StoryEditorOCM
OstaloŠibenski 'Dar Nikoli Tesli'

Večeras na travi ispred "Azimuta" gostuje jedan od najčitanijih pjesnika na Balkanu

16. kolovoza 2018. - 11:02

Dan kada je Šibenik zahvaljujući Nikoli Tesli i njegovoj izmjeničnoj struji, davnog 28. kolovoza 1895. godine, među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu proizvedenu u hidroelektrani na rijeci Krki, od povijesnog je značaja za ovaj grad, ali se taj datum, koji je ujedno i Dan Hrvatske elektroprivrede, nedovoljno "glasno" obilježava, smatraju u šibenskoj kulturnoj udruzi "Fotopoetika" te su odlučili da obilježavanju tog datuma ovaj put dadu i svoj prilog.



I to već u četvrtak, 16. kolovoza kada će ugostiti Enesa Kiševića na književnoj večeri na kojoj će ovaj pjesnik i glumac predstaviti svoj sonetni vijenac nazvan "Dar Nikoli Tesli". Književno druženje, najavljuje Snježana Klarić, tajnica "Fotopoetike", održat će se na otvorenom, na travnatoj površini ispred "Azimuta". I to u suton jer je, kaže legenda, upravo tada Nikola Tesla prvi put došao na ideju o izmjeničnoj struji, rekla je Klarić.

– U suradnji s klubom "Azimut" i uz podršku Javne ustanove NP Krka, u četvrtak u 20 sati održat će se vrlo zanimljiva književna večer za koju je zaslužan naš gost, pjesnik Enes Kišević. Riječ je o jednom od najčitanijih pjesnika na Balkanu, autoru dvadesetak knjiga poezije čije su pjesme prevedene na engleski, arapski, njemački, slovenski, talijanski, turski i mađarski jezik, dobitniku značajnih književnih nagrada, a Kiševićev sonetni vijenac posvećen Nikoli Tesli povezuje poeziju i znanstvena otkrića.

Osim što ćemo na taj način obilježiti 123. obljetnice puštanja u rad javne rasvjete u Krešimirovu gradu, ove se godine navršava 75. godišnjica Tesline smrti, što je dodatan razlog da se ova dva datuma povežu u jedinstven događaj.

Inače, imat ćemo scenu i postaviti razglas tako da će u ovoj književnoj večeri uživati ne samo oni koji budu sjedili na travi nego i okolni prolaznici. Pogotovo, što Kišević, budući da je i glumac, poeziju sugestivno interpretira. U glazbenom dijelu na gitari će nastupiti šibenski glazbenik Ante Prgin – istaknula je Klarić.



Moderatorica večeri bit će šibenska pjesnikinja i svjetska putnica Maja Klarić, koja je ujedno i predsjednica "Fotopoetike", te ću u drugom dijelu večeri Kišević pročitati i neke njezine pjesme. Kišević će, inače, u petak, 17. kolovoza, nastupiti i u Kistanjama na "Kistanjskim zalascima sunca", manifestaciji koja se održava u sklopu projekta "Duga iznad Krke" SKD-a "Prosvjeta" iz Zagreba.

20. travanj 2024 03:34