StoryEditorOCM
Nogometprobrano društvo

Gvardiol i Livaković u borbi su za najveća priznanja u Kataru, pogledajte tko su im najveći konkurenti

Piše Robert Krnjić/SN
15. prosinca 2022. - 12:08

Osim za brončanu medalju, hrvatski reprezentativci na Svjetskom prvenstvu u Kataru još uvijek bore se i za prestižna priznanja u pojedinačnoj konkurenciji. Joško Gvardiol jedan je od glavnih favorita za osvajanje nagrade u kategoriji najboljeg mladog igrača, dok Dominik Livaković vrlo visoko kotira u izboru za vratara turnira, pišu Sportske novosti.

Fifina nagrada za najboljeg mladog igrača (Fifa Young Player Award) ustanovljena je na SP-u 2006. u Njemačkoj, a njezin prvi dobitnik bio je Lukas Podolski. Četiri godine kasnije, u Južnoafričkoj Republici, otišla je u ruke Thomasu Mülleru, a 2014. u Brazilu njome se okitio Paul Pogba. Na prethodnom SP-u, 2018. u Rusiji, najboljim mladim igračem proglašen je Kylian Mbappé.

Kad je o katarskom Mundijalu riječ, u konkurenciju za najboljeg mladog nogometaša ulaze svi igrači rođeni 1. siječnja 2001. i kasnije, a prema informacijama Telegrapha i Sportskeede, najveći favoriti su naš Gvardiol i argentinski veznjak Enzo Fernández.

Mladi hrvatski stoper odigrao je maksimalnu minutažu u dosadašnjih šest utakmica "vatrenih" na SP-u (600 minuta) i prometnuo se u jednog od najboljih braniča bliskoistočnog turnira. Prema Sofascoreu, njegova prosječna ocjena je 7,12, uz 90% točnih dodavanja, 58% osvojenih duela, te 5,5 otklonjenih opasnosti po utakmici.

Ono što bi moglo odlučiti jest upravo polufinalni dvoboj s Argentinom, s obzirom na to da ujedno uključuje i najslabiju Gvardiolovu prezentaciju na SP-u, a Fernández je, s druge strane, nakon okršaja s Dalićevom momčadi, otišao u finale i u prilici je s "gauchosima" podići trofej Julesa Rimeta. Benficin veznjak na katarskim je travnjacima proveo manje vremena od Gvardiola (ukupno 443 minute), ima prosjek od 88% točnih dodavanja i 62% osvojenih duela, a zabio je i gol Meksiku, te upisao asistenciju protiv Poljske.

U prilog tome da bi moglo prelomiti polufinale govori i podatak da je, prema kladionicama, Gvardiol uoči utakmice s Argentinom imao 40% izgleda za osvajanjem nagrade, a Fernández 52%. S obzirom na ishod polufinalnog sraza, jasno je da su ti postoci sada još više na strani argentinskog veznjaka.

Osim Hrvata i Argentinca, u kontekstu Fifa Young Player Awarda spominju se još i Jude Bellingham te Bukayo Saka, ali s obzirom na to da je Engleska ispala još u četvrtfinalu, gotovo je sigurno da nijedan od njih neće dobiti spomenuto priznanje.

Nagradu za najboljeg vratara Fifa dodjeljuje od SP-a u SAD-u 1994., a do 2006. je nosila ime po legendarnom sovjetskom vrataru Lavu Jašinu. U tom razdoblju njezini osvajači bili su Michel Preud‘homme, Fabien Barthez, Oliver Kahn i Gianluigi Buffon. Godine 2010. nagrada je preimenovana u Zlatnu rukavicu, a u JAR-u ju je osvojio Iker Casillas. Na SP-u u Brazilu najboljim golmanom proglašen je Manuel Neuer, a u Rusiji 2018. Thibaut Courtois.

Na Arapskom poluotoku, pak, kao glavni konkurenti za osvajanje Zlatne rukavice, prema izvješću Sporting Newsa, figuriraju Livaković, Yassine Bounou, Emiliano Martinez i Hugo Lloris - golmani četiriju reprezentaciju koje su izborile poluzavršnicu natjecanja.

Livaković je u Kataru primio šest pogodaka, ali je istodobno upisao i 24 obrane (daleko najviše od kandidata za nagradu) te postao najuspješniji hrvatski vratar na jednom SP-u. Posebno se istaknuo obranama u raspucavanjima jedanaesteraca; s njih četiri izjednačio je Subašićev, Goycochein i Schumacherov rekord svjetskih prvenstava.

Potencijalno najveći konkurent u utrci za najboljeg golmana SP-a 2022. Livakoviću bi mogao biti marokanski čuvar mreže Bounou, koji je do polufinala primio samo jedan (auto)gol i ubilježio pet obrana, a onda su mu u borbi za finale Francuzi iza leđa ugurali još dva komada. Također se, u četvrtfinalnom srazu sa Španjolskom, iskazao u branjenju jedanaesteraca, obranivši, u raspucavanju, udarce s bijele točke Carlosu Soleru i Sergiju Busquetsu.

Dva obranjena jedanaesterca na kontu ima i argentinski golman Martinez, koji je tijekom raspucavanja s Nizozemskom obranio pokušaje Virgila van Dijka i Stevena Berghuisa. Ukupno je primio četiri gola, i u pohod "albicelesta" do završnice ugradio pet obrana, te također polaže određena prava na Golden Glove nagradu.

Kvartet favorita zatvara Lloris, koji se na Arapskom poluotoku nije imao priliku okušati u branjenju penala, ali je na francuskom putu prema posljednje četiri momčadi turnira prikupio osam obrana. Sporting News navodi kako je najmanje izgledno da će baš on biti proglašen najboljim golmanom SP-a, s obzirom na to da je kapitulirao u svim utakmicama do polufinala i ukupno primio pet golova.

Za razliku od Zlatne kopačke, koja se dodjeljuje najboljem strijelcu turnira, isključivo na temelju broja golova koje je igrač postigao, o osvajaču Zlatne rukavice odlučuje tehnički odbor Fife, i teško je pretpostaviti kome će gospoda iz svjetske krovne nogometne organizacije, na koncu, dati prednost, ali važnu ulogu svakako će odigrati finale, odnosno utakmica za treće mjesto.

25. travanj 2024 06:21