StoryEditorOCM
NogometPokosio ih Covid

Korona diktira sastav: prije Osijeka Šubićevac je na sto muka, a na poziciji desnog beka mogao bi zaigrati - junior!

Piše Ivo Mikuličin
18. prosinca 2020. - 10:27

Umjesto o golovima, promašenim šansama i nepreciznim pasovima, aktualni razgovori na Šubićevcu počinju i završavaju pričom o zdravstvenim kartonima ili pandemiji korona virusa, koja, nažalost, nije preskočila ni tu staru hrvatsku nogometnu tvrđavu.

Nije riječ samo o tri odgođene utakmice: prvoligaški susreti sa zagrebačkom Lokomotivom i pulskom Istrom, te kup- utakmica s Puljanima. Zabrinjavajuće obrise ima i ćakula o tome u kakvom su stanju na prvi, nedjeljni trening poslije preboljene infektivne bolesti, stigli šibenski nogometni rekonvalescenti.

- Mislim da će čitateljima biti puno toga jasnije, ako kažem da je vezist Mario Ćurić u borbi s virusom izgubio čak četiri kilograma. Istodobno,Todor Todoroski se pojavio na treningu, ali kao sjena onog brzog i čvrstog momka. Kao da jedva stoji na nogama. A kad je završila samoizolacija onih, koji su izdržali pandemijski val, zaražen je stoper Arijan Mršulja. Svi su, pak, znaci da je COVID 19 pokorio i braniča Martina Pajića- raportirao nam je, među inim, trener Krunoslav Rendulić, koji je, srećom, očito opaku bolest prebolio još ljetos.

Neizbježan je, dakako, bio i komentar o odigranim utakmicama ili kolima, u kojima su Šibenčani bili 'prisilno' odsutni.
- Ruku na srce nijedan nam rezultat nije išao na ruku. Ni iznenađujuća pobjeda Varaždina nad Hajdukom, ni puni uspjeh zagrebačke 'Lokomotive' protiv Slaven Belupa. I Varaždinci, i 'lokosi' su nam se približili na minimalno bodovno odstojanje. Pitate me jesam li tako nešto očekivao? Pa i nisam takav razvoj zbivanja, u kojemu nam ništa, ama baš ništa neće ići na ruku. No, ja sam uvijek vjeran onoj staroj 'uzdaj se u se i u svoje kljuse', a tu filozofiju želim prenijeti i na naše igrače. Mi još uvijek držimo uzde u svojim rukama, kad je riječ o borbi za opstanak, što nam je, ruku na srce, glavna zadaća od početka prvoligaške utrke. Neovisno o dobrim igrama i privlačnim izdanjima protiv Hajduka u Splitu ili s Rijekom na Šubićevcu- još jednom se oglasio Rendulić.

Valja pretpostaviti da šibenski kormilar polazi od kalkulacije što u prvim zimsko-proljetnim kolima Narančasti dva ostala 'davljenika', Puljane i Varaždince, dočekuju na svom, šibenskom travnjaku. Teza o 'zimsko-proljetnim kolima' nije nimalo slučajna, jer, kako sada stvari stoje, zaostala utakmica s Istrom odigrat će se već 16. siječnja ili vikend prije službenog nastavka natjecanja. A što se tiče odgođenog susreta s Lokomotivom u Zagrebu, na to vam precizan odgovor ne može dati ni najodgovorniji za ta pitanja, Josip Brezni, povjerenik za natjecanje Hrvatskog nogometnog saveza. I on je prosto izluđen činjenicom da je, računajući Kup Hrvatske, za proljeće odloženo čak 15 utakmica. Sve je, kako je netko (polu)ozbiljno kazao na Šubićevcu, u božjim rukama.

Do božićno-novogodišnjih blagdana Narančasti će u subotu, ipak, morati na još samo jedan jesenski meč. Na noge silno ambicioznom Osijeku i njegovu još ambicioznijem treneru Nenadu Bjelici.

- Šteta što za taj susret nećemo biti potpuno kompletni i spremni. Ne samo zbog mog uobičajenog stava da ne postoje utakmice, u kojima nemaš što izgubiti. Realno, krivulja osječke forme je od utakmice s Rijekom u silaznoj putanji, što je samo potvrđeno glatkim porazom u Gorice. Ili, uvjereni smo da smo slučajno kompletni i zdravi kako bismo imali kakvu-takvu šansu. No, nećemo se predati unaprijed ni ovako- jedinstveni su nogometaši i članovi stručnog stožera Šibenika.

Rendulić i suradnici, međutim, nerado govore o sastavu koji bi trebao istrčati u osječkom Gradskom vrtu. Vrlo je vjerojatno da će od bolesti iscrpljeni prvotimci ostati kod kuće ili krenuti na put tek toliko da popune klupu. Posebna problematika je izbor dvojice bočnih igrača. Malo je vjerojatno da će nastupiti Paić i Todoroski.

Što se, pak, tiče stopera, situacija je nepromijenjena ili iskusni Boris Pandža će, zbog neugodne ozljede koljena, početi vježbati tek poslije blagdana. Nije isključeno da se na desnom boku pojavi dojučerašnji kadet Nikola Rak ili, pak, da stručni stožer posegne za prekomandom brzonogog Emira Sahitija na tu poziciju. Nema nikakve dvojbe da u momčadi neće biti šibenskog 'motorina' Marija Ćurića, koji će morati vratiti i kilograme i svježinu.

U takvim kadrovskim nedaćama vjerojatno je da će Šibenik u Osijeku istrčati u sastavu: Labrović, Mesa, Batarelo, Bilić- N.Rak, Bulat, Alimi(Španja), Kvesić- Prince, Jurić, Sahiti. Ako, pak, Sahiti ode na desni bok na njegovu će poziciju vjerojatno mladi Španjolac Martin Alvaro.
 

19. travanj 2024 13:22