StoryEditorOCM
Nogometprijedlog komisije

Detalji najvećeg ugovora u povijesti HNL-a: evo kako će prvoligaši dijeliti 70 milijuna kuna godišnje od TV-prava, poznato koliko će dobiti Šibenik

Piše Slaven Alfirević/Slobodna Dalmacija
20. svibnja 2022. - 07:31

Nogometni prvoligaši su se sastali u Zagrebu i jednoglasno dali prijedlog Izvršnom odboru HNS-a kako da se dijeli financijski kolač od TV-prava. 

Ovo je prijedlog, čeka se da ga HNS amenuje.

Jasno, radi se o idućoj sezoni, ali iduća sezona je na vratima i već od kolovoza bi trebala „kapati lova” klubovima.

Prvoligaši predlažu ključ raspodjele ili je bolje reći nož kako rezati tortu od televizije. TV prava imaju Hrvatski Telekom i SuperSport, očekuje se da će na Maxtv-u biti otvorena dva nova kanala koja će onda emitirati utakmice prvoligaša u sezoni 22/23.

No, o tom potom, u četvrtak je usuglašen prijedlog klubova-prvoligaša na sjednici Komisije za profesionalni nogomet koja po novome broji, sadržava sve prvoligaše. Kako nam je kazao Nenad Črnko, predsjednik Gorice i rečene Komisije, to je ujedno i prvi korak da se u skoroj budućnosti ta famozna Komisija zapravo preoblikuje u ono što godinama zazivamo s aspekta Hajduka i što smo običavali zvati - Udruga prvoligaša.

‘Komisija prijelazni korak prema Udrugi prvoligaša’

- Ovo je prijelazni korak ka nekoj budućoj Udruzi prvoligaša – potvrdio nam je gospodin Črnko.

A kako bi se dijelio novac od TV-prava?

- Odluka je jednoglasna – rekao je Črnko s ponosom, izrazivši zadovoljstvo što su desetorica prvoligaša bila unisona.

- Klubovi su svjesni situacije u kojoj smo se našli, imamo puno tema za doraditi. Najpošteniji prijedlog je da držimo solidarnost lige na visokoj razini – pojasnio je predsjednik Gorice.

Dakle, na stolu je 83 milijuna kuna, držimo se kuna. Sedamdeset milijuna kuna ide prvoligašima, a ostatak od 13 milijuna kuna neka dijele drugoligaše, žene, futsal...

Od 70 milijuna kuna za prvoligaše deset klubova dijeli 35 milijuna kuna ravnopravno. Dakle, svakome po 3,5 milijuna kuna.

Ajmo dalje.

Preostalih 34 milijuna kuna dijeli se po postocima s obzirom na plasman, 17 posto ide prvaku (5,78 milijuna kuna), 15 posto drugoplasiranom (5,1 milijun kuna) itd...

Dodatni milijun klubu koji ispadne iz lige

Preostali milijun, dakle onaj trideset i peti ide onome koji ispada. Da mu bude padobran i pomogne mu da se meko spusti među drugoligaše, odnosno pomogne mu u povratku na prvoligaške grane.

Prvoligaši su zatražili da se prva rata od 2,25 milijuna kuna isplati 1. kolovoza, a još po 2,25 milijuna kuna do Nove godine.

Dogodine, 1. lipnja dijelio bi se preostali kolač, koji će se, kako rekosmo, razrezati ovisno o plasmanu na ljestvici.

I sad to treba prihvatiti Izvršni odbor HNS-a.

Konkretno, kako sada stvari stoje Šibenik kao osim na tablici trebao bi od TV prava dobiti 5,88 milijuna kuna.

20. travanj 2024 08:35