StoryEditorOCM
Košarkaveliki nba finale

Šibenčanin Dario Šarić kreće u lov na prsten: sutra u tri sata ujutro po našem vremenu u Phoenixu seriju otvaraju domaći Sunsi i Milwaukee Bucksi

Piše Ivan Renić
6. srpnja 2021. - 11:30

Sve je spremno za veliko finale NBA lige. Glavni akteri su Phoenix Suns našeg Darija Šarića i Milwaukee Bucks. 

Čud(es)ne priče piše najbolja košarkaška liga svijeta. Tko bi uoči početka lipu uložio na to da će se za prsten boriti baš ove dvije momčadi. I to prsten koji nijedan igrač u oba rostera još uvijek nema. Pobjednik će se, dakle, tko god to bio, okititi svojim prvim u sezoni obilježenoj ozljedama glavnih zvijezda.

Krenimo od onih koji, ‘ajmo reć’, nisu šokirali. Nije šok da su Bucksi izborili finale. Godinama se već na krilima (ili rogovima) Giannisa Antetokounmpoa „šuljaju“, uvijek su blizu. Došao je i njihov trenutak. Možda čak i: „sad ili nikad“! Od svih „teškaša“ Zapadne konferencije do finala su dogurali Sunsi. Ni dvojac iz Los Angelesa, ni Utah Jazz s najboljim omjerom lige, ni Denver Nuggets s ‘MVP-jem’ Nikolom Jokićem.

Kako je tekao put Milwaukeeja do vrha Istoka? Nimalo lako. U prvoj rundi namjerili su se na lanjske finaliste Miami Heat. Istina, nije to bila ni sjena igre lanjskog doprvaka. Bucksi su ih „pomeli“ s 4-0. 

A onda je uslijedilo ono pravo. Spektakl protiv Brooklyn Netsa pretrpanih vrhunskim igračima koje predvodi „troglava zvijer“ (Durant, Harden i Irving). No, trojac nikako da se sastavi zajedno na parketu. Kroz čitavu sezonu „grickale“ su ih ozljede, a poslastica u sedam utakmica na kraju je otišla na stranu Giannisa i društva.

U finalu Istočne konferencije dočekali su ih nabrijani Atlanta Hawksi. Povela je Atlanta jednom vođena Youngom, izjednačila je i na 2-2, ali više od toga nisu mogli. Bucksi su s 4-2 zasluženo izborili veliko finale.

Što je sa Sunsima? Njih je ždrijeb u prvoj rundi „nagradio“ okršajem s prvacima Lakersima. LeBron James i Anthony Davis nisu uspjeli „skinuti hrđu“, a prekaljeni lisac kakav je Chris Paul to nije propustio iskoristiti. On i Devin Booker, zajedno s popratnom klapom specijalaca u šest utakmica poslali su „Jezerčane“ na odmor.

Da misle itekako ozbiljno, možda i najozbiljnije, dokazali su protiv Nuggetsa predvođenih fantastičnim Jokićem. Najkorisnijeg igrača lige „metlom“ su poslali kući. Uslijedila je serija s Clippersima u finalu Zapada. Iskoristili su Sunsi ozljedu Kawhija Leonarda te opet s 4-2 prošli dalje. Vrijedi istaknuti kako su u jednom trenutku u doigravanju bili na seriji od devet pobjeda u nizu.

Što nas čeka? Sutra u tri sata ujutro po našem vremenu 36-godišnji Paul kreće u bitku za toliko željeni naslov, krunu svoje veličanstvene karijere. „Point Godu“ na tom putu stoji „Greek Freak“ koji, ne sumnjamo, neće ništa manje zagristi (samo da bude dovoljno spreman). Vrati li se Grk u punom sjaju pitanje je tko će ga zaustaviti. Predmnijevamo da bi na njega mogao navaliti Jae Crowder, možda i Torey Craig, a u nekoj varijanti i Deandre Ayton bude li nedostajalo visine. S druge strane, „maskiranog“ Bookera lovit će P.J. Tucker ili Chris Middleton, a tko zna - možda se okuša i Giannis. 

Šarić je tako postao tek peti Hrvat u finalu NBA lige. Prije njega za prsten su se borili Dražen Petrović, Toni Kukoč, Žan Tabak i Ante Žižić.

20. travanj 2024 11:32