StoryEditorOCM
Nogometostaje puno pitanja

HNS je potvrdio dvije velike promjene koje su mnoge neugodno iznenadile, a nije se sve klubove pitalo za mišljenje...

Piše Antonio Juričić/SD
9. lipnja 2023. - 08:10

Mnoge su neugodno iznenadile promjene u sustavu natjecanja u Kupu i SuperSport HNL-u koje su Josip Brezni i Neven Šprajcer najavili u ponedjeljak gostujući na MAXSportu, a koje su zatim potvrđene na Izvršnom odboru HNS-a u srijedu.

Naime, finale Kupa će se od sljedeće sezone igrati na dvije utakmice, umjesto na jednu, dok se povratak doigravanja između devetoplasiranog kluba HNL-a i drugoplasirane momčadi Prve NL (druge lige) odgađa barem do sezone 2026./27.

Ova potonja vijest posebno je iznenadila fanove hrvatskog nogometa, jer je Izvršni odbor HNS-a u lipnju prošle godine donio odluku da se s doigravanjem ponovno kreće od sezone 2024./25.

Ovako je to objasnio Šprajcer, HNS-ov voditelj odjela natjecanja:

"Išao je taj prijedlog na nedavnoj skupštini, no zaključili smo, uz svo dužno poštovanje prema svim klubovima, da Hrvatska još uvijek nema dovoljno klubova u drugom rangu koji bi mogli konkurirati klubovima u prvom rangu. Zasad smo odgodili tu odluku, no ako se, daj Bože, pojave tri-četiri investitora u Prvoj NL, mi već sutra možemo donijeti odluku i tome ili primjerice o proširenju lige."

Što se tiče vraćanja dviju utakmica u finalu Kupa, tu odluku objasnio je Brezni, HNS-ov povjerenik za natjecanja:

"Sve faze će se igrati na jednu utakmicu, osim finala. Vratit ćemo finale na dvostruki kup sustav. Razgovarali smo i s klubovima. U krajnjoj liniji, to je zanimljivo jer oba kluba imaju dodatni prihod od gledatelja. Na ovaj način možda je zanimljiva ta jedna utakmica, neizvjesnija je, ali se na neki način previše troškova napravi, a zapravo efekt nije koji bi klubovi mogli imati.

Ako pogledamo ovogodišnje finale, da je prva utakmica bila u Šibeniku, bio bi pun stadion, sigurno bi bio pun i u drugoj. Prema tome, klubovi bi mogli tu još dodatno zaraditi. Prijedlog je iskonzultiran s klubovima, samo da se finale igra na dvije utakmice, s tim da će domaćin prve utakmice biti slabije rangirani klub po kup-koeficijentu. To će krenuti već od iduće sezone. Prvu utakmicu bismo imali 15., a drugu 30. svibnja."

image

Josip Brezni, HNS-ov povjerenik za natjecanja

Ronald Goršić/Cropix

Mnogi smatraju da su te odluke kontraproduktivne za hrvatski nogomet, jer finale na dvije utakmice znači da „manji” klubovi koji se tamo nađu nemaju gotovo nikakve šanse za osvajanje, na što se osvrnuo i Brezni.

Što se tiče doigravanja za ispadanje iz HNL-a/ulazak u HNL, treba naglasiti da je to pravilo u "ligi 10" bilo na snazi od 2013./2014. do 2019./2020., a da drugoligaš nikada nije porazio prvoligaša. No, sada postoji i druga strana priče.

Iako Šprajcer kaže da drugoligaši trebaju nabaviti investitore kako bi bili konkurentni u elitnom rangu, 85 posto prihoda od TV prava, koji su značajno veći od prošle sezone, ostaje u HNL-u. To znači da drugoligaši ulaskom u prvu ligu mogu riješiti značajan dio svoje financijske konstrukcije, što prije nisu mogli.

Ono što je još problematičnije u cijeloj ovoj priči jest to što Brezni kaže da je "prijedlog iskonzultiran s klubovima", a prema informacijama s kojima raspolažemo, Hajduk primjerice o ničemu od toga nije konzultiran. To ne znači da je splitski klub jedini...

Izvršni odbor HNS-a u srijedu je potvrdio te odluke na prijedlog Natjecateljske komisije HNS-a, ali se nigdje ne navodi da se o prijedlogu raspravljalo na Komisiji za profesionalni nogomet. Doduše, prema Pravilniku o radu IO, nije nužno da prijedlozi takve vrste idu put Komisije za profesionalni nogomet.

Ali s obzirom na to da u članku 51. stoji da ona "raspravlja o problematici koja se odnosi na natjecanja profesionalnog nogometa" i da bi na neki način trebala zamijeniti Udrugu prvoligaša, dojam je da bi ju se moglo malo više uključiti u donošenje ovakvih odluka.

Breznog smo kontaktirali s pitanjima o procesu donošenja ovih odluka i tome jesu li svi klubovi iskonzultirani, na što nam je on pristojno odgovorio da na njih nema pravo odgovarati bez posebnog odobrenja.

Ista pitanja smo nakon toga proslijedili i službenim putem u HNS, ali na njih još uvijek nismo dobili odgovor.

19. travanj 2024 17:08