StoryEditorOCM
NogometNOVI ŠIBENIK

Escobar nakon debija iz snova: Remi protiv Dinama je dobar, ali moramo nastaviti raditi. Još ništa nismo napravili, naš cilj je opstanak u ligi

Piše Krešimir Gulin
3. travnja 2021. - 20:26

Vrlo dobar debi na klupi Šibenika imao je španjolski trener Sergio Escobar. Ne samo zbog vrijednog i sasvim zasluženog boda osvojenog protiv Dinama na Šubićevcu, već i zbog igre koju je prikazala njegova momčad.

Kako je i najavljivao, Escobar je unio neke promjene u odnosu na ustaljene sheme koje smo gledali pod trenerom Krunoslavom Rendulićem. Španjolac je uobičajeni sustav igre (3-4-3) zavrtio u ofenzivnijih (4-2-3-1). U njemu je nekoliki igrača dobilo sasvim nove uloge.

Posebno se istaknuo Kolumbijac Mesa koji je zaigrao na poziciji zadnjeg veznog u paru s Bulatom. Ne samo zbog pogotka koji je Šibeniku donio bod, Mesa je, uz vratara Rogića, bio ponajbolji igrač Narančastih. Dakle, taj Escobarov otez pokazao se kao pun pogodak.

Također, Španjolac je od prve minute dao prigodu svom sunarodnjaku Alvaru Martinu, koji je na Šubićevcu na posudbi iz Reala. To i nije bio tako uspješan potez kao onaj s Mesom. Mladi Španjolac bio je vjerojatno najlošiji igrač Narančastih u prvom poluvremenu. No, u nastavku je i on procvjetao, međutim sredinom drugog poluvremena okopnio je s ionako deficitarnom fizičkom moći, pa je morao biti zamijenjen.

Novost je i uloga klasičnog veznjaka Marija Ćurića, najprije na desnom krilu, a potom i u polušpici, Očito, i tu će trebati još vremena za prilagodbu.

Sve ostalo, daje lijepu nadu u bolje Šibenikove dane. Na vratima sjajan Rogić, nikad sigurniji Pajić na desnom beku, iako je za protivnika imao Oršića. Stoperski tandem Batarelo- Schildenfel vipe nego korektan, Bulat moćan u manevru, Emir Sahiti i Jurić razigrani i opasni u napadu.

Zaključak, nastavi li Šibenik igrati kao protiv Dinama, luka spasa čini se na dohvat ruke.

Jasno, svojim debijem zadovoljan je bio i Escobar:

- Svaki trener koji debitira može samo sanjati debi koji sam ja imao. Da, mogu biti zadovoljan jer su igrači u vrlo kratkom vremenu prihvatili sve moje zamisli. Stoga, sve zasluge za dobru igru i važan bod idu njima. Znate, kada sam u ponedjeljak došao na prvi trening vidio sam tužnu ekipu zbog svega što se događalo u proteklom razdbolju. Remi protiv snažnog Dinama je dobra stvar, ali moramo nastaviti raditi i dalje, jer još ništa nismo napravili. Jednostavno, mi moramo pobjeđivati protiv ekipa koje su u našem rangu. Kamo sreće da ovaj dobar rezultat bude samo prvi korak prema našem glavnom cilju, a to je opstanak u ligi- kazao je Španjolac na klupi Šibenika.

Prva utakmica na klupi i odmah drastična promjena u načinu igre:

- Znam da je Šibenik veći dio sezone igrao u nešto drugačijoj formaciji od ove kojom smo se suprostavili Dinamu. Međutim, ja vam nisam trener koji će robovati nekom sustavu igre. Ne krijem da preferiram sistem 4-2-3-1 ili 4-4-2, no lako će moguće da se u nekim utakmicama vratimo u 3-5-2 ili čak 5-4-1. Puno toga će ovisiti o protivnicima- kaže Escobar.

Prvi idući protivnik je Rijeka, u subotu na Šubićevcu:

- Kontra Dinama smo pokazali da možemo igrati sa svima ravnopravno. Ne vidim zašto ne bismo isto ponovili i s Rijekom. Jasno, Dinamo je bio poseban motiv. I dolazak novog trenera znači novu energiju. Ali, vjerujem da možemo nastaviti u istom stilu- zaključio je Escobar.

18. travanj 2024 10:50