StoryEditorOCM
NogometEkskluzivno

Prvi objavljujemo detalje ponude indijske Paramount Grupe koja želi kupiti nogometni klub Šibenik: Preuzimamo sve dugove i 'narančaste' vodimo u Prvu ligu

1. kolovoza 2019. - 15:44

HNK Šibenik još je jedan korak bliže prelasku u privatno vlasništvo. Točnije, u ruke tvrtke Paramount Grupa, iza koje stoji indijski biznismen Punkaj Gupta. Takav zaključak nameće se nakon sjednice Povjerenstva za provedbu prikupljanja ponuda u postupku prodaje većinskog paketa dionica HNK Šibenika, koje je osnovalo šibensko Gradsko vijeće, održane u utorak. Povjerenstvo je odlučilo da ponuda Paramount Grupe udovoljava svim uvjetima javnog poziva. Konačnu odluku o prodaji oko 95 posto dionica HNK Šibenik, koje je do sada držao Grad Šibenik, donijet će šibensko Gradsko vijeće. Prema dostupnim informacijama, sjednica šibenskog parlamenta trebala bi se održati oko 20. kolovoza. Razlog tome je što je potrebno još dosta vremena za pripremu dokumentacije za sjednicu Gradskog vijeća na kojoj bi se trebao naći i nacrt kupoprodajnog ugovora koji bi potpisali predstavnici Grada Šibenika i Paramount Grupe.

Podsjetimo, Gradsko vijeće osnovalo je Povjerenstvo s 11 članova, budući da je u njemu participirao po jedan predstavnik svake političke stranke iz Gradskog vijeća.

S donošenjem ove odluke Povjerenstva bilo je poprilično natezanja. Budući da sve do utorka nisu imali konkretnih informacija o planovima indijskog investitora, članovi Povjerenstva bili su zatražili logičan "time out". U međuvremenu su šibenski predstavnici Indijca Punkaja Gupte, odvjetnik Jasmin Avdagić i poduzetnik Ivica Plenča, Povjerenstvu dostavili puno više podataka o svojim planovima na Šubićevcu.

Na koncu, kad su manje-više sve karte bačene na stol, zeleno svjetlo da se Gradskom vijeću proslijedi odluka o prodaji HNK Šibenik Indijcima upalilo je sedam od osam članova Povjerenstva. "Za" su bili Dario Kulušić (HDZ), Joško Šupe (SDP), Anton Dobra (Milan Bandić 365), Rikard Marenzi (NLSP), Dalibor Perak (Loza), Neven Samaržija (Hrast) i Milorad Mišković (HSS). Jedina suzdržana bila je njegova predsjednica Ljubica Kardum iz HSU-a. Ona nam je objasnila razloge svoje skepse:

– Od početka ovog postupka isto razmišljam. Moj je stav da javni poziv vrvi pogreškama i zato sam bila za njegovo ponavljanje. Međutim, većina mojih kolega iz Povjerenstva drži kako se te pogreške mogu ispraviti u ugovoru koji će se naći na sjednici Gradskog vijeća. Vjerujem da većina misli bolje od mene, ali ja od svojih stavova ne odustajem – kazala nam je Kardum.

Ipak, bez obzira na stav predsjednice Povjerenstva, odluka o prodaji većinskog paketa dionica HNK Šibenik ide na Gradsko vijeće. A tamo će vrlo vjerojatno proći znamo li da tamo HDZ sa svojim partnerima ima većinu. A vladajućima u Šibeniku u interesu je dati u ruke nekome "vrući krumpir" zvan nogomet.

Što ima u papirima?

Inače, redakcija Šibenskog lista ekskluzivno je dobila odgovore iz Grada Šibenika te indijske Paramount Grupe zainteresirane za kupnju HNK Šibenik koje su poslali članovima Povjerenstva Gradskog vijeća Šibenika za provedbu postupka prikupljanja ponuda za prodaju većinskog paketa dionica drugoligaša sa Šubićevca.

