StoryEditorOCM
NogometLOVRE ROGIĆ

Osvajač ‘Narančaste majice‘ otkrio velike ambicije: ‘Vrijeme je za nove izazove, vidim se u Bundesligi!‘

Piše Josip Čaleta Car
1. lipnja 2023. - 13:29

Treće izdanje "Narančaste majice" u sezoni koju svi želimo što prije zaboraviti, pripalo je vrataru Lovri Rogiću, koji je bodovno uvelike nadvisio svoje pratitelje. Prvi dio sezone za Lovru je bio više nego odličan. Pokazao je da se radi o odličnom vrataru, no u završnici jednostavno se uklopio u sivilo cijele ekipe. Ipak vratar i čovjek kakav je Lovre svakako treba Šibeniku, jer njegov karakter i pozitiva dobro su došli, stoga nas je posebno zasmetalo kada su kapetansku traku prije njega nosili neki koji to ni sa čim nisu zaslužili.

Lovre je u Šibenik stigao prije osam godina. Prošao je mlađe uzraste i stao na vrata prve momčadi, ali samo utakmicu i pol, jer ga je ozljeda makla s gola, a Nediljko Labrović je svoju prigodu iskoristio maksimalno. Ništa to nije smetalo Lovri, koji se oporavio i svoju priliku strpljivo čekao kako bi pokazao da je vratar koji zaslužuje povjerenje. Ova sezona u kojoj je bio najbolji igrač Šibenika po ocjenama Šibenskog lista, ugovorno je i posljednja, tako da je pitanje gdje će Lovre nastaviti karijeru.

image
Damir Skomrlj/Cropix

– Iskreno mislim da je vrijeme za nove izazove, iako ništa ne bih isključio. Želja mi je da idem dalje u karijeri, kada bih mogao birati moj izbor bi uvijek bio Bundesliga, ali treba još puno raditi i raditi.

Željeli su najbolje...

Zašto baš Njemačka liga?

– Kao što znate, ja sam već bio u Njemačkoj u nižim ligama i tamo je nogomet nešto sasvim drugo, jednostavno mi odgovara taj mentalitet.

Vratimo se u realnost, nije baš najbolje kada je vratar najbolji igrač sezone, a klub ispao u niži rang.

– Uh, teško mi je uopće o tome govoriti. Mi smo svjesni svega, mislim da smo dali koliko smo mogli, sigurno mi je drago da sam izabran za najboljega u "Narančastoj majici" ali je stvarno teško prihvatiti činjenicu da idemo u niži rang. Teško je sada bilo što reći, turbulencije, želja, treninzi, atmosfera, sve to djeluje, ali moram reći da smo imali dobru atmosferu, da smo na treninzima svi radili maksimalno, jednostavno ne mogu objasniti što nam se dogodilo.

Turbulencije su već godinama, uprave su se mijenjale, kakav je tvoj stav o tome?

– Stvarno ne bih želio komentirati uprave, mogu samo reći da su sve prema meni bile korektne. Da su svi ispoštovali ugovor, tako da nemam razloga da bilo koju kudim. Gledajte, svi vi koji pratite klub vidjeli ste da se događa nešto, možda i više od nas igrača, ali držim da su svi željeli ono najbolje klubu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Tvoj početak je bio težak, dobro si krenuo, ali…

– Da, krenuo sam kao prvi vratar u drugoj ligi, ali sam se već na drugoj utakmici ozlijedio. Nediljko Labrović je to odlično iskoristio, pa sam ja tri godine čekao svoju prigodu. Morao sam raditi i biti strpljiv, čekati svoju prigodu, eto ona je došla i mislim da sam je dobro iskoristio, sve bi bilo još bolje da smo izborili ostanak.

Svi jednako krivi

I ova sezona bila je odlična, sve do zadnjih osam kola kada si jednostavno utonuo u sivilo cijele momčadi.

