StoryEditorOCM
NogometLegendarni Cuki

Nikica Cukrov analizira našu i argentinsku reprezentaciju uoči današnjeg susreta u Nižnjem Novgorodu: Bolji smo od Argentine - Messi nije 'svevišnji'

Piše Ivo Mikuličin
21. lipnja 2018. - 13:38

Bože moj, kako vrijeme brzo leti! Ta mi je dobra, stara izreka automatski pala na pamet kad mi je urednik odredio zadaću da porazgovaram sa 64-godišnjim Nikicom Cukrovom, bivšim reprezentativcem i trenerom, sjajnim veteranom Šibenika (Hajduka i Rijeke). Misli su automatski odlutale 40 "i nešto godina" unatrag, kad sam kao mladi, pomalo nadobudni novinar prvi put u "Slobodnoj" predstavio šibenskog tinejdžera i potencijalnog reprezentativca, oko kojega su se već lomili interesi prvoligaša iz Splita, Rijeke i Banje Luke. I dok sam gledao kako se Luka Modrić i Ivan Rakitić muče u defenzivnim zadaćama sa snažnim i mladim Nigerijcima, zaključio sam kako je izborniku Zlatku Daliću kao kruh potreban upravo nogometaš kakav je bio Cukrov. Cuki, kako ga obično zovu prijatelji, pokrivao je prostor od svoga do suparničkog kaznenog prostora. Brz, snažan u duelima i silovitog udarca.


Ne tražimo greške


– Pa tko ne bi volio zaigrati u manevarskom redu s takvim majstorima kao što su Modrić i Rakitić!? S momcima koji kreiraju igru u Realu i Barceloni. Naravno da se nismo nikako mogli generacijski poklopiti. No, moj je dojam da poslije izuzetno vrijedne pobjede nad Nigerijom previše potenciramo što nam fali, što nam nije valjalo u igri. Po mojemu mišljenju, igrali smo taktički izvanredno u utakmici koja nije bila nimalo laka. Nigerija je stvarno dobra momčad, a svjedoci smo izuzetno zanimljivog Svjetskog prvenstva u Rusiji. Natjecanja gdje i najslabija momčad može stvoriti ozbiljnu priliku za gol i protiv najjačih – počeo je Cukrov odmah poslije utakmice Hrvatska – Nigerija (2:0).

Nije promijenio mišljenje ni jutro poslije, kad smo dogovorili nastavak priče, smatrajući i da obojica imamo pravo na svoje hrvatsko i navijačko veselje...

– Kad malo bolje promislim, Nigerija, koja ima niz odličnih igrača, nije Subašiću praktički zapucala na vrata. A mi smo imali niz brzih i smišljenih akcija, koje, nažalost, nisu završile pogotkom. Ja bih, umjesto detektiranja slabih točaka, potencirao dobru igru gotovo svih naših igrača. Pa Mandžukić je svojom ratničkom i iznimno mudrom igrom praktički sam riješio pitanje pobjednika! Da ne govorimo o stoperima Lovrenu i Vidi, koji su odigrali utakmicu bez ijedne greške. Lako je bilo primijetiti i red na travnjaku, točnije taktičku disciplinu – opet će Cukrov.


Fascinantni Raketa


Hrvatskom veteranu i iskusnom treneru posebno se svidjela ofenzivna varijanta, u kojoj defenzivne zadaće počinju od suparničkog kaznenog prostora. Bez dopuštanja suparničkih "kontri".

– Nevjerojatno je koliko su se naši "klasični" ofenzivci Kramarić, Rebić i Perišić podredili temeljnim interesima momčadi. Posebice Perišić, koji je duplirao bokove. Većim dijelom susreta nije dopuštao da Strinić ostane na vjetrometini s tako sjajnim individualcima kao što je Moses. Drago mi je da Ivan Rakitić hvali izbornika i dobru pripremu utakmice. Fascinantno je kad Raketa, kao profinjeni igrač, poseže za profesionalnim faulovima na granici žutog kartona. Sve u interesu kolektiva. A što reći o Modriću!? Kako nije sram one koji u trenutku kad cijela nacija živi za "vatrene" spominju osječki sud!? Pa, nije nitko u Bavarskoj zbog poreznih problema Ulija Hoennesa dovodio u pitanje navijanje za Bayern! Čudni su neki "mudraci" i zlonamjernici u našem hrvatskom narodu – praši Cukrov po samozvanim dušebrižnicima.


Di Maria je potrošen


Šibenski veteran s neskrivenim optimizmom dočekuje iduće nastupe Hrvatske, pa i utakmicu s Argentinom...
– Sa zanimanjem sam analizirao utakmicu Argentina – Island. I došao do jednostavnog zaključka da smo bolji od obiju spomenutih reprezentacija. Pogotovo ako protiv njih budemo imali isti pristup kao s Nigerijcima. Nije mi ni na kraj pameti negirati kvalitetu argentinskih pojedinaca, no neprihvatljiva je koncepcija igre kad svaki napad ide preko jednog igrača, Messija. Daleko od toliko potrebne igre po bokovima. Protiv Islanda je bilo i više nego jasno da Messi nije "svevišnji". Pogotovo ako mu oduzmeš prostor, zaprijetiš mu snagom i čvrstim duelima. Bilo bi mu sigurno puno lakše da su uz njega Higuain i Dybala, dvojica spretnih i nadarenih nogometaša koji su u minuloj ligaškoj sezoni prošli bezbroj teških europskih i talijanskih okršaja. U tom smislu ne shvaćam baš argentinskog izbornika Sampaolija. Ili je izgubio kompas ili ima loše šaptače. Ja, primjerice, ne bih posezao za Di Marijom. On mi djeluje kao već potrošeni nogometaš. Tanka je i argentinska obrana – oštro secira Cuki razvikanu argentinsku momčad.


Uvjeren u prolaz


Misli našeg sugovornika išle su dalje od Nižnjeg Novgoroda i utakmice s Argentinom. Do Rostova i treće utakmice s Islandom.
– Islanđani su dobro organizirani u svom defenzivnom konceptu. Pogotovo kad formiraju dva gusta reda pred vlastitim kaznenim prostorom. Imponira njihov ratnički duh, koji povremeno prelazi i u smišljenu agresiju. A kad pritisneš suparnika na njegovoj polovici, onda možeš i slučajno doći do zrele prilike. Za to i ne treba tvoja lepršava pas-igra. Dovoljna je protivnička greška. Tako su i zabili gol Argentincima. No, ako netko dobro pozna Islanđane, onda su to hrvatski treneri i igrači. Uvjeren sam u prolaz u drugi krug – vjeruje Cukrov.

Na kraju smo se vratili na domaći, šibenski teren.
– Sretan sam što se mali Duje Ćaleta-Car našao na popisu za Rusiju. Zbog njegove obitelji, rodnih Bilica i nogometnog Šibenika. On je samo logičan nastavak plodne šibenske nogometne priče, što počinje davno s Kacijanom i Lušticom, a nastavlja se preko Nadoveze, Rore, mene, Šife... Šibenik je Hrvatskoj dao gotovo dvije reprezentacije. I šteta je što u toj priči nije Arijan Ademi, koji je u mladim selekcijama Hrvatske bio u pravilu najbolji igrač. A onda se neki "mudrac" sjetio da ga treba odbaciti. Puno bi nam vrijedio takav tip igrača. Da zaoštri konkurenciju u veznom redu – završio je Cukrov.

23. travanj 2024 20:42