StoryEditorOCM
Nogomet‘ušminkan‘ i dotjeran

Kad već ne možete na Šubićevac, evo kako stadion sada izgleda...

Piše Krešimir Gulin
31. srpnja 2020. - 08:01
Ciscenje i uredjenje stadiona Subicevac uoci utakmice finala Kupa RH Rijeka - Lokomotiva koja se igra u subotu.  Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenski stadion na Šubićevcu "ušminkan" će dočekati finale nogometnog Kupa Hrvatske, u kojem će se u subotu u 20.30 sastati Rijeka i Lokomotiva. Prava je šteta što će ta utakmica zbog epidemiološke situacije biti odigrana bez publike, pa će šibenski prijatelji nogometa morati pričekati povoljniji trenutak da uživaju u novom izgledu Šubićevca.

Inače, ovako detaljan "face lifting" šibenski stadion praktički nije doživio od Mediteranskih igara, održanih daleke 1979. godine.

Dakle, nameće se zaključak da bi se Šibenik češće trebao kandidirati za organizaciju značajnijih sportskih događaja, jer bez njih teško da bismo dočekali veća ulaganja u sportsku infrastrukturu.

Naime, uređenje Šubićevca rezultat je troslojnog ugovora između Grada Šibenika, Hrvatskog nogometnog saveza i HNK-a Šibenika. U njemu je svaka strana preuzela svoj dio obveza glede radova, u koje je "što krpe, što konca" uloženo oko milijun i pol kuna.

Prema riječima Andrije Španje, ravnatelja Javne ustanove "Športski objekti" Šibenik, iz gradskog proračuna bit će izdvojeno oko milijun kuna, dok je novi prvoligaš preko matičnog saveza dobio oko pola milijuna kuna. Najveće promjene dogodile su se na zapadnoj tribini.

– Srušili smo postojeću ogradu koja je dijelila zapadnu tribinu od igrališta i izgradili novi zid s rukohvatom. Također, proširili smo kapacitet zapadne tribine za još oko 500 mjesta, pa smo na tri reda postavili plastična sjedala. Također, na zapadnoj tribini uređene su VIP i novinarska loža – kazao nam je Španja.

U planu su još neke novitade vezane uz zapadnu tribinu.

– Planiramo širenje postojeće nadstrešnice na zapadu. Dva su razloga za to. Prvi je činjenica da je stadion dobio uvjetnu prvoligašku licenciju budući da sada imamo samo osamsto natkrivenih mjesta, a moramo ih imati tisuću. Drugi razlog su kamere za VAR tehnologiju, koje će morati biti postavljene na centru igrališta i u visini kaznenih prostora. Budući da Šibenik neće uvijek moći igrati noćne utakmice, VAR kamere će morati biti na zapadu kako im ne bi smetalo sunce – objašnjava Španja.

Zahtjevan je posao bio i bojenje reflektora, za koje su zbog radova na visini bili angažirani i alpinisti iz HGSS-a.
– Ne samo to, u protekle dvije godine postavili smo šezdeset rasvjetnih tijela u reflektore kako bismo se barem približili zadovoljavajućem broj luksa – kaže Španja.

Za gledatelje, ako i kada bude dopušten njihov dolazak na stadion, važna je informacija da su na svakoj poziciji gdje se nalaze brojači karata postavljene nadzorne kamere.

Na Šubićevcu je uspješno odrađen i posao koji je bio u nadležnosti kluba. To se uglavnom odnosi na stanje travnjaka, za koji mnogi kažu da nikad nije bio bolji.

– Travnjak je prozračivan i dohranjivan. Neću reći da izgleda vrhunski, ali je vrlo blizu toga – veli ravnatelj šibenske Javne

ustanove.

Također, izgled travnjaka uljepšan je postavljanjem umjetne trave na mjestu nekadašnje tartan-staze.

U svakom slučaju, u subotu, ali i u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, Šubićevac će zasjati novim sjajem.

16. travanj 2024 13:31