzuni, servirao kao na pladnju Kastratiju, međutim ovaj je u odličnoj poziciji promašio cijelu loptu.

Posjed lopte je na strani Rijeke, ali prave prigode pripadaju Lokomotivi. Konstantno opasnima Kastratiju i Uzuniju, u 42. minuti priključio se Tolić. Ofenzivac Lokomotive šutirao je iz blizine, ali se istaknuo vratar Rijeke Pandur.

Minutu kasnije sporna situacija u kaznenom prostoru Lokomotive. Čini se kako je stoper Zagrepčana Mersinaj nogom pogodio u glavu Andrijaševića. Ostao je ležati kapetan Rijeke, čak mu se ukazivala i liječnička pomoć, no sudac Pejin nije uopće gledao tu stiuaciju na VAR-u. Naravno, nije sudio prekršaj nego je igru nastavio spuštanjem lopte, što je izazvalo burne reakcije Riječana.

Naknadni pregled snimke pokazao je kako je Pejin bio u pravu jer je branič Lokomotive prvo odnio loptu, a potom naletio na nesretnog Andrijaševića koji je kolima Hitne pomoći prevezen u šibensku bolnicu.

Rijeka je bolje otvorila drugo poluvrijeme, ali u 51. minuti 'lokosi' oduzimaju loptu, sijevnula je kontra u kojoj su u glavnoj ulozi Uzuni i Kastrati čiji udarac je završio na vratnici.

U 63. minuti solo prodor hitrog Kastratija koji je napravio dar-mar u riječkoj obrani, napadač Lokomotive je povučen s leđa, a sudac Pejin je pokazao na bijelu točku. Dugo je trajala konzultacija s VAR sobom i na koncu izvukao prekršaj izvan kaznenog prostora.

Trenutak odluke dogodio se u 76. minuti. Sjajnu akciju po lijevoj strani odigrali su Štefulj i Lončar, koji je izvrsno proigrao Halilovića u srcu kaznenog prostora. Veznjak Rijeke imao dosta vremena da smiri loptu pogleda vratara Grbića i odmjerenim udarcem zatrese mrežu.

Pokušao je trener Lokomotive Tomić uvođenjem ofenzivaca Sammira i Budimira promijenti stanje na terenu. Međutim, opasnija je Rijeka. Glavom puca najbolji strijelac 1.HNL Čolak, ali 'čupa' ispod grede Grbić.

Ispromašivala se Lokomotiva u ovoj utakmici, a vrhunac je bio duboko  u sudačkoj nadoknadi kada je 'projektil' Jakića s 20-ak metara završio na gredi.

Prvi put je i stadion na Šubićevcu osjetio što znači 'novo normalno'. Prava je šteta što je praznik nogometa poput finala Kupa Hrvatske odigran u otužnom ambijentu bez publike. To više što je uoči utakmice za Rabuzinovo sunce Šubićevac dobio novo ruho, pa će i novi prvoligaš Šibenik susrete 1.HNL u ljepšem ugođaju.

No, ako su tribine prazne, izuzmemo li rijetke službene pratitelje Rijeke i Lokomotive, zato je VIP loža bila dupke puna. Da budemo precizniji, i poznate 'face' morale su sjediti uz razmak koji su propisali epidemiolozi. Među ostalim, u ložu su zasjeli izbornik Zlatko Dalić, predjsednik HNS-a Davor Šuker, zvršni direktor HNS-a Marijan Kustić, bivši izbornik Slaven Bilić, izbornici mladih selekcija Igor Bišćan, Petar Krpan, zatim Dario Šimić, ali i brojni dužnosnici HNS-a predvođeni 'vječnim' Zorislavom Srebrićem.

Rijeka- Lokomotiva (0:0)

ŠIBENIK- Stadion na Šubićevcu. Bez gledatelja. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac)- 5,5. Strijelac: 1:0 Halilović (76.).

Rijeka: Pandur (7), Escoval (6), Velkovski (6,5), Galović (6,5), Štefulj (7) (od 90. Tomečak -), Halilović (7,5), Pavičić (6,5) (od 89. Capan- ), Lončar (7,5), Braut (6,5), Andrijašević (6) (od 46. Lepinjica 6,5), Čolak (6).

Lokomotiva: Grbić (6), Mersinaj (6) (od 78. Sammir -), Kovačić (5,5), Kolinger (6), Karačić (5,5), Cokaj (5,5) (od 71. Jakić -), Petrak (5,5) (od 78. Budimir -), Čeliković (6) (od 85. Marković), Kastrati (6), Tolić (5,5), Uzuni (6,5).

19. travanj 2024 21:13