StoryEditorOCM
NogometDossier Šubićevac

Legende Šibenika jednoglasne: ‘Neshvatljivo je da su Kolumbijci sve prokockali!‘

Piše Davor Trutin/SN
30. prosinca 2021. - 19:35

Posljednji dani godine na nogometnom Šubićevcu protječu u uistinu burnom ozračju. U inače mirnom dijelu godine za nogometne prvoligaše, kada su igrači na zasluženom odmoru, i kada se zbrajaju plusovi i minusi u godini na izmaku, u šibenskom prvoligašu odvijaju se stvari koji mogu donijeti velike promjene za budućnost kluba.

Dosadašnji većinski vlasnici kluba iz Kolumbije su pred izlaskom, pojavom novih strateških partnera koji su ubrizgali spasonosnu financijsku injekciju i svojim najavama unijeli dašak optimizma, ova 2021.godina u nogometnom smislu mogla bi se u globalu ocijeniti vrlo dobrom iz šibenske perspektive.

image
Paško Rakić, Eduardo Zapata, Željko Burić i Francisco Cardona
Nikša Stipaničev/Cropix

I to najviše zahvaljujući momčadi koja je ljetos doživjela velike promjene, a koja je svojim igrama jesenas oduševljavala mnoge, i osvajanjem 22 boda u 20 kola praktički osigurala ostanak, što je bio i glavni cilj u rezultatskom smislu.

Svjedoci smo procvata do tada igrača s margine u njihovim klubovima, koji svoj nesumnjivi talent nisu iskazali kako u matičnim, tako i u klubovima gdje su igrali na posudbama. Marin Jakoliš, Antonio Marin, Ivan Delić…predvodnici su te priče o talentima čiji se potencijal negdje putem zagubio.

No, događanja oko izgledne promjene vlasničke strukture HNK Šibenika nekako su u drugi plan bacile poteze šibenskih majstora na travnjaku, pa smo za njihove komentare upitali neke istaknute aktere iz šibenske nogometne zbilje legendi kluba, bivših čelnika, navijača, običnog puka…

Njihovi stavovi su raznoliki, zanimljivi ali jednoglasni – kako su Kolumbijci svoju priliku prokockali, a novi vjerojatni budući vlasnici pametnim i promišljenim djelovanjem, mogli bi prema riječima naših sugovornika podići klub na puno višu razinu.

-Teško mi je iz ove moje sadašnje perspektive govoriti nešto konkretnije. Pratim medije, čujem neke stvari, i mogu reći za početak da smo mi do prodaje kluba kolumbijskim vlasnicima podigli klub u četiri godine praktički iz ničega, i doveli ga do ruba razine samoodrživosti. Zašto Kolumbijci nisu uspjeli nastaviti na tim temeljima i zašto su urušili sve to za manje od godinu dana ne znam. Ovo što vidim, čitam jasno je da nisu radili dobro, jer nemaju očito vlastitih financijskih sredstava, a sve se ogleda kašnjenjem isplata plaća – kaže Josip Bulat, posljednji predsjednik kluba prije prelaska HNK Šibenika u ruke kolumbijskih vlasnika.

image
Josip Bulat
Vladimir Dugandzic/Cropix

Govoreći o vrlo izglednim novim vlasnicima šibenskog prvoligaša koje vodi Marino Jurić, hrvatski poslovni čovjek iz Miamija bivši čelnik kluba sa Šubićevca kratko kaže.

-Što se novih vlasnika tiče o kojima se govori nemam saznanja, ali ako se radi o novom, svježem kapitalu to je uvijek dobrodošlo za klub.

Je li mu možda žao iz ove perspektive da on nije sa svojim kapitalom i s eventualnim partnerima prošlo ljeto postao većinski vlasnik kluba Bulat je kazao.

