StoryEditorOCM
Nogometvraća se Emir!

Lani je ‘eksplodirao‘ na Šubićevcu, sada je važna Hajdukova karika: ‘Šteta što se Suad ozlijedio pa ništa od bratskog derbija‘

Piše Slaven Alfirević/SD
14. listopada 2021. - 20:11
Emir Sahiti nakon jednogodišnje posudbe u Šibeniku vratio se ovog ljeta u HajdukNikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Emir Sahiti jak je adut u špilu karata Jensa Gustafssona i sve jači što god više kartoni i ozljede nagrizaju „bijeli stroj”.

Nema Livaje i to je problem svih problema pred gostovanje u Šibeniku, međutim otpadaju i pomoćni kotači na poljudskoj „formuli”, jedan po jedan. Pa sad nema ni Vukovića. A da se Sahiti spusti i u vezni red:

- Ma, sve što treba mogu da zaigram, sve što trener kaže – prisnažit će Emir i blago se zacrvenjeti, tih i miran u nastupu pred novinarima u Hajdukovu press-salonu.

Ima i poštapalicu, „dat ću sve od sebe” i koliko je to nebrojeno puta ponovio jasno je da je on pravi vojnik zadatka u postrojbama Gustafssona.

Lani se kao višak u Hajduku, koji nije znao gdje će s Emirom, našao u – Šibeniku. „Spasio” ga je agent Adrian Aliaj, odveo na Šubićevac.

A ljetos, nakon nekoliko fascinantnih utakmica i golova u dresu Šibenika bilo je jasno da Hajduk griješi. Vratite Sahitija! Šibenik po dogovoru nije potegao otkupnu klauzulu od cca 500.000 eura, Emir se vratio u Poljud.

- Stalno sam razmišljao kako da se dokažem da imam mjesta u Hajduku. Davao sam u Šibeniku sve od sebe, to je razumljivo, profesionalac sam. Kad sam odlazio iz Poljuda bio sam doslovce u rupi, u tunelu. Kroz Šibenik sam se vratio.

Lani, baš ovog vikenda sredinom listopada, prije 365 dana ili 52 tjedna u Poljudu je Šibenik slavio sa 1:0 protiv Hajduka. Gol je zabio – Emir Sahiti.

- Tada sam bio u dresu Šibenika, nema mi tko što zamjerit, jer sam želio svima pokazat da su pogriješili što nisam u Hajduku. I da imam ovdje mjesta.

Ima mjesta, vi ste ugodno iznenađenje Hajduka.

- Bilo mi je lijepo u Šibeniku, sedam golova, dvije asistencije. Sad sam tu. Ako negdje ostanem živjeti i ne vratim se kući u Prištinu, to će biti Split. Međutim i Šibenik je lijep. I tamo bih se rado prošetao po rivi, volim gradove uz more, kao što sam se zaljubio u Split. Ostao sam u kontaktu s nekim igračima, s Denijem Jurićem, Bilićem, Batarelom, Ćurićem, Rogićem, Princeom... Dopisujemo se... Neki nisu više u Šibeniku – priča Emir.

Kako vas to Hajduk nije odmah vidio?

- Nastupio sam četiri puta, ulazio, pa onda nestao, prebacili me u B momčad. Nitko tada nije vjerovao u mene, osim moje familije i agenta Aliaja koji me preuzeo. Rendulić mi je u Šibeniku dao veliko povjerenje i mnogo sam mu zahvalan.

image
Jakov Prkić/Cropix

S novim ljudima u Hajduku vratili ste se, jeste li sad sebi postavili neke ciljeve, koliko golova, asistencija?

- Samo da pomognem ekipi.

Nisu vam Nikoličius i Gustafsson rekli koliko golova od vas očekuju?

- Ma ne. Samo da pomognem ekipi. Oni znaju da ću dat sve od sebe. To mogu bit sigurni

I da vas na beka stave, kako su pokušali u Makarskoj?

- Kako treneru odgovara, ja sam tu...

Znamo, dat ćete sve od sebe. Neće bit lako u Šibeniku?

- Neće, ali mi smo tu da pokažemo kako ovaj put možemo i bez Livaje! To se od nas očekuje, sva tri boda.

Rado bismo najavili vaš bratski sudar sa Suadom...

- Ali on je ozlijeđen i brat Suad neće igrati u nedjelju. Ne, nismo se posebno dopisivali ni nadmudrivali pred utakmicom. Svatko se bavi svojim poslom.

image
Jakov Prkić/Cropix

Kako to da Suad nije došao u Hajduk? Kako ste ono vi došli?

- Brat Suad nije bio u kombinacijama s Hajdukom, pozvao ga je Šibenik i dobro mu je tamo. Sad je ozlijeđen, ima upaljenu tetivu. A ja sam prije četiri godine dobio poziv za Hajduk, bio sam u Rabotničkom.

Niste iz Skoplja?

- Ne, nego iz Prištine. Kao kadeta angažirali su me u Rabotnički. Pa me zvao Hajduk. Veliki klub, veliki događaj za mene.

Došli ste s pompom talenta, pa nestali. Dogodi se da Hajduk dovede, pa zaboravi koga sve ima u čekaonici. A reprezentacija?

- Igrao sam za mladu Albanije, a brat Suad za Kosovo. Sad dalje ne znamo. Ako se netko javi.

Možete birati kao senior, Kosovo, Albanija. A spominje se Torino, dobre igre nisu prošle nezapaženo?

- Stvarno o Torinu ništa ne znam. Najvažniji mi je Hajduk, jedna po jedna, sad u Šibeniku.

Bez Livaje i Krovinovića i Vukovića i Eleza i tko sve još fali...

- Krova je trenirao. Možda nam on uspije pomoći.

'Svi želimo trofej'

Hajduk ove sezone?

- Svi toliko želimo trofej. Prvaci ili kup, to nam je cilj. Imamo i dobru ekipu.

Postoji i konkurencija.

- Jaka je. Ali mi imamo svoje želje.

Što je Hajduku prednost u odnosu na konkurente?

- Navijači. Nitko nema takve navijače!

Idol?

- Iniesta. Ili Messi. Kao mlad vidio sam se u veznom redu, a sad sam krilo, desno ili lijevo, svejedno. Možda još bolje lijevo, da uđem unutra na udarac.

Nikoličius ga je vratio iz otpisanih

Što treba znati o Sahitiju, ovako sa strane, neformalni pogled iznutra. Ovako: teško ga je uklopit u šablonu, ali da ima nešto, definitivno ima.

Krunoslav Rendulić ga je stavio u shemu, a Siniša Oreščanin primjerice odustao je od njega, ne bi se uklapao u Siksov organizirani nogomet.

Kad Emiru uspije dribling, kroz dvojicu, trojicu ili te prebaci balunom, pa šutira volej, onda je kralj. Ako mu striktno zadaš „koridore djelovanje”, možda se malo taktički izgubi. Daj mu slobode. I balun. Driblat će, trčat će.

Jedno je sigurno: nije nemušti konfekcionar. Baš je talentirani dribler, a katkad i čarobnjak.

U Hajduku su ga otpisali i nisu više vidjeli sve dok se nije pojavio Mindaugas Nikoličius.

19. travanj 2024 03:39