– Gledajte, lijepo je bilo kada navikneš navijače na svoje obrane, ali teško je ostati u istoj formi trideset i šest kola. Problem vratara je da se svaka pogreška vidi. Ja ne bih rekao da sam utonuo u sivilo, već da smo jednostavno svi pali koncentracijom. Vratar u devedeset posto slučajeva ovisi o momčadi, tako da smo svi podjednako krivi za sve ovo što nam se dogodilo, a to je veliki pad forme.

Ajmo u neka nadolazeća vremena, što predviđaš HNK Šibeniku?

– Iskreno, ako sažmem pristup novog čelništva, ja sam uvjeren da će Šibenik već iduću sezonu ponovno biti prvoligaš. U klubu je sve vrlo profesionalno, ali ne samo to. Šibenik kao grad zaslužuje prvoligaša, to je jednostavno u zraku. Može se sve ovo dogoditi, ali klub mora ponovno postati prvoligaš i mislim da će to ova uprava i ostvariti.

Naravno, i radi navijača, kakav je tvoj stav o Funcutima?

– Ja moram reći da su to jedni od najboljih navijača u državi, pa i šire. Oni samo moraju ostati na svom putu, da vole samo jedan klub kada je nogomet u pitanju, HNK Šibenik. Svaka im čast na sezoni u kojoj su nas pratili unatoč rezultatskom neuspjehu, ali oni su uvijek bili tu. Želim im poručiti da nastave samo tako, da im jedino Šibenik bude u srcu i da "narančasto-crveno" srce bude još jače, bravo Funcuti!

image

‘Sveti Lovre’ je bio ljubimac šibenskih navijača, koji bi ga rado gledali i iduće sezone na vratima Šibenika

Nikša Stipaničev/Cropix

U klub si došao gotovo kao dječak, tko je od trenera ostavio najdublji trag kod tebe?

– Apsolutno Ivica Matas, s njim sam najduže radio. On je čovjek kojem beskrajno vjerujem. Naučio me puno toga, ali moram istaknuti i našeg sadašnjeg trenera Marka Mihaljevića Didu, koji donosi posebnu energiju na treningu, i mislim da će Šibenik još dugo imati dobre vratare.

Ovo je moj grad

Iako si rodom iz Vrane, Šibenik je na neki način tvoj grad.

– Naravno, tu sam osam godina, suživio sam s gradom. Obožavam kalete, Kalelargu, stari dio grada, tako da je stvarno predivno. Zadnje dvije godine sam na Šubićevcu, tu je sve, pogotovo teniski tereni, jer volim odigrati malo tenis, ali nemam previše vremena, ali sada ću nakon što završi prvenstvo sigurno malo igrati. Mislim, Šibenik je predivan grad, pogotovo meni koji sam tu blizu, iz Vrane, tako da mogu reći sve samo najbolje.

image

Najsretniji je u obiteljskom okružju

Privatni album

Što Lovre radi kada nije na treningu…

– Iskreno, koristim blagodati što sam blizu kuće. Često idem kod roditelja, doduše ponekada me "otmu" pa im moram pomoći oko maslina i u vinogradu, ali mi smo sa sela, pa su te obveze normalna stvar, iako ih pokušavam izbjeći, otac već zna sve fore. Ono slobodnog vremena volim provoditi s djevojkom, ona je iz Zadra tako da nam je svaki trenutak dragocjen, već sam spomenuo tenis, druženje s ekipom, uvijek priče o nogometu, i tako kao sav normalan mladi svijet.

Iako smo željeli ovaj tekst napraviti maksimalno afirmativno, moram te pitati što misliš o potezu Livaje na Rujevici…

– Gledajte, ja sam sportaš, nogometaš i nikako ne bih želio komentirati nekoga tko se bavi istim poslom kao ja. Ono što mogu reći je da osobno nikada takvo nešto ne bih napravio, a zašto je to on učinio, sigurno sam najbolje zna.

Lovri želimo puno uspjeha u karijeri, u šibenskom ili nekom drugom dresu nije važno, jer se radi o mladiću koji je sa srcem i ljubavlju nosio šibenski dres.

17. travanj 2024 22:48