StoryEditorOCM
Košarkaglava u balunu

Treba li Šibenki novi, poznati i skuplji trener? Puno je važnije stvoriti dugoročni program ulaganja u šibensku mladost i stabilnost kluba

Piše Ivo Mikuličin
22. svibnja 2021. - 12:00

Lijepo zvuči da bi na Baldekin mogao stići Slaven Rimac, renomirani zagrebački trener, koji je, uz glavnu igračku uzdanicu Šibenčanina Darija Šarića, svojedobno donio Ciboni naslov pobjednika ABA-lige.

No, dok smo gledali završnu ovosezonsku utakmicu Šibenka – Zadar automatski su nam se nametala dva pitanja. Na koga ambiciozni Rimac može ozbiljno računati od sadašnjeg šibenskog sastava? Tko će platiti poznatog trenera, koji jamačno nije jeftiniji od domaćeg tandema Dženan RahimićMiro Jurić?

Teza o kratkom šibenskom rosteru još jednom je aktualizirana u nekad vrućem dalmatinskom derbiju. Utakmica starih rivala bila je zapravo kopija svih prethodnih u ovoj sezoni. Šibenčani su se odupirali zadarskim susjedima samo tijekom prvog poluvremena, a onda posustali suočeni s istinom da je košarkaška kvaliteta, a pogotovu širina igračkog kadra u ovom trenutku „debelo“ na strani gostiju.

Gruba šibenska istina govori o igračima, koje je nagrizla svojevrsna „amortizacija“ ili „vječnim“ talentima, kod kojih smo umjesto pomaka suočeni s ne baš sretnom konstatacijom da stagniraju ili, pak, nazaduju. Ne pretjerujemo, kad tvrdimo da nam je, s nekim časnim izuzecima, od pogleda na parket bilo miliji pogled na tribine, gdje su rekonvalescent Andabaka, te nadareni šibenski mladci Pleadin, Živković i Klarin na izuzetno simpatičan način pljeskom i povicima pozdravljali svaki dobar potez svojih starijih suigrača.

Domjenak za nogometaše

Vjerujemo, dakako, kako bi sve izgledalo drugačije, bolje da su šibenske tribine bile popunjene Funcutima. No, žestoki su šibenski prijatelji sporta usporedo s košarkaškom utakmicom samo pedesetak metara dalje od dvorane na Baldekinu organizirali skromni domjenak za nogometaše Šibenika. U čast ostanka Narančastih u prvoligaškom društvu. Na simpatičnom navijačko-nogometnom skupu primijećeni su čak i oni, koji gotovo sigurno neće na jesen nositi šibenski dres: Marko Bulat, Isnik Alimi, Todor Todoroski

Sa „žujom“ u ruci uočili smo i španjolskog trenera Escobara, koji je, prema zadnjim informacijama, također, blizu izlaznih vrata Šubićevca.

Ako, pak, aktualiziramo košarkašku problematiku s početka teksta, vrijedi ponoviti pitanje „Koga će to Rimac tesati na Baldekinu?“, kad je šibenski prvoligaš u zadnjih nekoliko godina prodao gotovo svo obiteljsko srebro i zlato(braća Ivišić, Nakić, Badžim, Radovčić…).

Bolje rečeno, vjerujemo kako je aktualni stručni stožer Šibenke, uz konstataciju da je manje-više svejedno hoće li Jurić biti pomoćnik Rahimiću ili Rahimić Juriću, dovoljno sposoban da nove šibenske „tiće“(Pleadin, Antić, Klarin, Živković…) pretvori u čvrste košarkaške ptice – grabljivice. Da je puno važnije stvoriti dugoročni program ulaganja u šibensku mladost i financijsku stabilnost kluba, te još čvršću vezu s KK Dražen Petrović.

Nije, stoga, čudno što su se nazočnim čelnicima kluba (Ivana Bobek, Filip Vukičević – Fika…) lica razvukla u više nego indikativni osmijeh, kad smo poslije utakmice pomalo provokativno konstatirali „da apsolutno podržavamo dolazak Rimca“. Međutim, uz neizbježnu dvojbu je li bolje da stigne Slaven Rimac kao trener ili poduzetnik Mate Rimac, poznat kao proizvođač električnih automobila kao potencijalni sponzor kluba!?

18. travanj 2024 04:34