Drugim riječima, ovo je prvi put da se javno obznanjuju namjere potencijalnog kupca nogometnog kluba i međusobni odnosi Grada Šibenika i Paramount Grupe. Naime, do sada je u zraku bilo mnogo pitanja o toj temi.

Među ostalim, jedno od pitanja bilo je tko će i o čijem trošku održavati stadione na Šubićevcu i u Crnici nakon što novi vlasnik preuzme klub.

– Obveza budućeg održavanja je na novom vlasniku o vlastitom trošku – odgovorili su iz šibenske gradske uprave, kao i to da je njihov glavni cilj prodaje ostvariti ulaganja u nogometni klub s tradicijom. Iz gradske su uprave istaknuli i da novi vlasnik preuzima sve financijske obveze zatečene u klubu, kao i prava na sve eventualne prihode, primjerice od prodaje igrača.

Nadalje, iz šibenske gradske uprave obećali su da će nastaviti izdvajati sredstva za financiranje Omladinskog pogona kluba i nakon što ga preuzme novi vlasnik. Iz Krešimirova doma objasnili su da od novog vlasnika neće tražiti koncesijski obračun za korištenje gradske imovine, budući da nema obveza HNK Šibenik za korištenje gradske imovine jer je klub dobio pravo igranja bez naknade.

Članove Povjerenstva zanimalo je i kolike su obveze HNK Šibenik prema gradskim tvrtkama (Vodovod, Zeleni grad...).
– Osim obveze povrata Vodovodu i odvodnji protestiranog jamstva za kredit u iznosu od milijun i 160 tisuća kuna, klub nema nikakvih drugih dospjelih obveza prema Gradu – odgovoreno je.

Zanimljivo je bilo i pitanje koliko iznose godišnje obveze Grada vezano uz funkcioniranje kluba.
– Grad izdvaja milijun i 50 tisuća kuna godišnje za Omladinski pogon HNK Šibenik, te preko Javne ustanove Športski objekti održava stadione u svojem vlasništvu u iznosu od oko 1.150.000 kuna godišnje – kazali su u šibenskoj gradskoj upravi.

Hoće li Grad imenovati svojeg predstavnika u budućoj upravi ili Nadzornom odboru HNK Šibenik, bilo je jedno iz seta pitanja.
– Moguće je, ali malo je vjerojatno da će suvlasnik od jedne dionice imati svojeg predstavnika. U svakom slučaju, Grad će kao suvlasnik imati uvid u financijska i poslovna izvješća – vele iz Grada Šibenika.

Održavanje stadiona

Čija je obveza održavanja i investicijskog ulaganja u stadione na Šubićevcu i Crnici, zanimalo je, među ostalim, članove Povjerenstva Gradskog vijeća.

– Obveza redovitog održavanja stadiona je na budućem vlasniku, a investicijsko na Gradu Šibeniku. S tim da je, što se tiče investicijskog ulaganja, uvijek moguć i dogovor između Grada i kluba na način da klub uz suglasnost Grada investira u stadion, o čemu bi se sastavio poseban ugovor – vele u gradskoj upravi i za kraj obećavaju kako će Gradsko vijeće i javnost biti upoznati s kupoprodajnim ugovorom prije njegova potpisivanja.

Drugi set pitanja bio je adresiran na kupca, Paramount Grupu, tvrtku koju je indijski biznismen Punkaj Gupta osnovao u Šibeniku da mu vodi poslove, među ostalim vezano i uz kupnju nogometnog kluba sa Šubićevca.

Krećemo "u glavu" sa sportskim ciljevima.
– Mi se nadamo da će Šibenik već ove sezone ući u 1. HNL. Jasno, ako ne uđe, nije baš isto... Teško je u sportu govoriti o petogodišnjim planovima, ali u idućem razdoblju svakako će se više ulagati u klub nego što je to bio slučaj do sada – kazali su u Paramount Grupi, koji se obvezuju da će barem pet godina zadržati klub najmanje u postojećem rangu natjecanja, jer tako stoji u uvjetima natječaja na koji su se javili.