- U to vrijeme klub je bio u vlasništvu grada, možda nisam imao hrabrosti za takav iskorak, ne znam, teško mi je reći. U svakom slučaju malo sam se odmorio u ovih nekoliko mjeseci, nije baš da mi fali taj stres oko kluba. Najradije bih volio doživjeti da gledam uživo Šibenika u Europi, u Ligi Prvaka na Šubićevcu, a ne da moram ići u Muenchen, Milano ili Salzburg – poentirao je na kraju pomalo ironično Bulat.

Aktualna događanja oko kluba pozorno prate i neke od legendi kluba. Jedna od njih je i Nikica Cukrov.

- Naravno da pratim sve oko kluba, što iz medija, što iz nekih krugova koji imaju saznanja. Nije mi svejedno gledati što se događa. Ovi dosadašnji vlasnici su ušli bez sredstava jer ne mogu pratiti niti tekuće održavanje kluba. O novima nemam saznanja, dokle ne vidimo njihove prve poteze. Vidjet ćemo već u siječnju kada trebaju isplatiti nove plaće, otkupiti ugovor za Jakoliša. Kolumbijci su doveli neke svoje igrače, prodalo se nekoliko igrača, uzeli su novce, zaposlili neke svoje ljude, izmišljali radna mjesta s nerealnim plaćama. Tako su imali i stalno uposlenog fotografa! Za klub veličine i financijske moći Šibenika nepotrebno apsolutno. Napravljeni su transferi Bulata i Jurića u Dinamo, to se bogami dobro naplatilo, a sada nemaju za plaće samo nekoliko mjeseci kasnije. Nije mi jasno kako je brzo nestalo novca. Po meni se trebalo uzeti nekakve garancije za ovakve slučajeve, da se grad zaštiti na neki način.

image
Nikica Cukrov
Jakov Prkić/Cropix

Kako vidi budućnost kluba s vjerojatnim novim vlasnicima?

-Ostaje nam nadati se da će novi vlasnici biti ozbiljniji, moćniji i da će klub profunkcionirati, da im nije cilj samo doći, promovirati svoje igrače, uzeti novce i dignuti sidro – izravan je kao uvijek legendarni Cuki, koji je čest gost Šibenikovih domaćih utakmica.

U medijima davno nije bilo Gorana Pauka, dugogodišnjeg predsjednika kluba u čijem mandatu je odrađeno preoblikovanje kluba iz udruge građana u dioničko društvo.

- Iako više nisam unutra što se djelovanja kluba tiče, pratim iz medija što se događa. Rezultati kluba ove jeseni su zaista dobri, i ugodno iznenađenje za sve. Na žalost čini se da ovaj drugi dio, nadgradnja ne prati to najbolje. Kada sam pročitao za nedavni štrajk igrača zbog kašnjenja plaća vratilo me to u ona stara vremena od prije 10, 15 ili više godina, misleći da je to prošlost. Eto, i u ovim novim okolnostima to je činjenica…

image
Goran Pauk
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Mnogi s razlogom postavljaju pitanje kako je moguće prodati klub neprovjerenim ulagačima, koji su u kratko vrijeme doveli klub do ivice stečaja.

- Kada se klub prodavao aktualni vlasnici su zadovoljili tražene uvjete u natječaju, i smatralo se da je to dovoljno da se odabere kupac. Nažalost, pokazalo se da se ovi aktualni vlasnici nisu znali upravljati klubom bez da se upadne u ovakve probleme. Nije lako voditi prvoligaški klub. Što se novih potencijalnih vlasnika kluba tiče, nadam se da će svojim potezima, ulaganjem i promišljanjem pokazati puno više smisla za vođenje kluba. Dobra je činjenica da se radi o čovjeku koji dolazi iz ovih krajeva, koji ima emociju i mogućnost i želju da svoj novac uloži u klub. Ali, nemojmo se lagati, svako ulaganje u sport u ovim vremenima je rizik. Nadam se da će novi vlasnici iskoristiti sav potencijal koji se može izvući iz takvog poslovnog poteza – kazao je na kraju Pauk.

19. travanj 2024 00:34