StoryEditorOCM
NogometPlanovi novog vlasnika

Pročitali smo pismo namjere Kolumbijaca: Stižemo na Šubićevac s više od tri milijuna eura i osam nogometaša

Piše Krešimir Gulin
10. rujna 2020. - 08:14

Nogometni klub Šibenik, kao nikad prije, blizu je prelaska u privatno vlasništvo. Ne bude li birokratskih prepreka, uskoro bi prvoligaša sa Šubićevca trebali voditi Kolumbijci, točnije njihova tvrtka Football Smart International, osnovana u Zagrebu.
Podsjetimo, njihova ponuda bila je najizdašnija na nedavno okončanom natječaju za preuzimanje 95 posto dionica HNK Šibenik, koje u svom vlasništvu drži Grad Šibenik. Naime, Kolumbijci su na početnu cijenu od 100.000 kuna ponudili sedmerostruko više, točnije 751.000 kuna, što bi trebalo sugerirati da se radi o ozbiljnom ulagaču.

Da su Kolumbijci ozbiljno 'zagrizli' govori i podatak da njihov čovjek Eduardo Zapata, koji bi ubuduće trebao voditi sportsku politiku na Šubićevcu, već duže vrijeme boravi u Šibeniku i 'češlja' sve klupske papire.

Inače, Kolumbijci Zapatu predstavljaju kao vlasnika nogometne akademije te savjetnika u dva kolumbijska kluba, koji je u proteklih petnaest godina radio na razvoju sportskih projekata.

Što se tiče budućnosti nogometnog kluba Šibenik, vrlo važan datum bit će utorak 15. rujna. Tada će se na klupama šibenskog Gradskog vijeća naći dva važna dokumenta. Naime, gradski vijećnici trebali bi amenovati odluku povjerenstva po kojoj je ponuda Kolumbijaca bila najpovoljnija. Osim toga, trebalo bi se raspravljati o prijedlogu ugovora o prijenosu dionica s Grada Šibenika na tvrtku Football Smart International. No, prije potpisa kupoprodajnog ugovora, o kojemu će također zadnju riječ dati Gradsko vijeće, treba ishoditi još neke dozvole. Grad Šibenik dužan je dobiti suglasnost od resornog Ministarstva turizma i sporta, dok investitor mora položiti jamstvo od tri milijuna kuna kojim će garantirati financijsku stabilnost kluba.

Međutim, ono što najviše zanima šibenske prijatelje nogometa su planovi potencijalnog vlasnika. O njima se nešto više može iščitati iz pisma namjere koje su dobili šibenski gradski vijećnici.

Prije svega, Kolumbijci naglašavaju da su spremni uložiti znatna sredstva u klub, bude li u konačnici njihova ponuda izabrana kao najpovoljnija. Za prvu ruku, spremni su uplatiti predujam od 400.000 eura kojim bi se financiralo poslovanje kluba, s obzirom na to da na njegovu računu trenutačno nema novca.

Također, potencijalni vlasnik Šibenika spreman je do kraja tekuće sezone uplatiti dodatna oko tri milijuna kuna kojim bi se popunio klupski proračun.

Novi vlasnik svjestan je da treba ojačati i postojeći igrački kadar kako bi klub bio konkurentan u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi. U skladu s tim, Kolumbijci ističu kako će u Šibenik dovesti osam neeuropskih igrača, temeljem posudbe ili kupnjom. Taj potez bi ih koštao oko 320 tisuća eura.

Vrlo je važno da bi novi vlasnik preuzeo i sve dugove i obveze kluba. Tu spada i famozni kredit od oko 5,5 milijuna kuna koji se godinama povlači po klupskim bilancama. Inače, Kolumbijci sveukupno preuzimaju dug Šibenika od oko 9,1 milijun kuna.
Kada se sve zbroji i oduzme, Kolumbijci bi u Šibenik 'ulupali' oko 24,5 milijuna kuna, ili ako vam je lakše - oko 3,3 milijuna eura.

Dolaze tri Kolumbijca

Brojke su važne za poslovanje Šibenika, ali klub nije klasična tvrtka. Navijače 'narančastih' zanima i što će novi vlasnik poduzeti oko ojačavanja igračkog kadra. Do sada su Zapata i društvo na Šubićevac doveli mladog veznjaka Castra i krilnog napadača Gambou. Oni do sada nisu uvjerili šibensku struku da se radi o igračima koji bi mogli 'ad hoc' pomoći u Prvoj ligi. Stoga će oni, najverojatnije, biti premješteni u juniorsku momčad.

Ali je zato najavljeno kako bi u četvrtak u Šibenik trebala doći tri nova kolumbijska nogometaša. Riječ je o 22-godišnjem stoperu i zadnjem veznom Mesi o kojem smo već pisali. Druga dvojica su veznjak Nieva i napadač Yefferson.

Oni neće imati pravo nastupa u petak, kada Šibenik gostuje u Koprivnici kod Slaven Belupa. No, budu li Kolumbijci zanimljiv materijal, mogli bi debitirati idućeg petka 18. rujna, kada na Šubićevcu gostuje Lokomotiva.

19. travanj 2024 07:23