StoryEditorOCM
OstaloUOČI OTVORENJA

Javnosti prezentirana Kuća umjetnosti Arsen posvećena velikanu naše glazbe, vrijedna je 16 milijuna kuna: ‘Šibenik više ne može ići ispod visokih standarda!‘

Piše Branimir Periša
13. svibnja 2021. - 13:56

Prije službenog otvaranja 2. lipnja, Kuću umjetnosti Arsen posjetio je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika u pratnji suradnika i Gorane Barišić Bačelić, ravnateljice JU Tvrđava kulture, institucije koja će upravljati novom šibenskom dvoranom vrhunski opremljenom i osmišljenom za sve glazbeno-scenske umjetničke oblike i kino prikazivanje. Posvećena je Arsenu Dediću‘, ‘neizlječivom Šibenčaninu‘, hrvatskom velikanu glazbe i stihova, a prima 125 posjetitelja.

Na svečanom otvorenju nastupit će Gabi Novak i Matija Dedić, supruga i sin slavnog glazbenika i kantautora, zajedno s Markom Ramljakom, virtuoznim šibenskim violinistom, a među uzvanicima bit će i predstavnici ministarstva kulture, koje je novčano participiralo u dugogodišnjoj obnovi derutne dvorane dugogodišnjeg kina 20. aprila, poslije nazvanog Odeon, gdje je zadnja filmska projekcija održana 1990. godine, upoznala je sudionike toga obilaska Barišić-Bačelić dok je, kao tiha zvučna podloga iz razglasa cijelo vrijeme dopiralo Arsenovo pjevanje.

S time, naglašeno je, Šibenik ne samo da se odužuje svome velikome sugrađaninu ( a on nikad nije propuštao istaknuti svoje porijeklo ‘akademskog težaka‘ podno Šubićevca op. pis.), nego grad konačno dobiva na raspolaganje dvoranu kakva mu je kronično nedostajala.

Preuređenje se odužilo na osam godina zbog niza građevinskih problema, na prvom mjestu ugrožene statike cijele stambene višekatnice u čijem se prizemlju nalazi dvorana Arsen, no rezultat je jedan od najsuvremenijih prostora te namjene u zemlji, opremljen najboljim materijalima prestižnih europskih proizvođača, kazao je otac projekta preuređenja i dizajna interijera, šibenski arhitekt Damir Lasinović. Zajedno s opremom, cijeli projekt košta 16 milijuna kuna, od čega je većina namirena iz proračuna Grada Šibenika.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Vrhunsko je i ozvučenje, jedanko i zvučna izolacija, a jedinstven je modularni pod koji omogućuje da se pozornica postavi za samo pola sata te smještajem i veličinom u dvorani prilagodi izvođačima i vrsti scenske izvedbe. Ugodnu, brzu izmjenu modula od kojih je sačinjen pod prikazali su Morana Periša iz produkcije JU Tvrđava kulture i Zoran Erak, šef tehnike. Erak je prethodno posjetitelja upoznao s tehničkim pojedinostima opreme. 

Cijeli je ambijent dekoriran tamnim, gotovo crnim tonovima, u ‘noir‘ stilu, kakav je u odijevanju njegovao Arsen Dedić, a osim poda, modularnim elementima također je moguće pomicanjem zidnih stijena od debelog stakla mijenjati i smještaj kafića, te garderobe. Izgrađen je i tzv. kat za tehniku, s liftom i garderobama i šminkernicom za izvođače.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Za gradonačelnika Željka Burića, nije krio ni gestom, konačni završetak dvorane Arsen bio je posebno emotivan:

-S ovim dobivamo još jedan pečat na svom kulturnom identitetu, spomen na Arsena, a posjetiteljima koji budu dolazili bit će odmah jasno zašto smo je nazvali ‘Kućom umjetnosti‘. Šibenik više ne može ići ispod visokih standarda! – kazao je Burić zahvaljujući svima koji su sudjelovali na tom sjajnom projektu. O njemu će se čuti i pričati, a još važnije, ‘Arsen‘ će služiti Šibenčanima.

Na kraju je Burić odao priznanje Gorani Barišić Bačelić, čiji je tim već osmislio dobar dio programa Kuće umjetnosti Arsen tijekom lipnja, no tom prigodom nije htjela kazati više, da ne otkrije baš sve prije svečanog otvorenja.

-Ravnateljica koja je s tolikim uzbuđenjem primila upravljanje ovom dvoranom i s jednakim nas ushitom danas ovdje provela, još jednom je potvrdila da je vrijedna svakog zrnca povjerenja kojeg smo joj dali kada je preuzimala šibenske tvrđave, svima nama na ponos!

image
Nikša Stipaničev/Cropix
24. travanj 2024 00:43