Omladinski pogon također će biti u fokusu novog vlasnika.
– Poznato je da je Škola nogometa posrnula i da su kadeti i stariji pioniri ispali iz 1. HNL prošle sezone, a juniori odavno nisu njezini članovi. Iz navedenog proizlazi da je HNK Šibenik u dosta teškoj situaciji i da su potrebne korekcije u organizaciji Omladinskog pogona – ističu indijski investitori.

Zaljubljenik u nogomet

Doznali smo i zašto je Indijac Punkaj Gupta odlučio kupiti baš HNK Šibenik.
– Investitor je zaljubljenik u sport, posebno u nogomet, i već dulje vrijeme traži neki manji europski klub pogodan za ulaganje i razvoj. Nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, odlučio je pronaći takav klub u Hrvatskoj, zbog kvalitete i karaktera igrača i struke. Prilikom njegova posjeta Hrvatskoj prije par mjeseci prezentirani su mu neki klubovi, među ostalim i Šibenik, te je tako počela priča koja još uvijek traje i nadamo se njezinu sretnom završetku – otkrili su u Paramount Grupi.

Što se tiče novog tima koji bi trebao voditi HNK Šibenik, predstavnici Indijaca još uvijek su "zakopčani" do grla.
– S obzirom na to da još ne postoji nikakva odluka o prodaji kluba, ne želimo izlaziti ni s kakvim imenima. Međutim, želimo naglasiti da smo spremni nastaviti suradnju s postojećim vodstvom kluba ako postignemo korektan dogovor – doznajemo.

Zato su iz Paramount Grupe objasnili što za njih znači fraza "stabilan klub", što bi Šibenik trebao postati nakon njihova preuzimanja.
– To je klub koji se natječe u 1. HNL u svim kategorijama, gdje većina igrača u seniorskom pogonu dolazi iz Omladinske škole, te klub koji je financijski stabilan, privlačan sponzorima, koji ima dobru gledanost i radi na planskoj prodaji igrača – vele predstavnici indijskog ulagača.

Što se financija tiče, Indijci kupovanjem HNK Šibenik preuzimaju i sva prava i obveze kluba. U to spada i famozni kredit od oko 5,8 milijuna kuna za koji su HNK-u Šibenik jamci bili Grad Šibenik i komunalna tvrtka Vodovod. Mnogi su mislili da bi taj kredit mogao biti kamen spoticanja u procesu kupoprodaje nogometnog kluba sa Šubićevca.

– Ponavljamo, preuzimamo sva prava i obveze HNK Šibenik, pa tako i ugovor o spomenutom kreditu – jasni su u Paramount Grupi.

Trenerski kadar

Gotovo jednako jasan stav Indijci imaju o postojećem stručnom kadru u klubu.
– Svi koji to žele imat će priliku ostati i raditi u klubu. To se odnosi na sve postojeće kadrove, a s vremenom ćemo klub nadograđivati u segmentima gdje to bude potrebno kako bismo brže napredovali. Poglavito se to odnosi na struku i igrače. Već smo naglasili da klub želi brzo napredovanje, tako da će biti dovoljno posla za postojeći trenerski kadar, uz uvjet da se prilagode novoj organizaciji rada. S druge strane, trebali bi znati da je trenerski posao takav da im kufer uvijek mora biti spreman – kažu predstavnici indijskog ulagača.

Za kraj, iz Paramount Grupe su prokomentirali i stanje infrastrukture koju će koristiti. Riječ je o stadionu i upravnoj zgradi na Šubićevcu te igralištu u Crnici.
– Infrastruktura je za početak zadovoljavajuća. Nedostatke koje zahtijeva licencija za 1. HNL trebamo rješavati odmah u nadolazećem razdoblju. Također, klub će s Gradom Šibenikom otvoriti temu rekonstrukcije i dogradnje stadiona na Šubićevcu – zaključili u potencijalnom kupcu HNK Šibenik.

19. travanj 2024 13:33